08 apr 2015 05:00

08 apr 2015 05:00

Hotade avdrag slår alla rekord

Själv är bäste dräng. Bra karl reder sig själv. Den som inte arbetar ska inte heller äta. Och så vidare. Det egna kroppsarbetet – tydligen helst för män – hyllas i ordspråk och Bibelcitat sedan urminnes tider.

Inte konstigt att man ser ned på tjänstesektorn och de som anlitar den. Trots att båda delarna blir allt fler.

I tisdagens SLA kunde vi läsa att rut- och rot-avdragen slår alla rekord i Skövde. I fjol gjorde över 6 000 Skövdebor rot-avdrag och hälften så många rut-avdrag. I år kommer siffrorna bli ännu högre, inte minst för att de populära avdragen av allt att döma kommer att försämras nästa år. Regeringen har aviserat försämringar i båda och tror sig få in mer pengar den vägen. Risken är i stället att skattekistan dräneras när den olagliga sektorn växer igen.

De båda avdragsreformerna hör till Alliansens mer lyckade drag under åtta år vid makten. Inte bara för att de är populära utan för att de också skapat hederliga jobb. Olika uträkningar från Företagarna och finansdepartementet har pekat på mellan 15 000 och 25 000 människor som fått arbete tack vare avdragen.

Socialdemokraterna tyckte omgående illa om rut-avdraget, alltså avdraget för hushållsnära tjänster. Att det skulle begränsas var därför väntat och att lägga taket på 25 000 kronor per år och person, men låta det vara kvar på 50 000 för den som fyllt 65 år, kanske inte är ett särskilt stort ingrepp. De flesta kom ändå inte upp i den höga nivån.

Det är däremot en onödig ändring. Kritiken om att det mest varit rika som utnyttjat avdraget skjutet bredvid målet – säg en tjänst eller vara som inte rika utnyttjar mer än fattiga den som kan. De som tillkommit som konsumenter av till exempelvis hemstädning är en stressad medelinkomsttagare snarare än en lat rikeman – de sistnämnda hade ändå redan hemhjälp.

Värre är det svikna vallöftet att låta rot-avdraget vara i fred och i stället sänka det från 50 till 30 procent. I pengar räknat är rot mångdubbelt större än rut och byggbranschen riskerar att återigen bli ett paradis för oseriösa aktörer som inte är så noga med kvitton, skatter och arbetsgivaravgifter. Att styra om till subventionerade bostäder är riskabelt när småföretagen, som kan bygga om en altan men inte bygga hyreskvarter, blir lidande.

Just nu leder förslaget till rusning efter ombyggnader för att utnyttja avdraget medan bostadsbyggandet står helt stilla i väntan på subventioner. Efter nyår lär de små byggföretagen återigen få frågan om de kan göra delar av jobbet svart.

Det finns förmodligen ett ordspråk som motiverar det också.

 

Inte konstigt att man ser ned på tjänstesektorn och de som anlitar den. Trots att båda delarna blir allt fler.

I tisdagens SLA kunde vi läsa att rut- och rot-avdragen slår alla rekord i Skövde. I fjol gjorde över 6 000 Skövdebor rot-avdrag och hälften så många rut-avdrag. I år kommer siffrorna bli ännu högre, inte minst för att de populära avdragen av allt att döma kommer att försämras nästa år. Regeringen har aviserat försämringar i båda och tror sig få in mer pengar den vägen. Risken är i stället att skattekistan dräneras när den olagliga sektorn växer igen.

De båda avdragsreformerna hör till Alliansens mer lyckade drag under åtta år vid makten. Inte bara för att de är populära utan för att de också skapat hederliga jobb. Olika uträkningar från Företagarna och finansdepartementet har pekat på mellan 15 000 och 25 000 människor som fått arbete tack vare avdragen.

Socialdemokraterna tyckte omgående illa om rut-avdraget, alltså avdraget för hushållsnära tjänster. Att det skulle begränsas var därför väntat och att lägga taket på 25 000 kronor per år och person, men låta det vara kvar på 50 000 för den som fyllt 65 år, kanske inte är ett särskilt stort ingrepp. De flesta kom ändå inte upp i den höga nivån.

Det är däremot en onödig ändring. Kritiken om att det mest varit rika som utnyttjat avdraget skjutet bredvid målet – säg en tjänst eller vara som inte rika utnyttjar mer än fattiga den som kan. De som tillkommit som konsumenter av till exempelvis hemstädning är en stressad medelinkomsttagare snarare än en lat rikeman – de sistnämnda hade ändå redan hemhjälp.

Värre är det svikna vallöftet att låta rot-avdraget vara i fred och i stället sänka det från 50 till 30 procent. I pengar räknat är rot mångdubbelt större än rut och byggbranschen riskerar att återigen bli ett paradis för oseriösa aktörer som inte är så noga med kvitton, skatter och arbetsgivaravgifter. Att styra om till subventionerade bostäder är riskabelt när småföretagen, som kan bygga om en altan men inte bygga hyreskvarter, blir lidande.

Just nu leder förslaget till rusning efter ombyggnader för att utnyttja avdraget medan bostadsbyggandet står helt stilla i väntan på subventioner. Efter nyår lär de små byggföretagen återigen få frågan om de kan göra delar av jobbet svart.

Det finns förmodligen ett ordspråk som motiverar det också.

 

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.