10 jan 2015 06:00

23 jan 2015 15:56

Niclas Lindstrand: Kallare klimat i Skövde

Skövde växer. Nätt och jämnt. Befolkningssiffrorna för 2014, som presenterades i SLA nyligen, kan inte ses som något annat än en besvikelse. Om än en väntad sådan. Nu är även 2015 ett förlorat år.

Knappt hann vi läsa att antalet nystartade företag minskade i Skövde under fjolåret så kom nästa temperatursänkare. Visst är det positivt att vi blivit några fler Skövdebor igen och att trenden sedan urminnes tider håller i sig. Men takten är alldeles för låg för att målet med 60 000 invånare 2025 ska kännas rimligt just nu.

Den exakta siffran är förstås inte så mycket att bry sig om. Den är jämn och lagom mycket över 50 000 för att kännas ambitiös. Staden går inte under om den bara har 59 102 invånare när tolvslaget slår för 2025. Men trenden är oroväckande och kopplingen mellan bostäder och nyföretagande är glasklar. Finns det jobb så vill folk flytta hit. Men finns det ingenstans att bo så kan de mycket väl ta jobbet i alla fall och pendla in från Tibro, Hjo, Falköping eller var som helst där det är enklare att få bostad.

Att det var mycket strul under fjolåret med bygglov och byggstarter och allt som hade med byggande att göra är ingen hemlighet. Inte heller att det tar ett tag att bygga stora projekt som Fältspaten. Det gör att vi kan räkna med en låg inflyttning för 2015 också och därmed färre startade småföretag. Många affärsidéer är helt beroende av att det finns kunder på orten, många andra av att det finns kompetens på orten. Eller att man åtminstone kan får kompetensen att flytta hit.

Byggnadsnämnden kan få en nystart efter att ha bytt färg vid valet och arbeta i bättre samverkan med näringslivet. Det bästa man kan göra är att skynda på hanteringen av varje ärende och ge nybyggena prioritet. Varje utdraget ärende, som Tingshusparken, är en förlust för alla inblandade och hela Skövde. I värsta fall kan det skrämma presumtiva byggherrar från att ens försöka när de inte vet om eller hur de kan bygga alls.

Därför är det goda nyheter att Skövdebostäder planerar att bygga hyreshus där den gamla Ica-butiken låg i Havstena. Det är inget jätteprojekt, men skapar ändå fler hem i stället för deprimerande döda ytor mitt i staden. De små ytorna som existerar centralt måste utnyttjas på bästa sätt och nostalgin får inte ta över. Hur många gånger jag än gick och handlade där när jag hälsade på mormor och i hjärtat skulle önska att den lilla närbutiken fanns kvar så är lagen om tillgång och efterfrågan stenhård.

Den gäller även på bostadsmarknaden. Och den går inte att överklaga heller.

Knappt hann vi läsa att antalet nystartade företag minskade i Skövde under fjolåret så kom nästa temperatursänkare. Visst är det positivt att vi blivit några fler Skövdebor igen och att trenden sedan urminnes tider håller i sig. Men takten är alldeles för låg för att målet med 60 000 invånare 2025 ska kännas rimligt just nu.

Den exakta siffran är förstås inte så mycket att bry sig om. Den är jämn och lagom mycket över 50 000 för att kännas ambitiös. Staden går inte under om den bara har 59 102 invånare när tolvslaget slår för 2025. Men trenden är oroväckande och kopplingen mellan bostäder och nyföretagande är glasklar. Finns det jobb så vill folk flytta hit. Men finns det ingenstans att bo så kan de mycket väl ta jobbet i alla fall och pendla in från Tibro, Hjo, Falköping eller var som helst där det är enklare att få bostad.

Att det var mycket strul under fjolåret med bygglov och byggstarter och allt som hade med byggande att göra är ingen hemlighet. Inte heller att det tar ett tag att bygga stora projekt som Fältspaten. Det gör att vi kan räkna med en låg inflyttning för 2015 också och därmed färre startade småföretag. Många affärsidéer är helt beroende av att det finns kunder på orten, många andra av att det finns kompetens på orten. Eller att man åtminstone kan får kompetensen att flytta hit.

Byggnadsnämnden kan få en nystart efter att ha bytt färg vid valet och arbeta i bättre samverkan med näringslivet. Det bästa man kan göra är att skynda på hanteringen av varje ärende och ge nybyggena prioritet. Varje utdraget ärende, som Tingshusparken, är en förlust för alla inblandade och hela Skövde. I värsta fall kan det skrämma presumtiva byggherrar från att ens försöka när de inte vet om eller hur de kan bygga alls.

Därför är det goda nyheter att Skövdebostäder planerar att bygga hyreshus där den gamla Ica-butiken låg i Havstena. Det är inget jätteprojekt, men skapar ändå fler hem i stället för deprimerande döda ytor mitt i staden. De små ytorna som existerar centralt måste utnyttjas på bästa sätt och nostalgin får inte ta över. Hur många gånger jag än gick och handlade där när jag hälsade på mormor och i hjärtat skulle önska att den lilla närbutiken fanns kvar så är lagen om tillgång och efterfrågan stenhård.

Den gäller även på bostadsmarknaden. Och den går inte att överklaga heller.

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.