15 jun 2015 06:00

16 jun 2015 19:03

En efterlängtad storsatsning

Så kom då det efterlängtade, men ändå ganska oväntande beskedet, att det finns storslagna planer på att renovera och bygga ut Hotell Billingehus.

Frågan har varit på tapeten länge. Nu bedöms läget vara gynnsamt för att ge den välkända anläggningen den ansiktslyftning som den både behöver och förtjänar.

Att Silvester Jellinek finns med i bilden borgar för att det kommer att bli blåslampa på alla fronter. Kanske inte så överraskande att Jellinik ger sig in i branschen igen. När han för 1,5 år sedan sålde Knistad efter 17 år höll han en dörr öppen för en nysatsning om något tillräckligt intressant dök upp.

Nu blev det Billingehus och en storsatsning i storleksordningen 200 till 300 miljoner kronor. Ska man göra något är det lika bra att göra det rejält.

Något som väl stämmer överens med hela grundidén med Billingehus och dess anläggningar. Arne ”Uno-X” Sandbergs satsning som stod klar 1970. Då var Billingehus något unikt med hotell, bad, konstfryst bandybana, slalombacke med stolllift och längdskidspår som låg till grund för att skid-SM arrangerades 1982.

Nu pratas det om en kongresshall med plats för 1 400 besökare, en utökning av antalet rum från 242 till 400, utbyggd spa-anläggning med utsikt över Skövde med mera. I förlängningen även om en skidtunnel, inglasad slalombacke och en gondollift från resecenterum till berget. Jag tycker heller man inte skall glömma bort idén från Skövde Bandys ordförande Arne Lorentzon om att skapa en multiarena genom att få ett tak över bandybanan.

Målet är att skapa en anläggning som skall dra stora mängder med besökare. Skall det locka folk gäller det att göra något som sticker ut. I dag finns många hotellanläggningar i landet som håller hög klass. Det är onekligen konkurrens i branschen.

Sedan hoppas jag verkligen att man blåser liv i Alphyddan igen och skapar en ställe där man kan ta sig en fika och njuta av utsikten på ett enkelt och avspänt sätt, men det borde väl inte vara några problem om man ser till allt annat som planeras.

Asmund Haare, vd för moderbolaget Flying elephant och den nya delägaren Silvester Jellinek brinner naturligtvis för projektet. Nu gäller det att kommunen hänger på och ser fördelarna också. Alliansen deklarerade för några veckor sedan att de vill satsa 30 miljoner på tre år på Billingens Fritidsområde, något som verkar gå hand i hand med den nödvändiga satsningen på ett hotell som i dag är slitet och där ryktet fått sig en rejäl törn.

Nu är det meningen att Billingehus skall lyftas rejält, med tanke på hur det ser ut i dag är det minst sagt på tiden och naturligtvis heder åt de som kliver in och vågar satsa på projektet.

Med en storsatsning på Billingehus lär väl en utbyggnad av Arena Skövde med hotell och kongresshall knappast bli aktuell?

Frågan har varit på tapeten länge. Nu bedöms läget vara gynnsamt för att ge den välkända anläggningen den ansiktslyftning som den både behöver och förtjänar.

Att Silvester Jellinek finns med i bilden borgar för att det kommer att bli blåslampa på alla fronter. Kanske inte så överraskande att Jellinik ger sig in i branschen igen. När han för 1,5 år sedan sålde Knistad efter 17 år höll han en dörr öppen för en nysatsning om något tillräckligt intressant dök upp.

Nu blev det Billingehus och en storsatsning i storleksordningen 200 till 300 miljoner kronor. Ska man göra något är det lika bra att göra det rejält.

Något som väl stämmer överens med hela grundidén med Billingehus och dess anläggningar. Arne ”Uno-X” Sandbergs satsning som stod klar 1970. Då var Billingehus något unikt med hotell, bad, konstfryst bandybana, slalombacke med stolllift och längdskidspår som låg till grund för att skid-SM arrangerades 1982.

Nu pratas det om en kongresshall med plats för 1 400 besökare, en utökning av antalet rum från 242 till 400, utbyggd spa-anläggning med utsikt över Skövde med mera. I förlängningen även om en skidtunnel, inglasad slalombacke och en gondollift från resecenterum till berget. Jag tycker heller man inte skall glömma bort idén från Skövde Bandys ordförande Arne Lorentzon om att skapa en multiarena genom att få ett tak över bandybanan.

Målet är att skapa en anläggning som skall dra stora mängder med besökare. Skall det locka folk gäller det att göra något som sticker ut. I dag finns många hotellanläggningar i landet som håller hög klass. Det är onekligen konkurrens i branschen.

Sedan hoppas jag verkligen att man blåser liv i Alphyddan igen och skapar en ställe där man kan ta sig en fika och njuta av utsikten på ett enkelt och avspänt sätt, men det borde väl inte vara några problem om man ser till allt annat som planeras.

Asmund Haare, vd för moderbolaget Flying elephant och den nya delägaren Silvester Jellinek brinner naturligtvis för projektet. Nu gäller det att kommunen hänger på och ser fördelarna också. Alliansen deklarerade för några veckor sedan att de vill satsa 30 miljoner på tre år på Billingens Fritidsområde, något som verkar gå hand i hand med den nödvändiga satsningen på ett hotell som i dag är slitet och där ryktet fått sig en rejäl törn.

Nu är det meningen att Billingehus skall lyftas rejält, med tanke på hur det ser ut i dag är det minst sagt på tiden och naturligtvis heder åt de som kliver in och vågar satsa på projektet.

Med en storsatsning på Billingehus lär väl en utbyggnad av Arena Skövde med hotell och kongresshall knappast bli aktuell?

  • Jan Larsson