08 jun 2015 06:00

09 jun 2015 08:15

Idrottsgalan väcker känslor

STRYKS. Kultu och fritidsnämnden i Skövde måste spara 1,5 miljoner kronor och väljer därför att stryka idrottsgalan 2016. Något som väcker känslor i det lokala föreningslivet.

Personligen tycker jag det är väldigt tråkigt och undrar om det verkligen är nödvändigt att ta det här beslutet. En gala som årligen samlar runt 900 betalande gäster är något som jag tycker man skall vara rädd om. En årlig manifestation som är mycket viktig för det vardagliga ideella jobb som läggs ner ute i klubbarna. Idrottsgalan har premierat prestationer från de som är gjorda på högsta internationella nivå till alla de ledare och eldsjälar som sliter i det tysta. Insatser som föreningslivet inte skulle klara sig utan.

Jag har själv suttit med i nomineringskommittén under alla de tio år som galan funnits och har tydligt märkt uppskattningen från alla de som fått utmärkelser. Många gånger har man imponerats av den kraft som finns inom idrotten.

Här har idrottsgalan spelat en stor roll.

Kultur och fritids besparing på att stryka galan beräknas till 250 000 kronor. I det här fallet tror jag snålheten bedrar visheten och förhoppningen är att den debatt som nu blossat upp gör att kommunen tänker ett varv till.

Att exempelvis kommunstyrelsen skjuter till pengar. Kultur och fritid har med sitt ställningtstagande visat att de måste ta bort verksamhet för att uppfylla sparkravet. I det fallet kan det tyckas enkelt att ta fram rödpennan och stryka en gala där folk egentligen bara träffas och har roligt...

Vi har de senaste veckorna fått se förslag från Alliansen att lägga tio miljoner på Billingens Fritidsområde och dessutom finns det idé om att höja stödet till elithandbollsklubbarna efter hur mycket TV-exponering de har.

Båda dessa saker tycker jag är bra och visar på ett positiv inställning, men att stryka idrottsgalan och samtidigt utreda att köra den vartannat år tycker jag skickar konstiga signaler.

Nu har IFK Skövde Fotboll givit sig in i frågan och erbjuder sig att ta över som arrangör. Ett bevis för hur viktig de anser att galan är, men i grunden har jag svårt att se hur det skall fungera. Skulle idrotten sluta upp i samma omfattning när en enskild klubb står för arrangemanget?

Hur som helst så skall den blåvita inviten inte viftas bort utan är värd att undersöka närmare.

I grunden känns det ändå som om kommunen måste finnas som huvudarrangör. IFK:s utspel borde i alla fall öka trycket om att behålla galan och deras agerande är lovvärt.

Det skall bli spännande att se vad som blir nästa steg i frågan. Att dra ner och köra vartannat år tycker inte känns bra. Då måste man i så fall tänka om när det gäller utmärkelserna. Exempelvis årets lag, vartannat år, låter konstigt....

 

 

Personligen tycker jag det är väldigt tråkigt och undrar om det verkligen är nödvändigt att ta det här beslutet. En gala som årligen samlar runt 900 betalande gäster är något som jag tycker man skall vara rädd om. En årlig manifestation som är mycket viktig för det vardagliga ideella jobb som läggs ner ute i klubbarna. Idrottsgalan har premierat prestationer från de som är gjorda på högsta internationella nivå till alla de ledare och eldsjälar som sliter i det tysta. Insatser som föreningslivet inte skulle klara sig utan.

Jag har själv suttit med i nomineringskommittén under alla de tio år som galan funnits och har tydligt märkt uppskattningen från alla de som fått utmärkelser. Många gånger har man imponerats av den kraft som finns inom idrotten.

Här har idrottsgalan spelat en stor roll.

Kultur och fritids besparing på att stryka galan beräknas till 250 000 kronor. I det här fallet tror jag snålheten bedrar visheten och förhoppningen är att den debatt som nu blossat upp gör att kommunen tänker ett varv till.

Att exempelvis kommunstyrelsen skjuter till pengar. Kultur och fritid har med sitt ställningtstagande visat att de måste ta bort verksamhet för att uppfylla sparkravet. I det fallet kan det tyckas enkelt att ta fram rödpennan och stryka en gala där folk egentligen bara träffas och har roligt...

Vi har de senaste veckorna fått se förslag från Alliansen att lägga tio miljoner på Billingens Fritidsområde och dessutom finns det idé om att höja stödet till elithandbollsklubbarna efter hur mycket TV-exponering de har.

Båda dessa saker tycker jag är bra och visar på ett positiv inställning, men att stryka idrottsgalan och samtidigt utreda att köra den vartannat år tycker jag skickar konstiga signaler.

Nu har IFK Skövde Fotboll givit sig in i frågan och erbjuder sig att ta över som arrangör. Ett bevis för hur viktig de anser att galan är, men i grunden har jag svårt att se hur det skall fungera. Skulle idrotten sluta upp i samma omfattning när en enskild klubb står för arrangemanget?

Hur som helst så skall den blåvita inviten inte viftas bort utan är värd att undersöka närmare.

I grunden känns det ändå som om kommunen måste finnas som huvudarrangör. IFK:s utspel borde i alla fall öka trycket om att behålla galan och deras agerande är lovvärt.

Det skall bli spännande att se vad som blir nästa steg i frågan. Att dra ner och köra vartannat år tycker inte känns bra. Då måste man i så fall tänka om när det gäller utmärkelserna. Exempelvis årets lag, vartannat år, låter konstigt....