01 maj 2015 06:00

01 maj 2015 06:00

Den mystiska organisationen

Detektivarbete. Moderaterna vill förbjuda organiserat tiggeri. Frågan är bara vad i hela fridens namn organiserat tiggeri är för något. SLA tar hjälp av världens mest kände detektiv, Sherlock Holmes, för att hitta svaret på mysteriet.

När man utesluter det omöjliga så måste det som finns kvar, oavsett hur orimligt det verkar, vara sanningen. Sherlock Holmes mantra gäller än idag och är väldigt användbart när man försöker lista ut vad det egentligen är som Beatrice Ask och Tomas Tobé menar när de skriver om tiggeri på DN Debatt. De vill förbjuda ”organiserande av tiggeri”. Tyvärr utan att komma med någon förklaring vad det egentligen är som menas. Tydligen inte enskilda personer som tigger, det är okej.

Det finns redan lagar mot människohandel. Att tvinga eller lura någon annan till att tigga faller utan tvekan under de paragraferna. I Värmland pågår också en sådan polisutredning där minst två rumänska kvinnor tros ha på något vis tvingats sitta och tigga i Årjäng och betalat dyrt för sin plats utanför Systembolaget.

En före detta justitieminister måste ha koll på att den lagen redan finns. Så det är omöjligt.

Alla hjälporganisationer som går med bössor på stan? De har huvudkontor, skickar ut pressreleaser, använder 90-konton för att visa att de är seriösa och har massor av gratisjobbande volontärer. Snacka om organiserat tiggeri!

Nej, det är också omöjligt. Tack och lov.

Vi försöker med en gissning till. Menar de att det är organiserat att några personer som känner varandra reser tillsammans från Rumänien till Sverige för att försöka dra in enkronor genom att sitta utanför Commerce i Skövde? Byta plats med varandra, ha någon att prata med, dela på ett vrak till bil när man ska vidare till nästa ort och vaka över varandra för säkerhetens skull? Ställa upp för varandra som en familj?

Det krävs en rejält yrkesskadad jurist för att säga sig åka hem till organisationen efter en dag på jobbet. Så det är omöjligt.

Sista försöket. Kan det vara så att partiet som alldeles nyligen var statsbärande har fått panik? Att man vill ta tillbaka väljare från Sverigedemokraterna men inte vågar prata integration efter att förre statsministern förlorade väljare på att uppmana oss att öppna våra hjärtan? Och inte vill prata försvar eftersom man själva gjort det värre under åtta år? Och därför kommer med ett flummigt men populistiskt uttalande för att de själva inser att det inte finns någon möjlighet att komma åt ett verkligt mänskligt problem med knastertorra lagtexter?

Det är orimligt men inte omöjligt. Och måste därför vara sanningen enligt den store detektiven.

Niclas Lindstrand

När man utesluter det omöjliga så måste det som finns kvar, oavsett hur orimligt det verkar, vara sanningen. Sherlock Holmes mantra gäller än idag och är väldigt användbart när man försöker lista ut vad det egentligen är som Beatrice Ask och Tomas Tobé menar när de skriver om tiggeri på DN Debatt. De vill förbjuda ”organiserande av tiggeri”. Tyvärr utan att komma med någon förklaring vad det egentligen är som menas. Tydligen inte enskilda personer som tigger, det är okej.

Det finns redan lagar mot människohandel. Att tvinga eller lura någon annan till att tigga faller utan tvekan under de paragraferna. I Värmland pågår också en sådan polisutredning där minst två rumänska kvinnor tros ha på något vis tvingats sitta och tigga i Årjäng och betalat dyrt för sin plats utanför Systembolaget.

En före detta justitieminister måste ha koll på att den lagen redan finns. Så det är omöjligt.

Alla hjälporganisationer som går med bössor på stan? De har huvudkontor, skickar ut pressreleaser, använder 90-konton för att visa att de är seriösa och har massor av gratisjobbande volontärer. Snacka om organiserat tiggeri!

Nej, det är också omöjligt. Tack och lov.

Vi försöker med en gissning till. Menar de att det är organiserat att några personer som känner varandra reser tillsammans från Rumänien till Sverige för att försöka dra in enkronor genom att sitta utanför Commerce i Skövde? Byta plats med varandra, ha någon att prata med, dela på ett vrak till bil när man ska vidare till nästa ort och vaka över varandra för säkerhetens skull? Ställa upp för varandra som en familj?

Det krävs en rejält yrkesskadad jurist för att säga sig åka hem till organisationen efter en dag på jobbet. Så det är omöjligt.

Sista försöket. Kan det vara så att partiet som alldeles nyligen var statsbärande har fått panik? Att man vill ta tillbaka väljare från Sverigedemokraterna men inte vågar prata integration efter att förre statsministern förlorade väljare på att uppmana oss att öppna våra hjärtan? Och inte vill prata försvar eftersom man själva gjort det värre under åtta år? Och därför kommer med ett flummigt men populistiskt uttalande för att de själva inser att det inte finns någon möjlighet att komma åt ett verkligt mänskligt problem med knastertorra lagtexter?

Det är orimligt men inte omöjligt. Och måste därför vara sanningen enligt den store detektiven.

Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.