09 mar 2015 06:00

09 mar 2015 06:00

Fotbollen är en vinnare

Idrottsföreningarnas årsmöten präglas många gånger av ekonomiska redovisningar med röda siffror. Desto roligare med klubbar som redovisar vinst för verksamhetsåret.

Just nu är det årsmötestider i många fotbollsföreningar. Division 2-klubbarna IFK Skövde, Skövde AIK och Tibro AIK har haft sina årsmöten och alla tre redovisade plussiffror.

Visserligen inga stora överskott, men viktiga signaler att föreningarna har en plan som fungerar.

Allra roligast verkade IFK Skövde Fotboll ha på sitt årsmöte. Klubben gick på plus och redovisar ett eget kapital på 2,4 miljoner kronor och har likvida medel på 1,6. Siffror som många andra klubbar bara kan drömma om. Ett framgångsrikt Skadevi Cup spelar naturligtvis in, men sedan gillar jag uttalandet från styrelseledamoten Anders Lind. ”Vi äventyrar inte ekonomin utan har lyckats anpassa oss till verkligheten”. Kloka ord som fler borde anamma.

När det gäller Tibro AIK har de jobbat bort ett underskott på en halv miljon under fyra år och Skövde AIK gnetar på och amorterar på sin gamla skuld som nu ligger på runt 370 000 kronor.

Samtliga tre klubbar visar prov på ett gott ledarskap och en förmåga att hålla sig inom budgetramarna.

I sammanhanget kan vi även lägga till Ulvåkers IF som nyligen haft sitt årsmöte och det ekonomiska läget där är också stabilt med Janne Berggren som valdes som ordförande för 25:e året. Snacka om kontinuitet och föreningskänsla.

Helt klart är att det måste vara lättare att rekrytera styrelsemedlemmar, ledare, föräldrar och ungdomar i klubbar där man vet att det hela fungerar från senior till de allra yngsta. Där man kan känna glädje, gemenskap och nå målen och känna klubbkänsla.

Det finns bara en väg att gå, utgifterna måste anpassas till inkomsterna. Det låter som en självklarhet, men så är det inte i alla klubbar.

När det gäller den lokala fotbollen innebär att andelen unga spelare ökar där det är mycket fokus på utbildning och utveckling. De lag som IFK Skövde, Skövde AIK och Tibro AIK kommer att mönstra i division 2 kommer att ha en mycket låg medelålder. Riktigt spännande och det ställer naturligtvis krav på tränarna som har fått uppdraget att utveckla spelarna.

Bättre att lägga resurser på kompetenta tränare än kortsiktiga spelarlösningar. Här känns det också som den lokala fotbollen är på rätt väg. Att våga skynda långsamt är nog så viktigt.

Just nu är det årsmötestider i många fotbollsföreningar. Division 2-klubbarna IFK Skövde, Skövde AIK och Tibro AIK har haft sina årsmöten och alla tre redovisade plussiffror.

Visserligen inga stora överskott, men viktiga signaler att föreningarna har en plan som fungerar.

Allra roligast verkade IFK Skövde Fotboll ha på sitt årsmöte. Klubben gick på plus och redovisar ett eget kapital på 2,4 miljoner kronor och har likvida medel på 1,6. Siffror som många andra klubbar bara kan drömma om. Ett framgångsrikt Skadevi Cup spelar naturligtvis in, men sedan gillar jag uttalandet från styrelseledamoten Anders Lind. ”Vi äventyrar inte ekonomin utan har lyckats anpassa oss till verkligheten”. Kloka ord som fler borde anamma.

När det gäller Tibro AIK har de jobbat bort ett underskott på en halv miljon under fyra år och Skövde AIK gnetar på och amorterar på sin gamla skuld som nu ligger på runt 370 000 kronor.

Samtliga tre klubbar visar prov på ett gott ledarskap och en förmåga att hålla sig inom budgetramarna.

I sammanhanget kan vi även lägga till Ulvåkers IF som nyligen haft sitt årsmöte och det ekonomiska läget där är också stabilt med Janne Berggren som valdes som ordförande för 25:e året. Snacka om kontinuitet och föreningskänsla.

Helt klart är att det måste vara lättare att rekrytera styrelsemedlemmar, ledare, föräldrar och ungdomar i klubbar där man vet att det hela fungerar från senior till de allra yngsta. Där man kan känna glädje, gemenskap och nå målen och känna klubbkänsla.

Det finns bara en väg att gå, utgifterna måste anpassas till inkomsterna. Det låter som en självklarhet, men så är det inte i alla klubbar.

När det gäller den lokala fotbollen innebär att andelen unga spelare ökar där det är mycket fokus på utbildning och utveckling. De lag som IFK Skövde, Skövde AIK och Tibro AIK kommer att mönstra i division 2 kommer att ha en mycket låg medelålder. Riktigt spännande och det ställer naturligtvis krav på tränarna som har fått uppdraget att utveckla spelarna.

Bättre att lägga resurser på kompetenta tränare än kortsiktiga spelarlösningar. Här känns det också som den lokala fotbollen är på rätt väg. Att våga skynda långsamt är nog så viktigt.

  • Jan Larsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.