10 mar 2015 04:00

10 mar 2015 04:00

Rätt fiender i utrikespolitiken

På en ovanligt händelserik måndag hann utrikesminister Margot Wallström med att få munkavle av Saudiarabien och bli utskälld av Ryssland. Skönt att hon äntligen börjat sköta sitt jobb på ett bra sätt.

”Bedöm mig utifrån vilka fiender jag har skaffat mig”, uppmanade Franklin D Roosevelt. För någon som kunde räkna Adolf Hitler bland dem så var det ganska enkelt. Och enligt samma princip får man i så fall berömma Margot Wallström för att ha skaffat sig ovänner i både Ryssland och Saudiarabien samma dag.

Egentligen skulle Wallström ha hållit tal inför Arabförbundet på måndagen. Men med så kort varsel som bara gick slog ett av de mäktigaste länderna i förbundet till och stoppade offentligt talet. Japp, det var Saudiarabien. Med tanke på att talet skulle handla om Sveriges erkännande av Palestina så hade knappast publiken problem med ämnesvalet. (Det har däremot Israel, vilket är en rejäl och onödig plump i regeringens utrikesprotokoll.)

Naturligtvis var det en protest mot att vapenexporten diskuteras i Sverige och att delar av regeringen (den gröna och delar av den röda) inte vill förlänga alls. Oavsett var man står i själva debattfrågan så är det ett otroligt barnsligt agerande från ett land som vill fortsätta vara en handelspartner.

Saudivapnen är en komplicerad fråga där moralen står på ena sidan och arbetstillfällen och ryktet som handelspartner på den andra. Det där om att vi skulle sprida mänskliga rättigheter genom att sälja vapen är lika stort trams när regeringen säger det som när ett par dussin näringslivshöjdare först använder samma argument i en debattartikel och sedan inte vill kännas vid den alls. (Det var förra veckans underligaste Saudiaffär.)

Med tanke på att Saudiarabien är en av världens största importörer av vapen så torde de ha gjort affärer förut med länder där man inte utdömer spöstraff mot folk som har avvikande mening. Och därmed accepterat att hela befolkningen i det säljande landet inte hållit med om moralen i affären. Den största exportören till landet är USA, som är väldigt noga med yttrandefriheten. Den näst största är Ryssland, som också härsknat till på Wallström.

Nästan exakt samtidigt som talet ställdes in så fick Wallström också ovett från ryska ambassaden i Stockholm. På Facebook, vilket känns lite lustigt från detta paradis för öppenheten där KGB, förlåt, FSB heter de den här veckan, just påstått att de hittat fem tjetjener som mördat oppositionspolitikern Boris Nemtsov. (Så lägligt att en oppositionell politiker mördas av folk från en delrepublik Putin krigat mot två gånger.) Skälet är förstås att Sverige och EU i sin tur har kritiserat det senaste ryska kriget, i Ukraina.

Om något demonstrerar både Saudiarabien och Ryssland att Sverige ska vara ännu mer skeptiskt till länderna.

 

”Bedöm mig utifrån vilka fiender jag har skaffat mig”, uppmanade Franklin D Roosevelt. För någon som kunde räkna Adolf Hitler bland dem så var det ganska enkelt. Och enligt samma princip får man i så fall berömma Margot Wallström för att ha skaffat sig ovänner i både Ryssland och Saudiarabien samma dag.

Egentligen skulle Wallström ha hållit tal inför Arabförbundet på måndagen. Men med så kort varsel som bara gick slog ett av de mäktigaste länderna i förbundet till och stoppade offentligt talet. Japp, det var Saudiarabien. Med tanke på att talet skulle handla om Sveriges erkännande av Palestina så hade knappast publiken problem med ämnesvalet. (Det har däremot Israel, vilket är en rejäl och onödig plump i regeringens utrikesprotokoll.)

Naturligtvis var det en protest mot att vapenexporten diskuteras i Sverige och att delar av regeringen (den gröna och delar av den röda) inte vill förlänga alls. Oavsett var man står i själva debattfrågan så är det ett otroligt barnsligt agerande från ett land som vill fortsätta vara en handelspartner.

Saudivapnen är en komplicerad fråga där moralen står på ena sidan och arbetstillfällen och ryktet som handelspartner på den andra. Det där om att vi skulle sprida mänskliga rättigheter genom att sälja vapen är lika stort trams när regeringen säger det som när ett par dussin näringslivshöjdare först använder samma argument i en debattartikel och sedan inte vill kännas vid den alls. (Det var förra veckans underligaste Saudiaffär.)

Med tanke på att Saudiarabien är en av världens största importörer av vapen så torde de ha gjort affärer förut med länder där man inte utdömer spöstraff mot folk som har avvikande mening. Och därmed accepterat att hela befolkningen i det säljande landet inte hållit med om moralen i affären. Den största exportören till landet är USA, som är väldigt noga med yttrandefriheten. Den näst största är Ryssland, som också härsknat till på Wallström.

Nästan exakt samtidigt som talet ställdes in så fick Wallström också ovett från ryska ambassaden i Stockholm. På Facebook, vilket känns lite lustigt från detta paradis för öppenheten där KGB, förlåt, FSB heter de den här veckan, just påstått att de hittat fem tjetjener som mördat oppositionspolitikern Boris Nemtsov. (Så lägligt att en oppositionell politiker mördas av folk från en delrepublik Putin krigat mot två gånger.) Skälet är förstås att Sverige och EU i sin tur har kritiserat det senaste ryska kriget, i Ukraina.

Om något demonstrerar både Saudiarabien och Ryssland att Sverige ska vara ännu mer skeptiskt till länderna.

 

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.