11 maj 2015 05:00

11 maj 2015 05:00

Publikfester som ger avtryck

STCC-helgen på Skövde flygplats måste betecknas som lyckad. Nästan 8 500 sålda biljetter till lördagen anses som klart godkänt och visar att målet på 10 000 sålda biljetter totalt var realistiskt.

Hela grejen har varit positiv och att den dessutom fick rojalistiskt prägel genom Prins Carl Philip gjorde knappast det hela sämre. Den nya motorprinsen är ju mycket i ropet just nu inför det förestående bröllopet i juni.

Jag tycker om när Skövde försöker finnas med i större sammanhang. Att det finns krafter som vill vara med och arrangera tävlingar av olika slag. Det finns en tradition att arrangera och jag tycker det är bra att Skövde försöker finnas med på kartan och även synas utanför den lokala lilla världen.

När det gäller STCC var det diskussioner när det hela presenterades. Skövde kommun satsade 1,2 miljoner på den gångna helgen. Volvobolagen i Volvo Group Trucks Operations, Powertrain Production Skövde samt Bilia Skaraborg stödjer också satsningen som ligger på totalt 2 miljoner kronor som gjorde tävlingen möjlig.

Utan kommunens satsning hade det dock aldrig blivit något. Här kan jag förstå om det finns kritiker som tycker det är onödigt att kommunen lägger så mycket pengar på en biltävling. Personligen har jag inga problem med det, men hade naturligtvis varit tveksam om publiken uteblivit. Nu kom det folk och det var egentligen ingen högoddsare i ett Skaraborg där motorintresset alltid varit stort oavsett om det rört sig om två eller fyra hjul.

Nu hoppas jag att detta blir en tradition på Skövdes flygplats, en flygplats som ganska snabbt hamnade i skymundan i takt med att det kommersiella flyget blev utkonkurrerad av snabbtågen på 90-talet. Bra att det går att hitta andra användningsområden också.

Det som i mina öron lät som ett skämt när det första gången presenterades blev till ett bra arrangemang. Hatten av för de som drivit projektet, där kommunens destinationsbolag Next Skövde haft en nyckelroll.

Söndagens avslutande tävlingar på flygplatsen fick konkurrens av handbollsfesten i Arena Skövde. Den fjärde SM-semifinalen mellan Skövde HF och Sävehof drog fullt hus, 2 400 personer, vilket är publikrekord för Skövde HF. Fantastiskt och visar vilket stort handbollsintresse det är i stan.

Det var dukat till fest med hög stämning och förväntningar. Skövde HF kunde ju slå in matchbollen och gå till SM-final genom att slå ut den gigantiska storfavoriten som inför matchserien bara gav 1,01 i segerodds. Eller tio kronor tillbaka på satsade 1 000 kronor.

Nu var Sävehof numret större och efter att ha sett de två senaste matcherna kan man fundera över hur Skövde HF egentligen bar sig åt när de bröt segersviten och vann två gånger om.

Nu är det femte och avgörande matchen på onsdag i Partille och jag inbillar mig att Skövde HF inte är chanslöst i den matchen. Nu är de solklar underdog igen och kan spela helt utan press. Det är en klar fördel.

Hela grejen har varit positiv och att den dessutom fick rojalistiskt prägel genom Prins Carl Philip gjorde knappast det hela sämre. Den nya motorprinsen är ju mycket i ropet just nu inför det förestående bröllopet i juni.

Jag tycker om när Skövde försöker finnas med i större sammanhang. Att det finns krafter som vill vara med och arrangera tävlingar av olika slag. Det finns en tradition att arrangera och jag tycker det är bra att Skövde försöker finnas med på kartan och även synas utanför den lokala lilla världen.

När det gäller STCC var det diskussioner när det hela presenterades. Skövde kommun satsade 1,2 miljoner på den gångna helgen. Volvobolagen i Volvo Group Trucks Operations, Powertrain Production Skövde samt Bilia Skaraborg stödjer också satsningen som ligger på totalt 2 miljoner kronor som gjorde tävlingen möjlig.

Utan kommunens satsning hade det dock aldrig blivit något. Här kan jag förstå om det finns kritiker som tycker det är onödigt att kommunen lägger så mycket pengar på en biltävling. Personligen har jag inga problem med det, men hade naturligtvis varit tveksam om publiken uteblivit. Nu kom det folk och det var egentligen ingen högoddsare i ett Skaraborg där motorintresset alltid varit stort oavsett om det rört sig om två eller fyra hjul.

Nu hoppas jag att detta blir en tradition på Skövdes flygplats, en flygplats som ganska snabbt hamnade i skymundan i takt med att det kommersiella flyget blev utkonkurrerad av snabbtågen på 90-talet. Bra att det går att hitta andra användningsområden också.

Det som i mina öron lät som ett skämt när det första gången presenterades blev till ett bra arrangemang. Hatten av för de som drivit projektet, där kommunens destinationsbolag Next Skövde haft en nyckelroll.

Söndagens avslutande tävlingar på flygplatsen fick konkurrens av handbollsfesten i Arena Skövde. Den fjärde SM-semifinalen mellan Skövde HF och Sävehof drog fullt hus, 2 400 personer, vilket är publikrekord för Skövde HF. Fantastiskt och visar vilket stort handbollsintresse det är i stan.

Det var dukat till fest med hög stämning och förväntningar. Skövde HF kunde ju slå in matchbollen och gå till SM-final genom att slå ut den gigantiska storfavoriten som inför matchserien bara gav 1,01 i segerodds. Eller tio kronor tillbaka på satsade 1 000 kronor.

Nu var Sävehof numret större och efter att ha sett de två senaste matcherna kan man fundera över hur Skövde HF egentligen bar sig åt när de bröt segersviten och vann två gånger om.

Nu är det femte och avgörande matchen på onsdag i Partille och jag inbillar mig att Skövde HF inte är chanslöst i den matchen. Nu är de solklar underdog igen och kan spela helt utan press. Det är en klar fördel.

  • Jan Larsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.