20 maj 2015 06:00

20 maj 2015 06:00

Vådan av att tala sanning

Det brukar heta att politiker bara ljuger. Det är orättvist, faktiskt ljuger politiker ganska sällan eftersom de omgående blir avslöjade. Mest skäll får de när de talar sanning. Som om att pensionsåldern måste höjas på sikt.

Fredrik Reinfeldt blev utskälld för många saker. Vissa välförtjänt, som när han kallade försvaret för ett särintresse. Andra helt oförtjänt som när han förutspådde att vi kommer att behöva jobba längre i framtiden. Profetian om en pensionsålder på 75 år togs emot som ett slag i ansiktet. Trots att det varken var något skarpt förslag eller någon politisk vision utan bara ett konstaterande av fakta.

Fakta som understryks nästan dagligen. I går kom en ny befolkningsprognos från SCB som fick professor Yngve Gustafson i Umeå att tala om en ålders-tsunami. (Ett alldeles utmärkt kreativt nytt ord.) 2060, ett årtal så långt fram att AIK borde hinna med åtminstone ett SM-guld till dess, väntas medellivslängden bli 89 år för kvinnor och 87 år för mån, en ökning från idag på fem respektive sju år. Och det kommer att bo 12,9 miljoner människor i vårt frusna lilla land.

Vi lever längre. Det är bra. Och vi är friska längre. Det är jättebra. Men vi ska ha något att leva av också för att tycka att det verkligen är bra när vi kommer upp i åldern. Redan nu är pensionssystemet ansträngt och PRO skickar protestbrev till regeringen för att inte pensionsbromsen ska slå i ännu en gång.

Att pang bom höja den allmänna pensionsåldern med tio år låter sig förstås inte göras. Raseriet mot Reinfeldt talade sitt tydliga språk. Men det krävs många och jobbiga beslut för att anpassa sig efter den kommande åldersstrukturen i landet som var och ett kommer att leda till ramaskri.

Det som ingen egentligen borde opponera sig mot är att uppmuntra fler att jobba längre. Men i stället så har vi en utannonserad straffbeskattning för pensionärer som är fräcka nog att fortsätta jobba. Är det något som Reinfeldts efterträdare, både som partiledare och som statsminister, lärt sig av den tsunamin så är det att låta bli att nämna obehagliga sanningar om de har vett att hålla sig minst en mandatperiod borta.

Protesterna verkade mest gå ut på en upplevd orättvisa. Att det minsann var lätt att säga som statsminister att andra måste jobba längre när man själv har sitt på det torra. Visst är det det. Men inte ens en statsministerlön räcker långt för att ta hand om några miljoner pensionärer. Att vissa kan jobba längre än andra är svårt att protestera mot, olika jobb sliter olika mycket och det genetiska lotteriet låter sig inte överklagas.

Det viktiga är att så många som kan får jobba så länge som möjligt. Annars måste alla göra det.

 

Fredrik Reinfeldt blev utskälld för många saker. Vissa välförtjänt, som när han kallade försvaret för ett särintresse. Andra helt oförtjänt som när han förutspådde att vi kommer att behöva jobba längre i framtiden. Profetian om en pensionsålder på 75 år togs emot som ett slag i ansiktet. Trots att det varken var något skarpt förslag eller någon politisk vision utan bara ett konstaterande av fakta.

Fakta som understryks nästan dagligen. I går kom en ny befolkningsprognos från SCB som fick professor Yngve Gustafson i Umeå att tala om en ålders-tsunami. (Ett alldeles utmärkt kreativt nytt ord.) 2060, ett årtal så långt fram att AIK borde hinna med åtminstone ett SM-guld till dess, väntas medellivslängden bli 89 år för kvinnor och 87 år för mån, en ökning från idag på fem respektive sju år. Och det kommer att bo 12,9 miljoner människor i vårt frusna lilla land.

Vi lever längre. Det är bra. Och vi är friska längre. Det är jättebra. Men vi ska ha något att leva av också för att tycka att det verkligen är bra när vi kommer upp i åldern. Redan nu är pensionssystemet ansträngt och PRO skickar protestbrev till regeringen för att inte pensionsbromsen ska slå i ännu en gång.

Att pang bom höja den allmänna pensionsåldern med tio år låter sig förstås inte göras. Raseriet mot Reinfeldt talade sitt tydliga språk. Men det krävs många och jobbiga beslut för att anpassa sig efter den kommande åldersstrukturen i landet som var och ett kommer att leda till ramaskri.

Det som ingen egentligen borde opponera sig mot är att uppmuntra fler att jobba längre. Men i stället så har vi en utannonserad straffbeskattning för pensionärer som är fräcka nog att fortsätta jobba. Är det något som Reinfeldts efterträdare, både som partiledare och som statsminister, lärt sig av den tsunamin så är det att låta bli att nämna obehagliga sanningar om de har vett att hålla sig minst en mandatperiod borta.

Protesterna verkade mest gå ut på en upplevd orättvisa. Att det minsann var lätt att säga som statsminister att andra måste jobba längre när man själv har sitt på det torra. Visst är det det. Men inte ens en statsministerlön räcker långt för att ta hand om några miljoner pensionärer. Att vissa kan jobba längre än andra är svårt att protestera mot, olika jobb sliter olika mycket och det genetiska lotteriet låter sig inte överklagas.

Det viktiga är att så många som kan får jobba så länge som möjligt. Annars måste alla göra det.

 

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.