27 feb 2015 06:00

11 mar 2015 16:52

Det gamla Skövde mot det nya

Att den utdragna striden om Tingshusparken äntligen är avgjord betyder inte mycket. Grundproblemet finns kvar: Skövde måste välja mellan bevarande eller bebyggande. I politiken är sprickan minimal, men i folkled jäser missnöjet. Hur stort det är går inte att avgöra, men det blir allt mer högljutt.

Aftonbladet hade härom månaden en intressant artikelserie om städer vars centrum utarmats på bekostnad av köplador som externhandeln nedlåtande kallades. Grundtesen var att detta var något hemskt för samtliga städer och är inte nödvändigtvis korrekt. Jag satt bara och väntade på att Skövde skulle dyka upp med tanke på att det är Stallsiken och snart Norra Ryd som står för tillväxten. Småbutiker i centrum flyttar antingen till mellanläget Elins Esplanad eller tvingas ge upp.

Samtidigt har Commerce storstilade planer, vilket är glädjande. Det klassiska varuhuset har varit Skövdes egentliga centrum så länge jag levt och är den allra bästa dragmotorn som andra mindre butiker i närheten kan ha. (Systembolaget kan eventuellt ha med saken att göra.)

Att varje ingrepp leder till känslostormar är inte så konstigt. Vi har alla en nostalgisk ådra som kräver att allt ska vara som vi växte upp. (Vilket i minnet är betydligt än hur det i verkligheten var.) Det ger både trygghet och minnen och någonstans i bakhuvudet sjunger Bruce Springsteen ”My hometown”. Att idylliska Billingskolan från min barndom är bortbytt svider trots att den var fallfärdig redan då. Egentligen.

Samtidigt kan inte staden stå stilla, resten av världen envisas ju med att fortsätta snurra. Externhandeln har inte uppkommit på grund av någon ond plan smidd av Darth Vader, Ernst Stavro Blofeld och Sauron för att förinta svenska mellanstora städer. Den har tillkommit och frodas för att det är ett effektivt sätt för folk att handla. Och för att locka in pengar från andra närliggande kommuner. Som inkomstkälla och jobbskapare har den varit oerhört nyttig för Skövde.

På bekostnad av centrum förstås. Ingen vill ha ett stendött centrum med bara kontor. Men ett nöjesstråk, ett starkt Commerce och mindre butiker i dess kölvatten och för den delen lunchställen för oss kontorsråttor är inte en död stadskärna. Tvärtom har den liv fler timmar om dygnet än när city för 20 år sedan hade ett fåtal uteställen och massor av butiker. Jo, ungdomar (med flera) är lata och vill bo centralt, helst med krypavstånd till krogen. Därför är förtätningen som helhet nödvändig om vi ska få dem att bo här. Utan bostäder och nya unga invånare växer inte staden. Och en stad som inte växer börjar lätt krympa tills den blivit en spökstad ur en Sergio Leone-västern.

Ett centrum som förvandlats till ett museum över hur staden en gång var är inte levande alls.

 

Aftonbladet hade härom månaden en intressant artikelserie om städer vars centrum utarmats på bekostnad av köplador som externhandeln nedlåtande kallades. Grundtesen var att detta var något hemskt för samtliga städer och är inte nödvändigtvis korrekt. Jag satt bara och väntade på att Skövde skulle dyka upp med tanke på att det är Stallsiken och snart Norra Ryd som står för tillväxten. Småbutiker i centrum flyttar antingen till mellanläget Elins Esplanad eller tvingas ge upp.

Samtidigt har Commerce storstilade planer, vilket är glädjande. Det klassiska varuhuset har varit Skövdes egentliga centrum så länge jag levt och är den allra bästa dragmotorn som andra mindre butiker i närheten kan ha. (Systembolaget kan eventuellt ha med saken att göra.)

Att varje ingrepp leder till känslostormar är inte så konstigt. Vi har alla en nostalgisk ådra som kräver att allt ska vara som vi växte upp. (Vilket i minnet är betydligt än hur det i verkligheten var.) Det ger både trygghet och minnen och någonstans i bakhuvudet sjunger Bruce Springsteen ”My hometown”. Att idylliska Billingskolan från min barndom är bortbytt svider trots att den var fallfärdig redan då. Egentligen.

Samtidigt kan inte staden stå stilla, resten av världen envisas ju med att fortsätta snurra. Externhandeln har inte uppkommit på grund av någon ond plan smidd av Darth Vader, Ernst Stavro Blofeld och Sauron för att förinta svenska mellanstora städer. Den har tillkommit och frodas för att det är ett effektivt sätt för folk att handla. Och för att locka in pengar från andra närliggande kommuner. Som inkomstkälla och jobbskapare har den varit oerhört nyttig för Skövde.

På bekostnad av centrum förstås. Ingen vill ha ett stendött centrum med bara kontor. Men ett nöjesstråk, ett starkt Commerce och mindre butiker i dess kölvatten och för den delen lunchställen för oss kontorsråttor är inte en död stadskärna. Tvärtom har den liv fler timmar om dygnet än när city för 20 år sedan hade ett fåtal uteställen och massor av butiker. Jo, ungdomar (med flera) är lata och vill bo centralt, helst med krypavstånd till krogen. Därför är förtätningen som helhet nödvändig om vi ska få dem att bo här. Utan bostäder och nya unga invånare växer inte staden. Och en stad som inte växer börjar lätt krympa tills den blivit en spökstad ur en Sergio Leone-västern.

Ett centrum som förvandlats till ett museum över hur staden en gång var är inte levande alls.

 

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.