06 mar 2015 06:00

06 mar 2015 09:18

Jakten på den försvunna oppositionen

Nu när Indiana Jones blivit till åren kommen så gäller det att dra ned på äventyrsnivån. Förbundsarken och den heliga Graal har han ändå både hittat och tappat bort igen. Så hans sista äventyr (hoppas alla vi som såg den usla fjärde filmen) blir att försöka hitta den svenska politiska oppositionen.

Jakten börjar på det mest logiska stället, hos Moderaterna. Som alltid i äventyrsfilmer stöter hjälten på svårigheter omgående. Doktor Jones kan helt enkelt inte hitta Moderaterna. I deras ställe finns något som kallar sig Nya Moderaterna. Täckmantel eller namnstöld? Oavsett vilket så verkar de vara upptagna med att lära sin nya partiledare lite om landet utanför huvudstadens tunnelbanenät. För tillfället vad ett fjäll är för något och var dessa befinner sig, någonstans norr om Arlanda.

Nej, inte någon opposition där inte. Indy sätter sin slitna gamla hatt käckt på svaj och infiltrerar Kristdemokraterna. Där har i princip alla medlemmar första anmält att de vill bli nya partiledare och sedan en efter en hoppat av. De två som är kvar opponerar sig mest mot varandra. Folkpartiet har inte ens nått så långt, en massa folk opponerar sig mot partiledaren utan att komma med några alternativ. Och Centern opponerar sig inte mot något alls, inte ens sig själv.

Det är frestande för en arkeolog att lära dem vad en opposition brukade vara, men risken att tråkas till döds får hjälten att fly i stället. Det kan finnas ormar i närheten, ursäktar han sig själv.

”Det enda riktiga oppositionspartiet” står på tur. Nu närmar sig gåtan sin lösning! Men icke, Sverigedemokraterna är mer upptagna än någon annan med att opponera sig inbördes. I det här fallet om det är kultur eller etnicitet som avgör om någon är svensk. Doktor Jones, en produkt av invandrarlandet USA, ringer en antropolog för förstärkning.

Äntligen! Vänsterpartiet opponerar sig mot precis allting regeringen gör! Trots att det är en del av regeringsunderlaget. Och Miljöpartiet är nästan lika oppositionellt mot den regering som de själva sitter i. Faktiskt så opponerar sig delar av det statsbärande partiet också mot sin egen politik. Och statsministern är i opposition mot den förra oppositionen. Han lever upp till sitt löfte att inte regera med Alliansens budget genom att över huvud taget inte regera.

Den svenska oppositionen är funnen. Den finns nästan överallt, men opponerar sig bara mot sig själv. Indy ringer Steven Spielberg och George Lucas och säger att nu får det räcka, detta är för osannolikt för att publiken ska gå på det. Till och med jämfört med när han överlevde en kärnvapenexplosion genom att gömma sig i ett kylskåp.

”Det här hör hemma i ett museum”, suckar han uppgivet.

Niclas Lindstrand

Jakten börjar på det mest logiska stället, hos Moderaterna. Som alltid i äventyrsfilmer stöter hjälten på svårigheter omgående. Doktor Jones kan helt enkelt inte hitta Moderaterna. I deras ställe finns något som kallar sig Nya Moderaterna. Täckmantel eller namnstöld? Oavsett vilket så verkar de vara upptagna med att lära sin nya partiledare lite om landet utanför huvudstadens tunnelbanenät. För tillfället vad ett fjäll är för något och var dessa befinner sig, någonstans norr om Arlanda.

Nej, inte någon opposition där inte. Indy sätter sin slitna gamla hatt käckt på svaj och infiltrerar Kristdemokraterna. Där har i princip alla medlemmar första anmält att de vill bli nya partiledare och sedan en efter en hoppat av. De två som är kvar opponerar sig mest mot varandra. Folkpartiet har inte ens nått så långt, en massa folk opponerar sig mot partiledaren utan att komma med några alternativ. Och Centern opponerar sig inte mot något alls, inte ens sig själv.

Det är frestande för en arkeolog att lära dem vad en opposition brukade vara, men risken att tråkas till döds får hjälten att fly i stället. Det kan finnas ormar i närheten, ursäktar han sig själv.

”Det enda riktiga oppositionspartiet” står på tur. Nu närmar sig gåtan sin lösning! Men icke, Sverigedemokraterna är mer upptagna än någon annan med att opponera sig inbördes. I det här fallet om det är kultur eller etnicitet som avgör om någon är svensk. Doktor Jones, en produkt av invandrarlandet USA, ringer en antropolog för förstärkning.

Äntligen! Vänsterpartiet opponerar sig mot precis allting regeringen gör! Trots att det är en del av regeringsunderlaget. Och Miljöpartiet är nästan lika oppositionellt mot den regering som de själva sitter i. Faktiskt så opponerar sig delar av det statsbärande partiet också mot sin egen politik. Och statsministern är i opposition mot den förra oppositionen. Han lever upp till sitt löfte att inte regera med Alliansens budget genom att över huvud taget inte regera.

Den svenska oppositionen är funnen. Den finns nästan överallt, men opponerar sig bara mot sig själv. Indy ringer Steven Spielberg och George Lucas och säger att nu får det räcka, detta är för osannolikt för att publiken ska gå på det. Till och med jämfört med när han överlevde en kärnvapenexplosion genom att gömma sig i ett kylskåp.

”Det här hör hemma i ett museum”, suckar han uppgivet.

Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.