24 feb 2015 05:00

24 feb 2015 14:01

Inget snusförnuft om tobak

Det är något med politiker och tobak, även om det är vänligt av dem att värna om vår hälsa. Nu vill folkhälsominister Gabriel Wikström (S) ha neutrala ciggpaket med bara ett namn i lika neutralt typsnitt. Och tror tydligen att det ska vara bra för någonting.

Redan idag är paketen täckta av gigantiska varningsetiketter med text av typen OM DU ENS LÄSER DETTA SÅ KOMMER TROLLEN OCH STEKER DIG ÖVER SAKTA ELD. Om det fungerat eller inte går att grunna över. Enligt folkhälsomyndigheten röker 11 procent av den svenska befolkningen. Det är den lägsta siffran i världen, något att vara stolt över och samtidigt fortfarande för högt. Rökning har till skillnad från vissa andra tobaksprodukter väl dokumenterade och väldigt otäcka skadeverkningar.

En förklaring till denna låga andel rökare är förstås att det finns ett traditionellt alternativ i form av snus. Därför gick båda blocken i sin vishet till vals på att höja skatten på båda delarna – men mest på snuset. Så mycket för folkhälsan. Vilket som är farligast för den enskilde och omgivningen kom i andra hand till att snussmuggling är nära nog omöjlig. (Det är visserligen lite billigare på Ålandsbåtarna men dubbelt så dyrt i Norge och den amerikanska varianten smakar fruktansvärt.) Medan cigarettsmugglarna gnuggar händerna varje gång giftpinnarna blir dyrare i svenska affärer.

Vill man verkligen att folk ska sluta röka (ännu mer) så hade det varit rimligare att just titta på skattesatserna. Gör ciggen dyrare – och öka både gränskontroll och straff för smugglare. Gör snuset billigare, det innehåller nog inte c-vitamin men är ett mycket effektivt sätt att sluta röka och skadar inte omgivningen. (Nåja, den allra intimaste omgivningen kan ha åsikter, men hur varje par löser det är faktiskt inte upp till politikerna.) Dessutom stöder man svensk tillverkningsindustri i stället för amerikanska tobaksjättar, vilket annars socialdemokratin brukar tycka är en bra idé.

Att många ungdomar röker är förstås ett problem, men dess rötter ligger inte i att paketen är för fina. Det ligger i tron på den egna odödligheten, strävan efter att se tuff ut och säkert en nyfikenhet nu när man snart är vuxen. Samt troligen att dagens ungdom inte är särskilt mycket smartare än jag var i samma ålder (på Karl XIII:s tid), det vill säga rätt rejält korkad när det gäller den egna säkerheten och hälsan.

Neutrala förpackningar till berusningsmedel är annars ingen ny idé. Den har använts i årtionden, även om statsmakterna inte bestämt det utan tvärtom försökt bekämpa produkten (men inte förpackningarna).

En så neutral förpackning som en bit stanniolpapper eller en genomskinlig plastpåse verkar inte har fått missbrukarna att ångra sig.

 

Redan idag är paketen täckta av gigantiska varningsetiketter med text av typen OM DU ENS LÄSER DETTA SÅ KOMMER TROLLEN OCH STEKER DIG ÖVER SAKTA ELD. Om det fungerat eller inte går att grunna över. Enligt folkhälsomyndigheten röker 11 procent av den svenska befolkningen. Det är den lägsta siffran i världen, något att vara stolt över och samtidigt fortfarande för högt. Rökning har till skillnad från vissa andra tobaksprodukter väl dokumenterade och väldigt otäcka skadeverkningar.

En förklaring till denna låga andel rökare är förstås att det finns ett traditionellt alternativ i form av snus. Därför gick båda blocken i sin vishet till vals på att höja skatten på båda delarna – men mest på snuset. Så mycket för folkhälsan. Vilket som är farligast för den enskilde och omgivningen kom i andra hand till att snussmuggling är nära nog omöjlig. (Det är visserligen lite billigare på Ålandsbåtarna men dubbelt så dyrt i Norge och den amerikanska varianten smakar fruktansvärt.) Medan cigarettsmugglarna gnuggar händerna varje gång giftpinnarna blir dyrare i svenska affärer.

Vill man verkligen att folk ska sluta röka (ännu mer) så hade det varit rimligare att just titta på skattesatserna. Gör ciggen dyrare – och öka både gränskontroll och straff för smugglare. Gör snuset billigare, det innehåller nog inte c-vitamin men är ett mycket effektivt sätt att sluta röka och skadar inte omgivningen. (Nåja, den allra intimaste omgivningen kan ha åsikter, men hur varje par löser det är faktiskt inte upp till politikerna.) Dessutom stöder man svensk tillverkningsindustri i stället för amerikanska tobaksjättar, vilket annars socialdemokratin brukar tycka är en bra idé.

Att många ungdomar röker är förstås ett problem, men dess rötter ligger inte i att paketen är för fina. Det ligger i tron på den egna odödligheten, strävan efter att se tuff ut och säkert en nyfikenhet nu när man snart är vuxen. Samt troligen att dagens ungdom inte är särskilt mycket smartare än jag var i samma ålder (på Karl XIII:s tid), det vill säga rätt rejält korkad när det gäller den egna säkerheten och hälsan.

Neutrala förpackningar till berusningsmedel är annars ingen ny idé. Den har använts i årtionden, även om statsmakterna inte bestämt det utan tvärtom försökt bekämpa produkten (men inte förpackningarna).

En så neutral förpackning som en bit stanniolpapper eller en genomskinlig plastpåse verkar inte har fått missbrukarna att ångra sig.

 

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.