25 feb 2015 09:15

25 feb 2015 09:15

De kan stoppa IS-rekrytering

Mona Sahlin gör helt rätt. Och blir kallad rasist för det. Men när hon säger att även de muslimska samfunden måste ta tydligare avstånd mot galningarna som hobbykrigar åt mördarsekten IS har slår hon huvudet på spiken. Det är inte någon kollektiv skuldbeläggning, det är att söka hjälp från experter.

Det är Elvir Gigovic, ordförande i Sveriges muslimska råd, som tycker att Sahlin rent av är rasistisk i sin uppmaning. Men lyssna på alla röster från Paris och Köpenhamn de senaste veckorna när vanliga hederliga muslimer förklarat sin avsky mot terrorn och att gärningsmännen i deras mening inte är muslimer alls. Varje sådant uttalande är värt så mycket mer för att hindra rekryteringen än om det kommit från en kristen, jude, ateist eller ens AIK-are som Sahlin. (Hon har sina goda sidor.)

I Storbritannien har över 100 imamer gått samman för att uppmana sina trosfränder att inte ansluta sig till IS. Det är både modigt och viktigt – och borde vara självklart. Vi har hört liknande uttalanden i Sverige också, men inte samlat utan från enskilda kloka imamer. Ett gemensamt budskap skulle markera mot både potentiella IS-dårar och mot de riktiga islamofoberna, som ser några våldsdyrkande stollar i Örebro som representanter för alla muslimer.

Varje imam i Sverige är expert på islam. De är därför en ovärderlig källa till kunskap om hur vanföreställningarna som terroristerna låter andra lida för ska bemötas och bekämpas. Det är inte kollektiv skuldbeläggning. Det är en rimlig förfrågan om assistans från sakkunniga. Muslimer drabbas allra hårdast av IS vansinnesdåd. Både direkt eftersom de är de vanligaste offren för sekten och indirekt för att riktiga rasister passar på att utnyttja situationen.

Att fängsla och döma återvändande charterterrorister kan snart bli verklighet med bara lite visdom från riksdagen. Att hindra rekryteringen är svårare och där är Sahlin inne på helt rätt spår. Det samfund som de potentiella terroristerna påstår sig tillhöra måste så mycket som möjligt delta i arbetet. Inte spä på polariseringen som Sveriges muslimska råd nu gör i en släng av överkänslighet. Jag har svårt att se en präst i svenska kyrkan uppmana till nya korståg utan att det skulle bli en storm av protester – följt av sparken.

Tyvärr är Sahlin ute på farligt vatten när hon samtidigt talar om hjälp till återvändande IS-terrorister. Avprogrammering i fängelse för krigsförbrytelser, javisst. Men psykologhjälp i det fria och hjälp att få jobb som inte erbjuds svenska FN-soldater är rent provocerande mot våra fredsbevarande styrkor.

I stället borde rekryterarna själva och det fåtal predikanter som förespråkar religiöst våld också omfattas av terrorlagarna.

 

Det är Elvir Gigovic, ordförande i Sveriges muslimska råd, som tycker att Sahlin rent av är rasistisk i sin uppmaning. Men lyssna på alla röster från Paris och Köpenhamn de senaste veckorna när vanliga hederliga muslimer förklarat sin avsky mot terrorn och att gärningsmännen i deras mening inte är muslimer alls. Varje sådant uttalande är värt så mycket mer för att hindra rekryteringen än om det kommit från en kristen, jude, ateist eller ens AIK-are som Sahlin. (Hon har sina goda sidor.)

I Storbritannien har över 100 imamer gått samman för att uppmana sina trosfränder att inte ansluta sig till IS. Det är både modigt och viktigt – och borde vara självklart. Vi har hört liknande uttalanden i Sverige också, men inte samlat utan från enskilda kloka imamer. Ett gemensamt budskap skulle markera mot både potentiella IS-dårar och mot de riktiga islamofoberna, som ser några våldsdyrkande stollar i Örebro som representanter för alla muslimer.

Varje imam i Sverige är expert på islam. De är därför en ovärderlig källa till kunskap om hur vanföreställningarna som terroristerna låter andra lida för ska bemötas och bekämpas. Det är inte kollektiv skuldbeläggning. Det är en rimlig förfrågan om assistans från sakkunniga. Muslimer drabbas allra hårdast av IS vansinnesdåd. Både direkt eftersom de är de vanligaste offren för sekten och indirekt för att riktiga rasister passar på att utnyttja situationen.

Att fängsla och döma återvändande charterterrorister kan snart bli verklighet med bara lite visdom från riksdagen. Att hindra rekryteringen är svårare och där är Sahlin inne på helt rätt spår. Det samfund som de potentiella terroristerna påstår sig tillhöra måste så mycket som möjligt delta i arbetet. Inte spä på polariseringen som Sveriges muslimska råd nu gör i en släng av överkänslighet. Jag har svårt att se en präst i svenska kyrkan uppmana till nya korståg utan att det skulle bli en storm av protester – följt av sparken.

Tyvärr är Sahlin ute på farligt vatten när hon samtidigt talar om hjälp till återvändande IS-terrorister. Avprogrammering i fängelse för krigsförbrytelser, javisst. Men psykologhjälp i det fria och hjälp att få jobb som inte erbjuds svenska FN-soldater är rent provocerande mot våra fredsbevarande styrkor.

I stället borde rekryterarna själva och det fåtal predikanter som förespråkar religiöst våld också omfattas av terrorlagarna.

 

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.