19 feb 2015 06:00

19 feb 2015 06:00

En svensk ska fortfarande tiga

Margot Wallström kom till utrikesnämnden för att lugna oss alla om vad och hur mycket egentligen UD berättar för Ryssland om militära övningar. Resultatet blev det motsatta. Utrikesministern tycker att det är helt normalt att vi informerar den vi tränar för att strida mot om hur vi tänker göra det.

För att sluta snacka skit: det riktiga militära hotet mot Sverige är Ryssland. När flygvapnet tränar tillsammans med amerikanska stridsplan är det inte för att möta San Marinos styrkor över Östersjön. Västvärldens fördömande av kriget (jodå, det är ett krig) i Ukraina har varit lika entydigt som ineffektivt. Men på tu man hand med den ryske ambassadören har Wallströms högra hand (eller är det vänstra bland socialdemokrater?) varit oerhört hjälpsam. Nej då, inte skulle väl vi landa på estniska flygbaser om inte lillefar Putin vill det?

Om det ändå ingått i övningsplanen eller inte är ointressant. Ryssland har inte att göra med svenska militära övningar över huvud taget. Vad praxis är i diplomatiska kretsar spelar ingen som helst roll. Övningen sker tillsammans med USA och Finland. Estland kommer få besök av amerikanska flygplan. En solidarisk handling att även parkera ett par JAS där för en kort stund hade visat världen var vi står, det skedde för bara några månader sedan. Men det är tydligen mer intressant att ta tydlig ställning när det gäller konflikter utanför vårt eget säkerhetsområde. Palestina går före Baltikum.

Hela affären började med att Expressen avslöjade att kabinettssekreteraren suttit och diskuterat övningen med den ryske ambassadören. Det var anmärkningsvärt nog. Även Wallström verkade tycka det var lite besvärligt eftersom hon la locket på och vägrade kommentera. Men det går inte att vägra att svara på frågor inför utrikesnämnden eller riksdagen – lita på att det sistnämnda lär komma.

Men när bladet väl togs från munnen var det för att tycka att det var helt naturligt att svara på frågor från den store mannen i öst. Något som hennes chef Stefan Löfven ekade efter mötet. Den socialdemokratiska tidsmaskinen tycks gå på högvarv, vi är tillbaka i att låtsas vara neutrala. Trots att vi vid det här laget smugit in i VIP-kön till Nato och att Ryssland är aggressivare än på Murens tid.

Vad Wallströms företrädare som utrikesminister hade sagt i sammanhanget kan vi bara gissa. Men det hade garanterat varit kort, raljant och omöjligt att missförstå. Säkert också provocerande, en konst som Putins militär är väl bekant med och själv utövar framgångsrikt.

Tidsmaskinen får rulla bakåt några årtionden till och återinföra mottot ”En svensk tiger”. Åtminstone i kontakter med en potentiell fiende.

Alternativt kan ryssarna vara lika öppna och i förväg berätta nästa gång de tänker kränka svenskt farvatten eller luftrum.

 

För att sluta snacka skit: det riktiga militära hotet mot Sverige är Ryssland. När flygvapnet tränar tillsammans med amerikanska stridsplan är det inte för att möta San Marinos styrkor över Östersjön. Västvärldens fördömande av kriget (jodå, det är ett krig) i Ukraina har varit lika entydigt som ineffektivt. Men på tu man hand med den ryske ambassadören har Wallströms högra hand (eller är det vänstra bland socialdemokrater?) varit oerhört hjälpsam. Nej då, inte skulle väl vi landa på estniska flygbaser om inte lillefar Putin vill det?

Om det ändå ingått i övningsplanen eller inte är ointressant. Ryssland har inte att göra med svenska militära övningar över huvud taget. Vad praxis är i diplomatiska kretsar spelar ingen som helst roll. Övningen sker tillsammans med USA och Finland. Estland kommer få besök av amerikanska flygplan. En solidarisk handling att även parkera ett par JAS där för en kort stund hade visat världen var vi står, det skedde för bara några månader sedan. Men det är tydligen mer intressant att ta tydlig ställning när det gäller konflikter utanför vårt eget säkerhetsområde. Palestina går före Baltikum.

Hela affären började med att Expressen avslöjade att kabinettssekreteraren suttit och diskuterat övningen med den ryske ambassadören. Det var anmärkningsvärt nog. Även Wallström verkade tycka det var lite besvärligt eftersom hon la locket på och vägrade kommentera. Men det går inte att vägra att svara på frågor inför utrikesnämnden eller riksdagen – lita på att det sistnämnda lär komma.

Men när bladet väl togs från munnen var det för att tycka att det var helt naturligt att svara på frågor från den store mannen i öst. Något som hennes chef Stefan Löfven ekade efter mötet. Den socialdemokratiska tidsmaskinen tycks gå på högvarv, vi är tillbaka i att låtsas vara neutrala. Trots att vi vid det här laget smugit in i VIP-kön till Nato och att Ryssland är aggressivare än på Murens tid.

Vad Wallströms företrädare som utrikesminister hade sagt i sammanhanget kan vi bara gissa. Men det hade garanterat varit kort, raljant och omöjligt att missförstå. Säkert också provocerande, en konst som Putins militär är väl bekant med och själv utövar framgångsrikt.

Tidsmaskinen får rulla bakåt några årtionden till och återinföra mottot ”En svensk tiger”. Åtminstone i kontakter med en potentiell fiende.

Alternativt kan ryssarna vara lika öppna och i förväg berätta nästa gång de tänker kränka svenskt farvatten eller luftrum.

 

  • Niclas Lindstrand