30 maj 2015 05:00

15 jun 2015 14:53

Kvotera överallt - men inte här

Könskvotering leder till att man fortsätter med åldersrepresentation och etnisk bakgrund och så vidare. Det leder i sin tur till detaljstyrande stadgar som inte gagnar något organisationsled. Så tycker Socialdemokraternas ledning. När det gäller den egna organisationen. Näringslivet ska kvotera, annars jää...

Ingressen är hämtat ur ett mail från partistyrelsen som svarar på motioner inför Västeråskongressen i helgen. (Om någon lyckas ta sig dit med tåg eller regeringsflyg, vill säga.) Motionärerna vill att stadgarna ska ta till kvotering för att få en jämnare könsfördelning. Partistyrelsen är minst sagt kallsinnig enligt mailkonversationerna som Expressen publicerar.

Det är i och för sig en synnerligen sund analys. Att tvingas rekrytera enbart efter kön, ålder, etnisk bakgrund och vilket fotbollslag man håller på (varför är det så få AIK-are i Djurgårdens styrelse egentligen?) gynnar inte en organisation. Millimeterrättvisa låter bra på papperet men i själva verket blir det ohållbart i längden. Däremot mår alla organisationer väldigt bra av att försöka sätta ihop en så bred kompetens som möjligt utifrån alla tänkbara parametrar. Inte bara en enda.

Det är egentligen motivation nog. Men S har bestämt sig för att företagens styrelser ska könskvotera till varje pris. Att det är en plakatpolitik som rör ett väldigt litet antal människor spelar ingen roll, plakat är bra för att peka på att man minsann gjort något även om 99 procent av problemen kvarstår.

Justitieminister Morgan Johansson gjorde tidigare i år ett fantastiskt utspel i Ekot där han tyckte att om företagen inte kunde visa upp minst 40 procent kvinnor i sina styrelser inom kort så kunde man hota med nedläggning. Förvisso tog han snabbt ut kungspudeln på promenad efter att ha insett att det kanske inte vore så bra att göra 116 000 människor arbetslösa genom att lägga ned HM om klädjättens styrelse inte föll regeringen i smaken.

Men det hotas fortfarande om straff och nya lagstiftningar för börsbolagen och Johansson försvarade sig halvhjärtat på Twitter med att det kan stärka landets konkurrenskraft om man tar vara på kompetens. Vad han menat med att man åtminstone kan hota med nedläggning är fortfarande oklart. Liksom varför landets största parti tar så skrämmande lätt på privata ägares rätt att få bestämma över sina egna tillgångar.

Hade S omfamnat kvoteringen i de egna leden så hade de åtminstone varit konsekventa. Men då görs en helt annan och vettigare analys. Då har ändå partiet 100 000 medlemmar och borde kunna sätta ihop alla arbetsgrupper efter precis vilka recept som helst. Bland företagen så har en promille över 250 anställda.

Kanske dags för justitieministern att hota partiet med nedläggning?

 

Ingressen är hämtat ur ett mail från partistyrelsen som svarar på motioner inför Västeråskongressen i helgen. (Om någon lyckas ta sig dit med tåg eller regeringsflyg, vill säga.) Motionärerna vill att stadgarna ska ta till kvotering för att få en jämnare könsfördelning. Partistyrelsen är minst sagt kallsinnig enligt mailkonversationerna som Expressen publicerar.

Det är i och för sig en synnerligen sund analys. Att tvingas rekrytera enbart efter kön, ålder, etnisk bakgrund och vilket fotbollslag man håller på (varför är det så få AIK-are i Djurgårdens styrelse egentligen?) gynnar inte en organisation. Millimeterrättvisa låter bra på papperet men i själva verket blir det ohållbart i längden. Däremot mår alla organisationer väldigt bra av att försöka sätta ihop en så bred kompetens som möjligt utifrån alla tänkbara parametrar. Inte bara en enda.

Det är egentligen motivation nog. Men S har bestämt sig för att företagens styrelser ska könskvotera till varje pris. Att det är en plakatpolitik som rör ett väldigt litet antal människor spelar ingen roll, plakat är bra för att peka på att man minsann gjort något även om 99 procent av problemen kvarstår.

Justitieminister Morgan Johansson gjorde tidigare i år ett fantastiskt utspel i Ekot där han tyckte att om företagen inte kunde visa upp minst 40 procent kvinnor i sina styrelser inom kort så kunde man hota med nedläggning. Förvisso tog han snabbt ut kungspudeln på promenad efter att ha insett att det kanske inte vore så bra att göra 116 000 människor arbetslösa genom att lägga ned HM om klädjättens styrelse inte föll regeringen i smaken.

Men det hotas fortfarande om straff och nya lagstiftningar för börsbolagen och Johansson försvarade sig halvhjärtat på Twitter med att det kan stärka landets konkurrenskraft om man tar vara på kompetens. Vad han menat med att man åtminstone kan hota med nedläggning är fortfarande oklart. Liksom varför landets största parti tar så skrämmande lätt på privata ägares rätt att få bestämma över sina egna tillgångar.

Hade S omfamnat kvoteringen i de egna leden så hade de åtminstone varit konsekventa. Men då görs en helt annan och vettigare analys. Då har ändå partiet 100 000 medlemmar och borde kunna sätta ihop alla arbetsgrupper efter precis vilka recept som helst. Bland företagen så har en promille över 250 anställda.

Kanske dags för justitieministern att hota partiet med nedläggning?

 

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.