24 apr 2015 06:00

24 apr 2015 06:00

Favorit i repris

Grattis för andra dagen i rad, alla ni som har gjort er luspanka på bostadslån! Nu slipper ni amortera också. Men festen kan bli kortvarig trots att Finansinspektionen just stått för ett otroligt underligt självmål.

Ibland är man för snabbt ute (även om motsatsen är sann oftare). Knappt har trycksvärtan hunnit torka i texten där jag ondgjorde mig över de fortsatta ränteavdragen förrän Finansinspektionen med svansen mellan benen fick dra tillbaka sitt förslag om amorteringskrav. Tydligen var det inte lagligt. Tänkte inte på det, som uppfinnaren i Lorry uttryckte saken.

Det var inte heller särskilt genomtänkt i övriga aspekter även om ansatsen var god. Hushållens belåning är uppe på en livsfarlig nivå och fortsätter bara att öka. Det är dessutom boendet som nästan allting går till, vilket i sin tur inte är bra för ekonomin eftersom allting binds upp i stället för att hjälpa andra att skaffa jobb. Banker och fastighetsmäklare klarar sig bra som det är.

Amorteringskrav är dock kanske det sämsta sättet att komma åt problemet. Tvångsmetoder från myndigheter luktar alltid illa och att lägga sig i förhållandet mellan långivare och låntagare när ingen klagat på det är moraliskt tveksamt. Morötter är alltid nyttigare än piskor. Så vill man att folk ska avstå från ett beteende som är riskabelt för samhället så är ju ett sätt att sluta ge morötter och uppmuntra det.

Med andra ord (och med risk att bli ovanligt tjatig): trappa av ränteavdragen. Ta en procentenhet om året om det krävs, men börja avveckla dem. De har spelat ut sin roll och uppmanar bara till att låna ännu mer pengar för att köpa ännu dyrare bostäder. Samtidigt som den destruktiva flyttskatten gör att man blir kvar i samma bostad så länge det bara är möjligt eftersom det måste betalas skatt på reavinsten efteråt, oavsett om man köper ett nytt boende eller inte.

Hela regelverket för bostadsmarknaden är skevt. Man får skatterabatt för att låna pengar och straffskatt för att flytta. Rörligheten blir minimal och priserna skjuter i höjden. Finansinspektionens fiasko skapade rena guldruschen för att låna så mycket man bara kunde innan amorteringsreglerna trädde i kraft. Nu kommer priserna att sjunka lite, med ett antal förlorare som köpt till upptrissade överpriser.

Sedan kommer de vända upp igen. Riksbankens minusränta har skapat de lägsta bostadsräntorna sedan den vanligaste bostaden var en grotta. Så länge den nivån ligger kvar och man belönas för att låna pengar kommer det att vara en lång midsommarfest på bostadsmarknaden.

Tills bakfyllan kommer och man som alltid blir förvånad över hur ont det gör.

 

Ibland är man för snabbt ute (även om motsatsen är sann oftare). Knappt har trycksvärtan hunnit torka i texten där jag ondgjorde mig över de fortsatta ränteavdragen förrän Finansinspektionen med svansen mellan benen fick dra tillbaka sitt förslag om amorteringskrav. Tydligen var det inte lagligt. Tänkte inte på det, som uppfinnaren i Lorry uttryckte saken.

Det var inte heller särskilt genomtänkt i övriga aspekter även om ansatsen var god. Hushållens belåning är uppe på en livsfarlig nivå och fortsätter bara att öka. Det är dessutom boendet som nästan allting går till, vilket i sin tur inte är bra för ekonomin eftersom allting binds upp i stället för att hjälpa andra att skaffa jobb. Banker och fastighetsmäklare klarar sig bra som det är.

Amorteringskrav är dock kanske det sämsta sättet att komma åt problemet. Tvångsmetoder från myndigheter luktar alltid illa och att lägga sig i förhållandet mellan långivare och låntagare när ingen klagat på det är moraliskt tveksamt. Morötter är alltid nyttigare än piskor. Så vill man att folk ska avstå från ett beteende som är riskabelt för samhället så är ju ett sätt att sluta ge morötter och uppmuntra det.

Med andra ord (och med risk att bli ovanligt tjatig): trappa av ränteavdragen. Ta en procentenhet om året om det krävs, men börja avveckla dem. De har spelat ut sin roll och uppmanar bara till att låna ännu mer pengar för att köpa ännu dyrare bostäder. Samtidigt som den destruktiva flyttskatten gör att man blir kvar i samma bostad så länge det bara är möjligt eftersom det måste betalas skatt på reavinsten efteråt, oavsett om man köper ett nytt boende eller inte.

Hela regelverket för bostadsmarknaden är skevt. Man får skatterabatt för att låna pengar och straffskatt för att flytta. Rörligheten blir minimal och priserna skjuter i höjden. Finansinspektionens fiasko skapade rena guldruschen för att låna så mycket man bara kunde innan amorteringsreglerna trädde i kraft. Nu kommer priserna att sjunka lite, med ett antal förlorare som köpt till upptrissade överpriser.

Sedan kommer de vända upp igen. Riksbankens minusränta har skapat de lägsta bostadsräntorna sedan den vanligaste bostaden var en grotta. Så länge den nivån ligger kvar och man belönas för att låna pengar kommer det att vara en lång midsommarfest på bostadsmarknaden.

Tills bakfyllan kommer och man som alltid blir förvånad över hur ont det gör.

 

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.