12 jan 2015 06:00

23 jan 2015 15:56

Jan Larsson: Idrott på både gott och ont

Att idrotten är en mycket stark folkrörelse är definitivt ingen nyhet. Västergötlands Fotbollförbunds gigantiska tränarsymposium i Skövde den gångna helgen är det senaste exemplet.

Över 800 deltagare och massor med olika seminarier är onekligen imponerande och nu är det bara hoppas att deltagarna kan plocka med sig impulserna ut i den vardag som väntar i föreningsarbetet. För det är ju där jobbet sker, oavsett om det handlar om bredd, topp eller ungdomsverksamhet.

Den riktade satsningen mot kvinnligt ledarskap visar på god fingertoppskänsla med tunga föreläsare som Pia Sundhage och Victoria Sandell Svensson. Fler tjejer i ledande roller är ju något som hela idrotten efterlyser.

Personligen tog jag bland annat del av VM-domaren Jonas Erikssons underhållande föreläsning på lördagen.

En rolig, lärorik och tänkvärd timme tillsammans med en av världens bästa fotbollsdomare. Jag slogs av hans blandning av ödmjukhet och kaxighet. Han hymlade inte med den stora besvikelse som kändes över att inte få döma VM-finalen. Om den kick som han känner över att döma de riktigt stora matcherna. Att man är som mest nöjd när inte är ihågkommen efter en match, ett betyg på en bra insats.

Svenska fotbollsdomare tillhör världseliten. Det är naturligtvis extra roligt att Skövdes Michael Lerjéus är en av landets proffsdomare som finns med på den internationella scenen.

Senast i höst ingick Michael i Jonas Erikssons team som dömde klassikern Skottland-England. Michael är utan tvekan en av få lokala idrottare som är bofast på den högsta nivån. Det är lätt att glömma.

Idrotten berör och ungdomsidrott är alltid på tapeten. Inte minst hur den bedrivs. Ämnet verkar vara hur stort som helst. Nu senast är det Radiosporten som tagit upp det här med toppning som enligt en undersökning är ett tungt vägande skäl till att många slutar.

Det ligger säkert mycket i tid, men det är ju inget nytt. Toppningsproblemet har väl alltid funnits? Sedan kan jag tycka att det är märkligt att det inte verkar bli bättre med tanke hur mycket fokus det läggs på detta.

Att få balans mellan bredd och topp är något som det ständigt måste jobbas med. Att alla skall få chans att vara med är självklart, men det får heller inte vara fult att vara ung och talangfull. Min erfarenhet är att kunniga ledare kan hantera det. Här är utbildning ett nyckelord.

Sedan kan jag förstå att suget efter ”kravlös” idrott ökar. Här uppvisar inte minst Korpen i Sverige ett uppsving. Hellre spela korpfotboll med kompisarna än att riskera att hamna på bänken någon slags elitsatsning.

Över 800 deltagare och massor med olika seminarier är onekligen imponerande och nu är det bara hoppas att deltagarna kan plocka med sig impulserna ut i den vardag som väntar i föreningsarbetet. För det är ju där jobbet sker, oavsett om det handlar om bredd, topp eller ungdomsverksamhet.

Den riktade satsningen mot kvinnligt ledarskap visar på god fingertoppskänsla med tunga föreläsare som Pia Sundhage och Victoria Sandell Svensson. Fler tjejer i ledande roller är ju något som hela idrotten efterlyser.

Personligen tog jag bland annat del av VM-domaren Jonas Erikssons underhållande föreläsning på lördagen.

En rolig, lärorik och tänkvärd timme tillsammans med en av världens bästa fotbollsdomare. Jag slogs av hans blandning av ödmjukhet och kaxighet. Han hymlade inte med den stora besvikelse som kändes över att inte få döma VM-finalen. Om den kick som han känner över att döma de riktigt stora matcherna. Att man är som mest nöjd när inte är ihågkommen efter en match, ett betyg på en bra insats.

Svenska fotbollsdomare tillhör världseliten. Det är naturligtvis extra roligt att Skövdes Michael Lerjéus är en av landets proffsdomare som finns med på den internationella scenen.

Senast i höst ingick Michael i Jonas Erikssons team som dömde klassikern Skottland-England. Michael är utan tvekan en av få lokala idrottare som är bofast på den högsta nivån. Det är lätt att glömma.

Idrotten berör och ungdomsidrott är alltid på tapeten. Inte minst hur den bedrivs. Ämnet verkar vara hur stort som helst. Nu senast är det Radiosporten som tagit upp det här med toppning som enligt en undersökning är ett tungt vägande skäl till att många slutar.

Det ligger säkert mycket i tid, men det är ju inget nytt. Toppningsproblemet har väl alltid funnits? Sedan kan jag tycka att det är märkligt att det inte verkar bli bättre med tanke hur mycket fokus det läggs på detta.

Att få balans mellan bredd och topp är något som det ständigt måste jobbas med. Att alla skall få chans att vara med är självklart, men det får heller inte vara fult att vara ung och talangfull. Min erfarenhet är att kunniga ledare kan hantera det. Här är utbildning ett nyckelord.

Sedan kan jag förstå att suget efter ”kravlös” idrott ökar. Här uppvisar inte minst Korpen i Sverige ett uppsving. Hellre spela korpfotboll med kompisarna än att riskera att hamna på bänken någon slags elitsatsning.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.