16 mar 2015 07:16

16 mar 2015 07:16

Blås liv i OS-drömmen igen

I spåren (!) efter succén med skid-VM i Falun, som verkligen blev en oförglömlig folkfest, börjar det pratas om en svensk OS-ansökan igen. Nu till 2026.

Att Falun skulle klara att arrangera sin del torde vara ställt utom allt tvivel, även om det snackades en del om spårens kvalité i takt med att mildvädret spelade spratt. Det skall dock inte behöva betyda något om man bestämmer sig för att söka vinter-OS igen.

Nu är det knappast aktuellt för Falun att ensamt söka vinter-OS 2026. Ett stort internationellt mästerskap måste vara en nationell fråga där det finns en strategi för hur det hela skall finansieras.

När det gäller OS så har Sverige arrangerat sommarspelen 1912 och Ryttarolympiaden 1956, då K3-officeren Petrus Kastenman tog guld i fälttävlan.

Sedan har Sverige sökt OS sex gånger, på 80 och 90-talet var det riktigt hett, men de svenska ansökningarna räckte aldrig ändå fram. Östersund och Falun har försökt två gånger och 1984 sökte faktiskt Göteborg av alla städer vinter-OS.

Sedan kommer många säkert ihåg att Stockholm sökte sommar-OS 2004, men kom till korta mot Aten.

Den planerade Victoriastadion med plats för 70 000 åskådare kom inte längre än till Liza Marklunds filmatiserade bok Sprängaren från 1998.

Sedan fanns Stockholm med i bilden inför 2022, men ansökan drogs tillbaka på grund av osäkerheten kring ekonomin då regeringen inte visade någon vilja att ge det statliga stöd som krävs av Internationella Olympiska Kommittén.

Nu kan det vara dags igen. Vad är det då som gör att det skall gå bättre den här gången?

IOK har flaggat för att kostnaderna för framtida värdstäder skall minskas. Det borde tala för Sverige. Man tror dessutom att det skall vara ett mindre problem än tidigare att samordna spelen. Det känns naturligt med Falun/Åre och med Stockholm som centralort.

Personligen tycker jag att det är hög tid för Sverige att ta sitt ansvar i den olympiska rörelsen. Nu har våra aktiva åkt runt och skördat framgångar på massor av spel och någon gång tycker jag faktiskt det är dags att betala tillbaka.

Visst, Sverige är inget stort land, men ekonomiskt tycker jag ändå det borde skapas utrymme för att kunna arrangera.

Nu finns det signaler från den nya regeringen för att Sverige skall söka stora arrangemang. Idrottsministern Gabriel Wikström (S) utesluter heller inte statliga garantier.

Arrangören för 2026 utses om fyra år, det borde finnas tid att snickra ihop en ny OS-ansökan. Kanske är det äntligen dags för Sverige, eller kommer drömmen om ett OS i Sverige för alltid bli just en dröm.

Hur som helst tycker jag det vore en riktig höjdare med ett vinter-OS på svensk mark.

Att Falun skulle klara att arrangera sin del torde vara ställt utom allt tvivel, även om det snackades en del om spårens kvalité i takt med att mildvädret spelade spratt. Det skall dock inte behöva betyda något om man bestämmer sig för att söka vinter-OS igen.

Nu är det knappast aktuellt för Falun att ensamt söka vinter-OS 2026. Ett stort internationellt mästerskap måste vara en nationell fråga där det finns en strategi för hur det hela skall finansieras.

När det gäller OS så har Sverige arrangerat sommarspelen 1912 och Ryttarolympiaden 1956, då K3-officeren Petrus Kastenman tog guld i fälttävlan.

Sedan har Sverige sökt OS sex gånger, på 80 och 90-talet var det riktigt hett, men de svenska ansökningarna räckte aldrig ändå fram. Östersund och Falun har försökt två gånger och 1984 sökte faktiskt Göteborg av alla städer vinter-OS.

Sedan kommer många säkert ihåg att Stockholm sökte sommar-OS 2004, men kom till korta mot Aten.

Den planerade Victoriastadion med plats för 70 000 åskådare kom inte längre än till Liza Marklunds filmatiserade bok Sprängaren från 1998.

Sedan fanns Stockholm med i bilden inför 2022, men ansökan drogs tillbaka på grund av osäkerheten kring ekonomin då regeringen inte visade någon vilja att ge det statliga stöd som krävs av Internationella Olympiska Kommittén.

Nu kan det vara dags igen. Vad är det då som gör att det skall gå bättre den här gången?

IOK har flaggat för att kostnaderna för framtida värdstäder skall minskas. Det borde tala för Sverige. Man tror dessutom att det skall vara ett mindre problem än tidigare att samordna spelen. Det känns naturligt med Falun/Åre och med Stockholm som centralort.

Personligen tycker jag att det är hög tid för Sverige att ta sitt ansvar i den olympiska rörelsen. Nu har våra aktiva åkt runt och skördat framgångar på massor av spel och någon gång tycker jag faktiskt det är dags att betala tillbaka.

Visst, Sverige är inget stort land, men ekonomiskt tycker jag ändå det borde skapas utrymme för att kunna arrangera.

Nu finns det signaler från den nya regeringen för att Sverige skall söka stora arrangemang. Idrottsministern Gabriel Wikström (S) utesluter heller inte statliga garantier.

Arrangören för 2026 utses om fyra år, det borde finnas tid att snickra ihop en ny OS-ansökan. Kanske är det äntligen dags för Sverige, eller kommer drömmen om ett OS i Sverige för alltid bli just en dröm.

Hur som helst tycker jag det vore en riktig höjdare med ett vinter-OS på svensk mark.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.