23 mar 2015 09:30

23 mar 2015 10:00

Countrys framfart ger hopp

För nästan exakt 25 år sedan var jag på plats i Skövdes anrika idrottshall och såg IFK Skövde ta steget upp till elitserien. På söndagen skrev HK Country historia på samma plats genom att avancera till allsvenskan.

För att krydda till resonemanget kan det konstateras att det finns risk att klubbarna möts i allsvenskan till hösten. Det tycker jag vore ett bakslag för herrhandbollen i Skövde.

Att IFK Skövde för första gången sedan avancemanget 1990 måste kvala för sitt kontrakt kan mycket väl bli verklighet. Visserligen har IFK visat en enorm hemmastyrka på slutet, men då de inte haft något flyt med övriga resultat krävs det mycket god poängutdelning i de tre sista matcherna mot i tur och ordning Guif (borta), Ricoh (hemma) och Sävehof (borta). Det räcker inte med att vinna hemmamatchen.

Vad skall man då säga om HK Countrys avancemang? Tidigare var de i stort sett en renodlad ungdomsklubb med förmåga att plocka fram talanger som sedan har förädlats som juniorer i IFK Skövde och Skövde HF. Ett mycket lyckat framgångsrecept för Skövdehandbollen.

I handbollssverige har det varit något magiskt med den lilla klubben från Stöpen utanför Skövde där spelare som Johan Sjöstrand och Andreas Larsson och många fler en gång började spela handboll.

Även om Country nu är i rikets näst högsta serie så är jag övertygad om att klubben inte får hybris utan kommer att fortsätta att odla sin klubbidé.

Så sent som i förra veckan presenterades en satsning på ungdomen som visar att klubben har förstått sin roll att det är viktigt att fortsätta att fostra spelare där utbildning och utveckling kommer i första rummet.

Intressant också att man kan ta sig ändå upp i allsvenskan utan att betala någon ersättning till spelarna. Det tyder på en föreningskänsla som i många lagsporter på hög nivå knappast existerar längre.

Jag tycker det känns hoppfullt att man kan komma en bra bit med hemvävda spelare som fått möjlighet att träna under kvalificerad ledning. Henrik Schneiders roll i detta skall naturligtvis lyftas fram.

Schneider säger själv att han inte ser detta med Country som en personlig revansch sedan han fick lämna IFK Skövde. Finns ingen anledning att tvivla på det, men det måste ändå kännas skönt för honom att få den här framgången. Helt klart brinner han för att bygga vidare på detta.

Nu håller jag tummarna för att vi slipper derbyn mellan IFK Skövde och Country till hösten. Egentligen är jag inte speciellt orolig. IFK Skövde är alldeles för bra för att trilla ner i allsvenskan.

Vi behöver IFK Skövde i elitserien att vi nu även har ett allsvenskt lag i kommunen borde vara borga för att höja kvalitén.

För att krydda till resonemanget kan det konstateras att det finns risk att klubbarna möts i allsvenskan till hösten. Det tycker jag vore ett bakslag för herrhandbollen i Skövde.

Att IFK Skövde för första gången sedan avancemanget 1990 måste kvala för sitt kontrakt kan mycket väl bli verklighet. Visserligen har IFK visat en enorm hemmastyrka på slutet, men då de inte haft något flyt med övriga resultat krävs det mycket god poängutdelning i de tre sista matcherna mot i tur och ordning Guif (borta), Ricoh (hemma) och Sävehof (borta). Det räcker inte med att vinna hemmamatchen.

Vad skall man då säga om HK Countrys avancemang? Tidigare var de i stort sett en renodlad ungdomsklubb med förmåga att plocka fram talanger som sedan har förädlats som juniorer i IFK Skövde och Skövde HF. Ett mycket lyckat framgångsrecept för Skövdehandbollen.

I handbollssverige har det varit något magiskt med den lilla klubben från Stöpen utanför Skövde där spelare som Johan Sjöstrand och Andreas Larsson och många fler en gång började spela handboll.

Även om Country nu är i rikets näst högsta serie så är jag övertygad om att klubben inte får hybris utan kommer att fortsätta att odla sin klubbidé.

Så sent som i förra veckan presenterades en satsning på ungdomen som visar att klubben har förstått sin roll att det är viktigt att fortsätta att fostra spelare där utbildning och utveckling kommer i första rummet.

Intressant också att man kan ta sig ändå upp i allsvenskan utan att betala någon ersättning till spelarna. Det tyder på en föreningskänsla som i många lagsporter på hög nivå knappast existerar längre.

Jag tycker det känns hoppfullt att man kan komma en bra bit med hemvävda spelare som fått möjlighet att träna under kvalificerad ledning. Henrik Schneiders roll i detta skall naturligtvis lyftas fram.

Schneider säger själv att han inte ser detta med Country som en personlig revansch sedan han fick lämna IFK Skövde. Finns ingen anledning att tvivla på det, men det måste ändå kännas skönt för honom att få den här framgången. Helt klart brinner han för att bygga vidare på detta.

Nu håller jag tummarna för att vi slipper derbyn mellan IFK Skövde och Country till hösten. Egentligen är jag inte speciellt orolig. IFK Skövde är alldeles för bra för att trilla ner i allsvenskan.

Vi behöver IFK Skövde i elitserien att vi nu även har ett allsvenskt lag i kommunen borde vara borga för att höja kvalitén.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.