06 maj 2015 06:00

06 maj 2015 06:00

Straffskatt från ett annat sekel

Titta igenom deklarationen en gång till. Jo jag vet att det är för sent. Hittar du kassettbandsskatten någonstans? Nix. Ändå betalar du garanterat för detta vansinniga påhitt från förra seklet. Det kanske inte är den allra dummaste skatten, men den ligger definitivt på topplistan.

Vinylnostalgin är en trevlig trend för oss stofiler som aldrig ens tog cd-skivan till våra hjärtan ordentligt. Någon kassettbandsnostalgi existerar däremot mig veterligen inte. Inte så konstigt heller. Små fula omslag, usel kvalitet, ständigt spolande för att höra om en låt... det enda som var bra med kassettbanden ens när det begav sig var att det gick att spela in på dem.

Det sotar vi alla för än idag. De där banden man släpade runt i en nätt och jämnt bärbar freestyle och som man bytte med kompisarna har underhållningsindustrin fått betalt för hundratals gånger om i form av hårddiskar, usb-minnen och nu, till och med mobiltelefoner om du skaffat en telefon med ett fruktnamn.

Svea hovrätt slog för några dagar fast en tingsrättsdom om att kassettbandsskatten ska tas ut även för en iPhone. Tydligen inte för Android, tack så mycket, men iPhone anses vara särskilt ägnad för piratkopiering. Och jag som trodde att det var en telefon.

Teknikskiftena har ändrat hur vi (nåja ni, jag tycker fortfarande bäst om vinylskivor) lyssnar på musik och ser på film. Den stora piratdebatten för några år sedan har lagt sig eftersom de finns bra och lagliga betaltjänster för att lyssna och titta direkt på datorn eller tv:n utan att behöva ladda ned gigantiska filer. Musiken konsumeras till över 70 procent på det viset enligt branschorgnisationen GLF själv.

Ändå vill Copyswede, upphovsrättsägarnas gemensamma insamlingsbössa, lägga straffskatt på alla prylar som teoretiskt kan användas för att hysa en piratkopia. Nu har de fått rätt med ett stort mobiltelefonmärke. De har redan fått det på hårddiskar och andra lagringsmedia för datorer. Övriga mobiler, spelkonsoler och förmodligen kaffebryggare lär stå härnäst på att-göra-listan.

Kassettbandsskatten var idiotisk till att börja med. Den bestämde att alla skulle straffas oavsett om de gjort något eller inte. Nu har den blivit så fullständigt jubelidiotisk att Tommy Salos ökända nickmål i egen kasse mot Vitryssland verkar förståeligt vid en jämförelse. Men varje gång frågan varit uppe i riksdagen har den röstats ned. Trots att sex ungdomsförbund (alla i riksdagen utom SDU och Ung Vänster) gemensamt krävde ett avskaffande i somras.

På 80-talet gick det bra att strunta i att köpa kassettband. Nu på 10-talet är det omöjligt att undgå skatten om man över huvud taget vill ha någon teknik.

Det är dags att begrava skatten tillsammans med banden som gav den sitt namn.

 

Vinylnostalgin är en trevlig trend för oss stofiler som aldrig ens tog cd-skivan till våra hjärtan ordentligt. Någon kassettbandsnostalgi existerar däremot mig veterligen inte. Inte så konstigt heller. Små fula omslag, usel kvalitet, ständigt spolande för att höra om en låt... det enda som var bra med kassettbanden ens när det begav sig var att det gick att spela in på dem.

Det sotar vi alla för än idag. De där banden man släpade runt i en nätt och jämnt bärbar freestyle och som man bytte med kompisarna har underhållningsindustrin fått betalt för hundratals gånger om i form av hårddiskar, usb-minnen och nu, till och med mobiltelefoner om du skaffat en telefon med ett fruktnamn.

Svea hovrätt slog för några dagar fast en tingsrättsdom om att kassettbandsskatten ska tas ut även för en iPhone. Tydligen inte för Android, tack så mycket, men iPhone anses vara särskilt ägnad för piratkopiering. Och jag som trodde att det var en telefon.

Teknikskiftena har ändrat hur vi (nåja ni, jag tycker fortfarande bäst om vinylskivor) lyssnar på musik och ser på film. Den stora piratdebatten för några år sedan har lagt sig eftersom de finns bra och lagliga betaltjänster för att lyssna och titta direkt på datorn eller tv:n utan att behöva ladda ned gigantiska filer. Musiken konsumeras till över 70 procent på det viset enligt branschorgnisationen GLF själv.

Ändå vill Copyswede, upphovsrättsägarnas gemensamma insamlingsbössa, lägga straffskatt på alla prylar som teoretiskt kan användas för att hysa en piratkopia. Nu har de fått rätt med ett stort mobiltelefonmärke. De har redan fått det på hårddiskar och andra lagringsmedia för datorer. Övriga mobiler, spelkonsoler och förmodligen kaffebryggare lär stå härnäst på att-göra-listan.

Kassettbandsskatten var idiotisk till att börja med. Den bestämde att alla skulle straffas oavsett om de gjort något eller inte. Nu har den blivit så fullständigt jubelidiotisk att Tommy Salos ökända nickmål i egen kasse mot Vitryssland verkar förståeligt vid en jämförelse. Men varje gång frågan varit uppe i riksdagen har den röstats ned. Trots att sex ungdomsförbund (alla i riksdagen utom SDU och Ung Vänster) gemensamt krävde ett avskaffande i somras.

På 80-talet gick det bra att strunta i att köpa kassettband. Nu på 10-talet är det omöjligt att undgå skatten om man över huvud taget vill ha någon teknik.

Det är dags att begrava skatten tillsammans med banden som gav den sitt namn.

 

  • Niclas Lindstrand