17 feb 2015 06:00

17 feb 2015 06:00

Friheten har aldrig varit gratis

Niclas Lindstrand

Först en attack mot yttrandefriheten. Sedan mot judar. Sedan dödad av polis. Det är redan ett mönster från Paris och nu har det nått så nära Sverige det kan komma. Att det inte redan skett här är mer tillfällighet än något annat.

Julhandeln i Stockholm 2010 kunde ha stått i historieböckerna. Men eftersom självmordsbombaren inte tog med sig någon oskyldig på sin sista färd är det knappt en fotnot. Därför har vi levt vidare i en falsk trygghet och mest ryckt på axlarna när Säpo för ovanlighetens skull offentliggjort att (minst) två terrordåd i Sverige har stoppats.

För polisen och säkerhetstjänsten är den nya terrorn otroligt svår att förhindra. Resurserna är inte obegränsade, gärningsmän som agerar ensamma eller i par gör att det inte finns några läckor att spåra upp och vettvillingar som inte ens vill bli gripna levande utan helst skjuts till döds av polisen eller spränger sig själva lämnar få spår efter sig.

Men det går ändå att ta handfasta medel mot terrorn. Att terroristresorna för att hobbykriga i jihadismens eller nazismens inte gjorts olagliga för länge sedan är ett mysterium. Var och en som deltar i denna makabra charterverksamhet blir ändå en flagga på säkerhetstjänstens kartor. Samma kartläggningar måste ske i fängelserna, som är en utmärkt grogrund för nya fanatiker.

Dessutom måste det bli svårare för dem att få tag på vapen. De yrkeskriminella som ligger bakom vapenhandeln, särskilt med militära vapen från resterna av Sovjetunionen, fungerar precis som vanliga brottslingar eftersom det är precis vad de är. De vill inte dö martyrdöden, de vill räkna sina blodspengar. Kraftigt skärpta straff för olaglig vapenhandel gör att marknaden blir mindre attraktiv och att priserna stiger i takt med risken. (Tillgång och efterfrågan är ibland den enda lag man kan lita på.)

Nej, det kommer inte att hindra någon som bestämt sig för att offra andras liv och struntar i sitt eget. Men skillnaden mellan att gärningsmannen har kniv, hagelbössa eller en automatkarbin är enorm om och när dåden genomförs.

Samtidigt står vi nu inför en känslig balansgång. Extremister och hobbykrigare kan och ska kartläggas och deras rörelsefrihet begränsas, helst till en mycket liten fängelsecell. Men alla vanliga hederliga människor ska inte vara ständigt övervakade i en Orwellsk paranoia. Då har terroristerna redan vunnit.

Vi kommer att se fler terrordåd. I Europa och resten av världen. Det är priset för friheten, vilket århundraden av förfäder från hela jorden hade kunnat berätta för oss. Vi som haft turen att växa upp med frihet som något självklart måste inse att den inte har kommit gratis och att det inte kommer att vara gratis att behålla den.

Därför får vi inte ge bort den för att fortsätta leva i falsk säkerhet heller.

Julhandeln i Stockholm 2010 kunde ha stått i historieböckerna. Men eftersom självmordsbombaren inte tog med sig någon oskyldig på sin sista färd är det knappt en fotnot. Därför har vi levt vidare i en falsk trygghet och mest ryckt på axlarna när Säpo för ovanlighetens skull offentliggjort att (minst) två terrordåd i Sverige har stoppats.

För polisen och säkerhetstjänsten är den nya terrorn otroligt svår att förhindra. Resurserna är inte obegränsade, gärningsmän som agerar ensamma eller i par gör att det inte finns några läckor att spåra upp och vettvillingar som inte ens vill bli gripna levande utan helst skjuts till döds av polisen eller spränger sig själva lämnar få spår efter sig.

Men det går ändå att ta handfasta medel mot terrorn. Att terroristresorna för att hobbykriga i jihadismens eller nazismens inte gjorts olagliga för länge sedan är ett mysterium. Var och en som deltar i denna makabra charterverksamhet blir ändå en flagga på säkerhetstjänstens kartor. Samma kartläggningar måste ske i fängelserna, som är en utmärkt grogrund för nya fanatiker.

Dessutom måste det bli svårare för dem att få tag på vapen. De yrkeskriminella som ligger bakom vapenhandeln, särskilt med militära vapen från resterna av Sovjetunionen, fungerar precis som vanliga brottslingar eftersom det är precis vad de är. De vill inte dö martyrdöden, de vill räkna sina blodspengar. Kraftigt skärpta straff för olaglig vapenhandel gör att marknaden blir mindre attraktiv och att priserna stiger i takt med risken. (Tillgång och efterfrågan är ibland den enda lag man kan lita på.)

Nej, det kommer inte att hindra någon som bestämt sig för att offra andras liv och struntar i sitt eget. Men skillnaden mellan att gärningsmannen har kniv, hagelbössa eller en automatkarbin är enorm om och när dåden genomförs.

Samtidigt står vi nu inför en känslig balansgång. Extremister och hobbykrigare kan och ska kartläggas och deras rörelsefrihet begränsas, helst till en mycket liten fängelsecell. Men alla vanliga hederliga människor ska inte vara ständigt övervakade i en Orwellsk paranoia. Då har terroristerna redan vunnit.

Vi kommer att se fler terrordåd. I Europa och resten av världen. Det är priset för friheten, vilket århundraden av förfäder från hela jorden hade kunnat berätta för oss. Vi som haft turen att växa upp med frihet som något självklart måste inse att den inte har kommit gratis och att det inte kommer att vara gratis att behålla den.

Därför får vi inte ge bort den för att fortsätta leva i falsk säkerhet heller.