02 feb 2015 06:00

02 feb 2015 10:44

VM med dålig eftersmak

INTE BRA. Handbolls-VM i Qatar ger en dålig eftersmak. Att Frankrike blev världsmästare har jag inga problem med, men att hemmanationen gick hela vägen till final känns inte bra.

Att oljeshejkerna i Qatar gillar idrott är inget nytt. Friidrotts-VM 2019 och fotbolls-VM 2022 skall arrangeras där. Det talas även om en ny ansökan av sommar-OS 2024. Skulle inte förvåna mig om de lyckas. Allt verkar gå att köpa för oljepengar. Svårare att betala arbetare anständiga löner. Något som kritiserats hårt när det gäller byggandet av arenor inför fotbolls-VM där det pratats om slavliknande kontrakt för gästarbetare. Det finns uppgifter på att 1 400 människor har förolyckats i samband med arenabyggen.

Att Qatar gick hela vägen till final i handbolls-VM berodde främst på att hela tolv spelare i truppen värvats in från andra länder. Totalt fanns spelare från åtta nationer representerat i laget och de hade lockats dit av drömkontrakt. Efter varje seger fick spelarna visst dela på motsvarande 40 miljoner kronor.

I såväl kvarts- som semifinal klagade dessutom motståndarna Tyskland och Polen högljutt över domarinsatsen. Det såg inte ut som om Qatar inte hade några nackdelar i bedömningarna precis.

Nej, detta drar en trist stämning över mästerskapet. Trösten är att rätt lag vann till slut, Frankrike är bäst och det kan inga oljemiljoner i världen ändra på även om Qatar bjöd oväntat tufft motstånd i finalen.

Värdnationen hade ju även köpt publik som fyllde hallen i ett mästerskap där det på de flesta av Sveriges matcher var folktomt.

Sverige gjorde ett bra gruppspel så länge Kim Andersson var med. Chanserna att gå långt i turneringen försvann med hans onda axel. Sverige hade ett orutinerat manskap på nio meter och det märktes. När spelare försvinner öppnar vägen för andra. Här hade det varit roligt om det funnits några spelare från IFK Skövde som klappade på porten, så var det förr men knappast nu.

Just nu har vi bara Anna-Maria Johansson i landslaget. Hon fick priset som bästa kvinnliga idrottare på Idrottsgalan i Arena Skövde, mycket välförtjänt.

Samma gäller för SLA-plaketten - Årets idrottare i världen som gick till världsmästaren i styrkelyft, Sofia Loft. Taekwondotjejen som sadlade om och vann folkets hjärta. Visst, att hon tog hem var kanske otippat, men skall ha klart sig att hon vunnit i tuff global konkurrens.

Hur som helst, samtliga sju kandidater hade meriter att ta hem priset, men bara en kunde göra det. Fantastiskt att vi har så många som verkligen klarat att ta steget ut på den internationella scenen och dessutom lyckats.

Att oljeshejkerna i Qatar gillar idrott är inget nytt. Friidrotts-VM 2019 och fotbolls-VM 2022 skall arrangeras där. Det talas även om en ny ansökan av sommar-OS 2024. Skulle inte förvåna mig om de lyckas. Allt verkar gå att köpa för oljepengar. Svårare att betala arbetare anständiga löner. Något som kritiserats hårt när det gäller byggandet av arenor inför fotbolls-VM där det pratats om slavliknande kontrakt för gästarbetare. Det finns uppgifter på att 1 400 människor har förolyckats i samband med arenabyggen.

Att Qatar gick hela vägen till final i handbolls-VM berodde främst på att hela tolv spelare i truppen värvats in från andra länder. Totalt fanns spelare från åtta nationer representerat i laget och de hade lockats dit av drömkontrakt. Efter varje seger fick spelarna visst dela på motsvarande 40 miljoner kronor.

I såväl kvarts- som semifinal klagade dessutom motståndarna Tyskland och Polen högljutt över domarinsatsen. Det såg inte ut som om Qatar inte hade några nackdelar i bedömningarna precis.

Nej, detta drar en trist stämning över mästerskapet. Trösten är att rätt lag vann till slut, Frankrike är bäst och det kan inga oljemiljoner i världen ändra på även om Qatar bjöd oväntat tufft motstånd i finalen.

Värdnationen hade ju även köpt publik som fyllde hallen i ett mästerskap där det på de flesta av Sveriges matcher var folktomt.

Sverige gjorde ett bra gruppspel så länge Kim Andersson var med. Chanserna att gå långt i turneringen försvann med hans onda axel. Sverige hade ett orutinerat manskap på nio meter och det märktes. När spelare försvinner öppnar vägen för andra. Här hade det varit roligt om det funnits några spelare från IFK Skövde som klappade på porten, så var det förr men knappast nu.

Just nu har vi bara Anna-Maria Johansson i landslaget. Hon fick priset som bästa kvinnliga idrottare på Idrottsgalan i Arena Skövde, mycket välförtjänt.

Samma gäller för SLA-plaketten - Årets idrottare i världen som gick till världsmästaren i styrkelyft, Sofia Loft. Taekwondotjejen som sadlade om och vann folkets hjärta. Visst, att hon tog hem var kanske otippat, men skall ha klart sig att hon vunnit i tuff global konkurrens.

Hur som helst, samtliga sju kandidater hade meriter att ta hem priset, men bara en kunde göra det. Fantastiskt att vi har så många som verkligen klarat att ta steget ut på den internationella scenen och dessutom lyckats.

  • Jan Larsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.