22 jun 2015 05:00

22 jun 2015 14:46

Fina siffror för lokal idrott

FOKUS. I maj och juni är det många idrottsföreningar som har sina årsmöten. I Skövde har det varit fokus på elitklubbarna i handboll och hockeyklubben Skövde IK.

Föreningar där de ekonomiska möjligheterna är en grund för hur man skall lyckas sportsligt.

Här kan vi konstatera att handbollsklubbarna har lyckats riktigt bra. Skövde HF såväl på som utanför planen där semifinalplatsen mot Sävehof imponerar. Skövde HF som året innan gick 245 000 back gjorde nu ett plus på 87 000 kronor.

Ett hårt besparingsprogram är grunden, men klubben har även ökat sina sponsorintäkter, inte så vanligt att man hör sådana tongångar i Skövde där det är många som slåss om samma kaka.

IFK Skövde hade det mycket svettigt på handbollsplanen och fick rädda kontraktet via kvalspel. En rysare i sig där ledningen valde att byta tränare under kvalet i strävan att hänga kvar. Svårt att anmärka på det nu när det gick vägen, men nu står IFK där med två kontrakterade tränare. Hur det blir med dem är oklart, men vi kan konstatera att IFK Skövde ännu en gång har skrivit kontrakt som inte går att bryta. Så har skett tidigare med tränaren Henrik Schneider och spelaren Marcus Litborn.

Jag har ingen aning om hur lösningen kommer att se ut, men att klubben gjorde ett överskott på 234 000 kronor borde öka handlingsfriheten.

IFK Skövde gick över 867 000 back året innan. Riktigt starkt jobbat av styrelsen med Sten-Eric Helgesson i spetsen att lyckats vända så snabbt.

Fina siffror både för IFK Skövde och Skövde HF, men nu gäller det att inte få hybris utan fortsatta på den inslagna vägen. IFK Skövde har fortfarande ett eget neghativt kapital på drygt 600 000 kronor och Skövde HF amorterar på en gammal skuld.

Jag gillar Sten-Eric Helgesson kommentar efter IFK:s årsmöte. ”Har man 100 kronor kan man inte handla för 102”.

Det låter helt givet, men många gånger nog svårt inom idrotten när så kallade satsningar skall genomföras.

Vad skall man då säga om Skövde IK? ”Bara” 64 000 kronor back är en resultatförbättring med drygt 160 000 i jämförelse med det förra verksamhetsåret. Naturligtvis mycket glädjande att klubben lyckats bättre med sin ekonomi., Här pratas det om att ett derby mot Mariestad som drog mindre folk än vanligt och att juniorerna fick kvala som skäl till att det blev minus. Finns ingen anledning att tvivla på det, men visar på snäva marginaler.

Hur som helst är jag imponerad över ansvarstagande idrottsledare som sliter hårt i en verklighet som inte alltid är så rolig och där jakten på pengar ständigt pågår. Att alltid behöva gasa och bromsa på samma gång. Det ställer krav, kunnande och mod när det gäller ledarskap.

Föreningar där de ekonomiska möjligheterna är en grund för hur man skall lyckas sportsligt.

Här kan vi konstatera att handbollsklubbarna har lyckats riktigt bra. Skövde HF såväl på som utanför planen där semifinalplatsen mot Sävehof imponerar. Skövde HF som året innan gick 245 000 back gjorde nu ett plus på 87 000 kronor.

Ett hårt besparingsprogram är grunden, men klubben har även ökat sina sponsorintäkter, inte så vanligt att man hör sådana tongångar i Skövde där det är många som slåss om samma kaka.

IFK Skövde hade det mycket svettigt på handbollsplanen och fick rädda kontraktet via kvalspel. En rysare i sig där ledningen valde att byta tränare under kvalet i strävan att hänga kvar. Svårt att anmärka på det nu när det gick vägen, men nu står IFK där med två kontrakterade tränare. Hur det blir med dem är oklart, men vi kan konstatera att IFK Skövde ännu en gång har skrivit kontrakt som inte går att bryta. Så har skett tidigare med tränaren Henrik Schneider och spelaren Marcus Litborn.

Jag har ingen aning om hur lösningen kommer att se ut, men att klubben gjorde ett överskott på 234 000 kronor borde öka handlingsfriheten.

IFK Skövde gick över 867 000 back året innan. Riktigt starkt jobbat av styrelsen med Sten-Eric Helgesson i spetsen att lyckats vända så snabbt.

Fina siffror både för IFK Skövde och Skövde HF, men nu gäller det att inte få hybris utan fortsatta på den inslagna vägen. IFK Skövde har fortfarande ett eget neghativt kapital på drygt 600 000 kronor och Skövde HF amorterar på en gammal skuld.

Jag gillar Sten-Eric Helgesson kommentar efter IFK:s årsmöte. ”Har man 100 kronor kan man inte handla för 102”.

Det låter helt givet, men många gånger nog svårt inom idrotten när så kallade satsningar skall genomföras.

Vad skall man då säga om Skövde IK? ”Bara” 64 000 kronor back är en resultatförbättring med drygt 160 000 i jämförelse med det förra verksamhetsåret. Naturligtvis mycket glädjande att klubben lyckats bättre med sin ekonomi., Här pratas det om att ett derby mot Mariestad som drog mindre folk än vanligt och att juniorerna fick kvala som skäl till att det blev minus. Finns ingen anledning att tvivla på det, men visar på snäva marginaler.

Hur som helst är jag imponerad över ansvarstagande idrottsledare som sliter hårt i en verklighet som inte alltid är så rolig och där jakten på pengar ständigt pågår. Att alltid behöva gasa och bromsa på samma gång. Det ställer krav, kunnande och mod när det gäller ledarskap.