14 maj 2015 06:00

14 maj 2015 06:00

Dags att ge sig tillkänna som opposition

Tillkännagivanden är en underlig form av riksdagsbeslut som normalt sett ingen brukar bry sig om. Nu är det hög tid att lära sig vad de innebär eftersom det verkar vara oppositionens nya vapen mot regeringen. Det innebär att den numera har ett i alla fall.

Beklagar om denna del av texten blir urtråkig: Tillkännagivanden är alltså att riksdagen beslutar om ett krav på regeringen. Det kan handla om vad som helst nästan. Och regeringen kan högaktningsfullt strunta i det. Vilket den gör. På ett halvår har det kommit över 100 tillkännagivanden från riksdagen. Samtliga ignorerade.

Man kan fråga sig vad tillkännagivanden (jag måste komma på en bra förkortning) egentligen är bra för. Den senaste grundlagsutredningen, som blev klar 2008, övervägde att ta med att göra TG (nej, det låter som smeknamnet på en travkusk, jag får återkomma) bindande men lät bli. Synd, med tanke på att landet har en historia av att styras av minoritetsregeringar och att minoritetsregeringarna i sin tur har en tradition av att inte bry sig om TKG. (Ännu sämre. Det finns säkert femtielva konsultföretag som heter så.)

Anna Kinberg Batra har hittat ett användningsområde för... de där sakerna. (Minst dåligt hittills.) Använd dem för att visa hur svag regeringen är och använd dem som ett hot. I en färsk intervju med Expressen antyder hon (tydligare än så är hon tyvärr aldrig) att det kan bli dags för en misstroendeförklaring mot regeringen Löfven. Håller övriga Allianspartier med – och Jan Björklund har redan skramlat med det vapnet – så kan man ha hur många månadsöverenskommelser som helst, de blir ändå rundade.

Uttalandet får ses i sitt sammanhang. Det har redan varit en misstroendeomröstning mot Löfven, initierad av Sverigedemokraterna. Det var bara några månader sedan och Alliansen lade ned rösterna. Skillnaden idag är att en enda av alla opinionsmätningar faktiskt visat att Alliansen skulle vara större än de rödgröna. Då skulle ett nyval ge ett annat resultat än den nya kökkenmödding (ett utmärkt danskt ord som inte behöver förkortas) som kunde väntats i början av året. Och samtidigt kan AKB (den förkortningen funkar) konstatera att man inte fällt en budget trots en överenskommelse i december.

Men politiken är långt ifrån färdig från oppositionens sida, särskilt inte inom Jättenya Moderaterna som famlar runt och gör någon punktinsats här och där för att visa att det nyligen statsbärande partiet åtminstone finns till namnet. Alltså lär all politik, eller snarare allt rävspel i brist på sakpolitik, fortsätta kretsa kring DÖ och vad den egentligen innebär ett bra tag till.

Den förkortningen får överges så fort det bara är möjligt och till förmån för demokrati. Det vore värt att tillkännage.

 

Beklagar om denna del av texten blir urtråkig: Tillkännagivanden är alltså att riksdagen beslutar om ett krav på regeringen. Det kan handla om vad som helst nästan. Och regeringen kan högaktningsfullt strunta i det. Vilket den gör. På ett halvår har det kommit över 100 tillkännagivanden från riksdagen. Samtliga ignorerade.

Man kan fråga sig vad tillkännagivanden (jag måste komma på en bra förkortning) egentligen är bra för. Den senaste grundlagsutredningen, som blev klar 2008, övervägde att ta med att göra TG (nej, det låter som smeknamnet på en travkusk, jag får återkomma) bindande men lät bli. Synd, med tanke på att landet har en historia av att styras av minoritetsregeringar och att minoritetsregeringarna i sin tur har en tradition av att inte bry sig om TKG. (Ännu sämre. Det finns säkert femtielva konsultföretag som heter så.)

Anna Kinberg Batra har hittat ett användningsområde för... de där sakerna. (Minst dåligt hittills.) Använd dem för att visa hur svag regeringen är och använd dem som ett hot. I en färsk intervju med Expressen antyder hon (tydligare än så är hon tyvärr aldrig) att det kan bli dags för en misstroendeförklaring mot regeringen Löfven. Håller övriga Allianspartier med – och Jan Björklund har redan skramlat med det vapnet – så kan man ha hur många månadsöverenskommelser som helst, de blir ändå rundade.

Uttalandet får ses i sitt sammanhang. Det har redan varit en misstroendeomröstning mot Löfven, initierad av Sverigedemokraterna. Det var bara några månader sedan och Alliansen lade ned rösterna. Skillnaden idag är att en enda av alla opinionsmätningar faktiskt visat att Alliansen skulle vara större än de rödgröna. Då skulle ett nyval ge ett annat resultat än den nya kökkenmödding (ett utmärkt danskt ord som inte behöver förkortas) som kunde väntats i början av året. Och samtidigt kan AKB (den förkortningen funkar) konstatera att man inte fällt en budget trots en överenskommelse i december.

Men politiken är långt ifrån färdig från oppositionens sida, särskilt inte inom Jättenya Moderaterna som famlar runt och gör någon punktinsats här och där för att visa att det nyligen statsbärande partiet åtminstone finns till namnet. Alltså lär all politik, eller snarare allt rävspel i brist på sakpolitik, fortsätta kretsa kring DÖ och vad den egentligen innebär ett bra tag till.

Den förkortningen får överges så fort det bara är möjligt och till förmån för demokrati. Det vore värt att tillkännage.

 

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.