14 jan 2015 04:00

23 jan 2015 15:56

Nätet - vår ständiga syndabock

EU vill ta till krafttag efter terrordåden i Paris och hittar den gamla vanliga måltavlan: Internet. Till råga på allt lägger man ansvaret på operatörerna och Sverige har skrivit under det flummiga uttalandet.

Att få bort hemsidor som uppmanar till hat och våld är förstås vettigt, de är olagliga redan idag men befinner sig oftast i länder som inte nås av lagstiftningen. Därför pekar elva EU-ministrar finger åt internetoperatörerna och säger att det är deras ansvar att blockera sidor för sina användare. Inrikesminister Anders Ygeman (S) är en av undertecknarna.

Det låter ju bra. Förutom att man skjuter budbäraren, som ministrar gärna gör i kristider. Det enda resultatet skulle bli konkursfärdiga operatörer, de som verkligen vill använda nätet för att sprida hot och uppmaningar till våld kan fortsätta med det ändå eftersom alla blockeringar kan hävas av tekniskt kunniga. Jihadisterna i Islamska Staten är betydligt bättre hackare än den genomsnittliga helpdeskanställde.

Även om det varit möjligt att lägga upp alla dessa elektroniska skyddsvallar så är det väldigt underligt att säga att det är operatörernas ansvar att hålla koll på vad alla kunder får och inte får titta på. Det skriker övervakningssamhälle över det. Att hålla koll på misstänkta terroristers nätaktivitet är en sak, att lista vad alla oskyldiga gör på sin dator en helt annan.

Visst använder terroristerna i Paris internet. Det gör ju i princip alla i Europa i dag. De använde säkert också telefoner och tunnelbana, men där kommer inga liknande krav på operatörerna att hålla koll på alla som ringer eller åker tåg. Och när det nu dyker upp påsar med vitt pulver lite överallt i Sverige så hålls inte Posten ansvarig för det utan avsändarna. Precis som det ska vara.

Anders Ygeman har förvisso sagt att internetreglerna inte ska gälla Sverige eftersom det inte finns svenska lagar som tillåter det. Men skulle uttalandet i sin luddighet vinna mark och ta vägen upp till EU-lag så är det bara för Sverige att stå med mössan i hand när unionen visar upp sin värsta klåfingrighet i stället för att koncentrera sig på att kartlägga och stoppa de verkliga terroristerna. Att gå in på en tokig hemsida gör inte någon till mördare mer än videovåldet gjorde det på 80-talet när det fick skulden för all världens ondska.

Uppenbarligen skrämmer nätets vilda undervegetation fortfarande på hög nivå upp folk. Så mycket att man inte kan skilja på tekniken och de som använder tekniken för skumma syften. De sistnämnda ska bekämpas. Men tekniken i sig är varken god eller ond, det är hur man använder den som avgör saken. Precis som en telefon eller ett brev eller för den delen ett skjutvapen.

Internet mördar inte, eller gör något annat alls på eget bevåg. Det gör enskilda människor.

Att få bort hemsidor som uppmanar till hat och våld är förstås vettigt, de är olagliga redan idag men befinner sig oftast i länder som inte nås av lagstiftningen. Därför pekar elva EU-ministrar finger åt internetoperatörerna och säger att det är deras ansvar att blockera sidor för sina användare. Inrikesminister Anders Ygeman (S) är en av undertecknarna.

Det låter ju bra. Förutom att man skjuter budbäraren, som ministrar gärna gör i kristider. Det enda resultatet skulle bli konkursfärdiga operatörer, de som verkligen vill använda nätet för att sprida hot och uppmaningar till våld kan fortsätta med det ändå eftersom alla blockeringar kan hävas av tekniskt kunniga. Jihadisterna i Islamska Staten är betydligt bättre hackare än den genomsnittliga helpdeskanställde.

Även om det varit möjligt att lägga upp alla dessa elektroniska skyddsvallar så är det väldigt underligt att säga att det är operatörernas ansvar att hålla koll på vad alla kunder får och inte får titta på. Det skriker övervakningssamhälle över det. Att hålla koll på misstänkta terroristers nätaktivitet är en sak, att lista vad alla oskyldiga gör på sin dator en helt annan.

Visst använder terroristerna i Paris internet. Det gör ju i princip alla i Europa i dag. De använde säkert också telefoner och tunnelbana, men där kommer inga liknande krav på operatörerna att hålla koll på alla som ringer eller åker tåg. Och när det nu dyker upp påsar med vitt pulver lite överallt i Sverige så hålls inte Posten ansvarig för det utan avsändarna. Precis som det ska vara.

Anders Ygeman har förvisso sagt att internetreglerna inte ska gälla Sverige eftersom det inte finns svenska lagar som tillåter det. Men skulle uttalandet i sin luddighet vinna mark och ta vägen upp till EU-lag så är det bara för Sverige att stå med mössan i hand när unionen visar upp sin värsta klåfingrighet i stället för att koncentrera sig på att kartlägga och stoppa de verkliga terroristerna. Att gå in på en tokig hemsida gör inte någon till mördare mer än videovåldet gjorde det på 80-talet när det fick skulden för all världens ondska.

Uppenbarligen skrämmer nätets vilda undervegetation fortfarande på hög nivå upp folk. Så mycket att man inte kan skilja på tekniken och de som använder tekniken för skumma syften. De sistnämnda ska bekämpas. Men tekniken i sig är varken god eller ond, det är hur man använder den som avgör saken. Precis som en telefon eller ett brev eller för den delen ett skjutvapen.

Internet mördar inte, eller gör något annat alls på eget bevåg. Det gör enskilda människor.

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.