10 feb 2015 06:00

11 feb 2015 07:43

Saudiska vapen blir svenska jobb

I bland måste det vara skönare att sitta i opposition. Då behöver man inte bry sig om kniviga frågor som Saudiarabiens statsskick och hur det påverkar precis vilka vapen Sverige kan sälja till landet. I stället kan man sitta och fila på sina KU-anmälningar och låtsas att det säkert inte finns några andra länder i världen som säljer vapen.

För den röda delen av regeringen Löfven är det inte så krångligt egentligen. Förutom att man lyckats röra till det ordentligt om vad Saudiarabien egentligen har sitt statsskick. Ett pedagogiskt pressmeddelande förkunnade att om de enda två valen var demokrati eller diktatur så var svaret diktatur. Om landets statsskick påminner mer om edamerost eller cheddar ifall det är de enda två alternativen framgick däremot inte.

Socialdemokraterna låg ganska lågt när det blåste kring Saudiaffären förra gången, för några år sedan. Dels för att partiet regerade när det ursprungliga avtalet slöts, dels för att vapenexport är en av de där frågorna som knappt finns. Det finns säga, en där S och Moderaterna har samma pragmatiska linje: svenska jobb och svensk forskning prioriteras framför vilka länder produkterna hamnar i.

Den gröna delen av regeringen har det jobbigare, precis som Kristdemokraterna och Folkpartiet helst inte ville ha med diktaturen (jo då, det är det oavsett antalet alternativ) att göra. Miljöpartiet tycker som bekant inte om vapen alls, än mindre svenska vapen och allra minst att de säljs till skumma länder. Den inställningen är lätt att förstå, förutom att det är gott om andra vapen i världen och att MP vill ha kvar sina ministerposter. (Vänsterpartiet har inga sådana bekymmer utan kan rakryggat kritisera Saudiavtalet utan att ta några risker.)

Om två månader ska avtalet omförhandlas. Åsa Romson har kört Löfvensk taktik och inte svarat alls, åtminstone inte förståeligt. Detta sedan hon blev minister, i opposition krävde hon att hela avtalet skulle rivas upp. Den mest infekterade striden lär stå inom MP där frågan inte är vad svensk export är värd utan vad ministerposter är värda.

För själva avtalet kommer det knappast spela någon större roll. Hur rörigt det än är och hur tvivelaktigt det än gått till förstör Sverige sin trovärdighet totalt om en högljudd del av ett litet parti som halkat in i regeringen får avgöra dess framtid. Sverige är så exportberoende att landet måste vara en pålitlig handelspartner oavsett om vi säljer kullager eller stridsledningssystem. Såvida inget drastiskt händer hos köparna, men Saudiarabiens lagar och styressätt har varken blivit mer eller mindre vidriga på tio år.

Sista ordet sades redan av förre utrikes- och raljansministern Carl Bildt:

-Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre om de köpt franska pansarvärnsrobotar?

 

För den röda delen av regeringen Löfven är det inte så krångligt egentligen. Förutom att man lyckats röra till det ordentligt om vad Saudiarabien egentligen har sitt statsskick. Ett pedagogiskt pressmeddelande förkunnade att om de enda två valen var demokrati eller diktatur så var svaret diktatur. Om landets statsskick påminner mer om edamerost eller cheddar ifall det är de enda två alternativen framgick däremot inte.

Socialdemokraterna låg ganska lågt när det blåste kring Saudiaffären förra gången, för några år sedan. Dels för att partiet regerade när det ursprungliga avtalet slöts, dels för att vapenexport är en av de där frågorna som knappt finns. Det finns säga, en där S och Moderaterna har samma pragmatiska linje: svenska jobb och svensk forskning prioriteras framför vilka länder produkterna hamnar i.

Den gröna delen av regeringen har det jobbigare, precis som Kristdemokraterna och Folkpartiet helst inte ville ha med diktaturen (jo då, det är det oavsett antalet alternativ) att göra. Miljöpartiet tycker som bekant inte om vapen alls, än mindre svenska vapen och allra minst att de säljs till skumma länder. Den inställningen är lätt att förstå, förutom att det är gott om andra vapen i världen och att MP vill ha kvar sina ministerposter. (Vänsterpartiet har inga sådana bekymmer utan kan rakryggat kritisera Saudiavtalet utan att ta några risker.)

Om två månader ska avtalet omförhandlas. Åsa Romson har kört Löfvensk taktik och inte svarat alls, åtminstone inte förståeligt. Detta sedan hon blev minister, i opposition krävde hon att hela avtalet skulle rivas upp. Den mest infekterade striden lär stå inom MP där frågan inte är vad svensk export är värd utan vad ministerposter är värda.

För själva avtalet kommer det knappast spela någon större roll. Hur rörigt det än är och hur tvivelaktigt det än gått till förstör Sverige sin trovärdighet totalt om en högljudd del av ett litet parti som halkat in i regeringen får avgöra dess framtid. Sverige är så exportberoende att landet måste vara en pålitlig handelspartner oavsett om vi säljer kullager eller stridsledningssystem. Såvida inget drastiskt händer hos köparna, men Saudiarabiens lagar och styressätt har varken blivit mer eller mindre vidriga på tio år.

Sista ordet sades redan av förre utrikes- och raljansministern Carl Bildt:

-Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre om de köpt franska pansarvärnsrobotar?

 

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.