25 jun 2015 06:00

25 jun 2015 06:00

Förbud mot saker som inte finns

Regeringen och Moderaterna är överens om en ny lagstiftning om tiggeri. Synd bara att den över huvud taget inte tar ställning till verklighetens misär på svenska gator och torg utan i stället bestämmer sig för att förbjuda de mytologiska organisatörerna.

EU-migranter, utsatta EU-medborgare... omskrivningarna verkar vara det viktigaste. Människorna man pratar om är urfattiga, oftast rumäner, lika ofta romer, och ser det som den minst dåliga lösningen att tigga småpengar på svenska gator. De är också ett ständigt samtalsämne vid olika bord, fika-, frukost-, restaurang- eller rundabordssamtal.

Problemet är att ingen har någon lösning. Den enda riktiga, att Rumänien (framför allt) tar hand om sina egna medborgare, är inget som kan lösas i Skövde, Stockholm eller tydligen ens Bryssel. EU:s fria rörlighet var kanske inte tänkt att fungera så här, men nu gör den det. Den ger oss en otäck påminnelse om att misären är nära oss.

I brist på vettiga lösningar så väljer våra två största partier att paketera samma lösning i snarliknande presentpapper. Moderaterna vill förbjuda organiserat tiggeri. Regeringens förbud ska vara mot att utnyttja tiggarna. Inte ens justitieminister Morgan Johansson, som annars brukar vara välsignat frispråkig, kunde komma med något bättre än: Skillnaden är att det är vi som levererar, det gjorde man inte under den tidigare perioden. Nåja, det vara bara några veckor sedan som det hette att Moderaterna fiskade i grumligt vatten. (En av många omskrivningar för att säga något som Sverigedemokraterna kan gilla.)

Men organiserat eller utnyttjande så kan varken Johansson eller företrädaren Beatrice Ask peka på att problemet de lagstiftar mot ens existerar. Det finns ett par förundersökningar, men de täcks redan av existerande förbud mot människohandel. Ask upprepar att organisationerna finns. Punkt. Johansson tar en röd prägel och förklarar att det är så kapitalismen fungerar. Punkt. Mer bevis än så behövs tydligen inte.

Morgan Johansson hade den otacksamma uppgiften att stå för verkstaden när ministerkollegorna Åsa Regnér och Alice Bah Kuhnke enbart stod för snack om det påstådda åtgärdspaketet. En vettig åtgärd är åtminstone att göra det enklare för privata markägare att avhysa uppvuxna tältläger. Det är illa nog att svenska kommuner får ta ansvaret själva, att enskilda personer som råkar äga en bit mark får ta hand om problem skapade i Rumänien och Bryssel är totalt orimligt. Annars var lösningen på allt från misären till det allt vanligare våldet mot de redan utsatta att tillsätta en utredning.

Åtgärdspaketet var alltså kliniskt fritt från åtgärder. I stället görs enad front med Moderaterna genom att förbjuda något som tills synes inte ens existerar för att lösa ett problem som absolut existerar.

Med rätt färg på skygglapparna kan det förväxlas med handlingskraft.

 

EU-migranter, utsatta EU-medborgare... omskrivningarna verkar vara det viktigaste. Människorna man pratar om är urfattiga, oftast rumäner, lika ofta romer, och ser det som den minst dåliga lösningen att tigga småpengar på svenska gator. De är också ett ständigt samtalsämne vid olika bord, fika-, frukost-, restaurang- eller rundabordssamtal.

Problemet är att ingen har någon lösning. Den enda riktiga, att Rumänien (framför allt) tar hand om sina egna medborgare, är inget som kan lösas i Skövde, Stockholm eller tydligen ens Bryssel. EU:s fria rörlighet var kanske inte tänkt att fungera så här, men nu gör den det. Den ger oss en otäck påminnelse om att misären är nära oss.

I brist på vettiga lösningar så väljer våra två största partier att paketera samma lösning i snarliknande presentpapper. Moderaterna vill förbjuda organiserat tiggeri. Regeringens förbud ska vara mot att utnyttja tiggarna. Inte ens justitieminister Morgan Johansson, som annars brukar vara välsignat frispråkig, kunde komma med något bättre än: Skillnaden är att det är vi som levererar, det gjorde man inte under den tidigare perioden. Nåja, det vara bara några veckor sedan som det hette att Moderaterna fiskade i grumligt vatten. (En av många omskrivningar för att säga något som Sverigedemokraterna kan gilla.)

Men organiserat eller utnyttjande så kan varken Johansson eller företrädaren Beatrice Ask peka på att problemet de lagstiftar mot ens existerar. Det finns ett par förundersökningar, men de täcks redan av existerande förbud mot människohandel. Ask upprepar att organisationerna finns. Punkt. Johansson tar en röd prägel och förklarar att det är så kapitalismen fungerar. Punkt. Mer bevis än så behövs tydligen inte.

Morgan Johansson hade den otacksamma uppgiften att stå för verkstaden när ministerkollegorna Åsa Regnér och Alice Bah Kuhnke enbart stod för snack om det påstådda åtgärdspaketet. En vettig åtgärd är åtminstone att göra det enklare för privata markägare att avhysa uppvuxna tältläger. Det är illa nog att svenska kommuner får ta ansvaret själva, att enskilda personer som råkar äga en bit mark får ta hand om problem skapade i Rumänien och Bryssel är totalt orimligt. Annars var lösningen på allt från misären till det allt vanligare våldet mot de redan utsatta att tillsätta en utredning.

Åtgärdspaketet var alltså kliniskt fritt från åtgärder. I stället görs enad front med Moderaterna genom att förbjuda något som tills synes inte ens existerar för att lösa ett problem som absolut existerar.

Med rätt färg på skygglapparna kan det förväxlas med handlingskraft.

 

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.