01 jun 2015 06:00

01 jun 2015 15:28

Fotboll berör på olika sätt

Helgen gick i Klassfotbollens tecken. Detta gigantiska arrangemang som bivit en tradition på många platser. Inte minst i Skövde, men även i Tibro kommun där Fagervi i Fagersanna stod i centrum under lördagen.

I Skövde var det drygt 2 500 ungdomar som deltog. Den första upplagan genomfördes 1999 då Sven-Eric Johansson förverkligade sin idé. Redan den första upplagan samlade 1 900 deltagare.

Nu finns inte ”Svenne” med oss längre, men jag är rätt säker på att han ler i sin himmel över hur Klassfotbollen har utvecklats och håller greppet om barn och föräldrar den sista helgen i maj år efter år.

Lika nöjda miner har det inte varit inom Fifa den senaste tiden där högt uppsatta funktionärer greps misstänkta för bedrägeri, penningtvätt och mutor bland annat.

Uefabasen Michel Platini krävde Sepp Platters avgång och även den svenska förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson tyckte att det var dags för 79-årige Blatter att göra något annat.

Så blev det inte och Blatter omvaldes på en stormig kongress. Han fick 133 röster mot utmanaren prins Ali från Jordaniens 73. Prinsen insåg att slaget var förlorat och erkände sig besegrad efter den första omgången.

Man kan fundera över hur det kommer sig att Blatter kan ha tilläckligt stöd för att bli omvald. Att han valdes om visar att vi inte bara har en fotbollsvärld, det finns fler. Afrika och Asien och även Sydamerika står bakom schweizaren. Jag vill inte lägga några värderingar i det, man kan konstatera att man onekligen ser olika på saker och ting på vårt jordklot. Intressant att schweizaren Blatter har Europa mot sig, men uppbarligen ett starkt stöd i övriga världen.

Att fotbolls-VM skall spelas i Ryssland (2018) och Qatar (2022)är något som ifrågasätts.

Som vän av ordning kan man fråga sig hur Putins Ryssland inom loppet av några år har lyckats få vinter-OS, fotbolls-VM, friidrotts-VM och sim-VM till nationen.

Samma för Qatar som knutit fotbolls-VM, sim-VM, fridrotts-VM och handbolls-VM till landet. Här jobbas det dessutom på sommar-OS där landet funnits med i bilden inför såväl 2016 som 2020. Shejkerna ger sig inte och har deklererat att de kommer tillbaka med nya ansökningar.

På tal om fotbolls-VM så inleds det ett för damer i Kanada inom kort. Fast enligt Fifa får mästerskapet inte kallas för fotbolls-VM. Nej, namnet är reserverat för herrarna.

Fifa Dam-VM skall det heta.

Jag citerar förbundskapten Pia Sundhages kommentar i en TV-intrvju här om dagen.

”Men hallå, väx upp”.

 

I Skövde var det drygt 2 500 ungdomar som deltog. Den första upplagan genomfördes 1999 då Sven-Eric Johansson förverkligade sin idé. Redan den första upplagan samlade 1 900 deltagare.

Nu finns inte ”Svenne” med oss längre, men jag är rätt säker på att han ler i sin himmel över hur Klassfotbollen har utvecklats och håller greppet om barn och föräldrar den sista helgen i maj år efter år.

Lika nöjda miner har det inte varit inom Fifa den senaste tiden där högt uppsatta funktionärer greps misstänkta för bedrägeri, penningtvätt och mutor bland annat.

Uefabasen Michel Platini krävde Sepp Platters avgång och även den svenska förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson tyckte att det var dags för 79-årige Blatter att göra något annat.

Så blev det inte och Blatter omvaldes på en stormig kongress. Han fick 133 röster mot utmanaren prins Ali från Jordaniens 73. Prinsen insåg att slaget var förlorat och erkände sig besegrad efter den första omgången.

Man kan fundera över hur det kommer sig att Blatter kan ha tilläckligt stöd för att bli omvald. Att han valdes om visar att vi inte bara har en fotbollsvärld, det finns fler. Afrika och Asien och även Sydamerika står bakom schweizaren. Jag vill inte lägga några värderingar i det, man kan konstatera att man onekligen ser olika på saker och ting på vårt jordklot. Intressant att schweizaren Blatter har Europa mot sig, men uppbarligen ett starkt stöd i övriga världen.

Att fotbolls-VM skall spelas i Ryssland (2018) och Qatar (2022)är något som ifrågasätts.

Som vän av ordning kan man fråga sig hur Putins Ryssland inom loppet av några år har lyckats få vinter-OS, fotbolls-VM, friidrotts-VM och sim-VM till nationen.

Samma för Qatar som knutit fotbolls-VM, sim-VM, fridrotts-VM och handbolls-VM till landet. Här jobbas det dessutom på sommar-OS där landet funnits med i bilden inför såväl 2016 som 2020. Shejkerna ger sig inte och har deklererat att de kommer tillbaka med nya ansökningar.

På tal om fotbolls-VM så inleds det ett för damer i Kanada inom kort. Fast enligt Fifa får mästerskapet inte kallas för fotbolls-VM. Nej, namnet är reserverat för herrarna.

Fifa Dam-VM skall det heta.

Jag citerar förbundskapten Pia Sundhages kommentar i en TV-intrvju här om dagen.

”Men hallå, väx upp”.

 

  • Jan Larsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.