28 jun 2015 22:19

28 jun 2015 22:19

Fotbollen berör på olika plan

Fotbollen i centrum, såväl lokalt som globalt. I Skövde har Skadevi Cup satt sin prägel med sina 6 000 spelare och allt som det drar med sig.

Idrottsturismen är mycket viktig för Skövde. Det kan inte nog poängteras. Hotell, restaranger och butiker fylls med gäster som annars aldrig haft någon fundering på att besöka Skövde den sista helgen i juni.

Det kändes dock inget vidare när strömmen gick i hela centrala Skövde mitt i fredagens lunchrusning. Avbrottet kunde inte kommit mer olägligt och under 50 strömfria minuter fick vi ännu en gång bevis för hur sårbart vårt samhälle är. Sällan har den så kallade mänskliga faktorn slagit till mer olämpligt.

Utanför den lokala horisonten har det varit mycket mästerskap under några veckor nu. Damlandslaget lyckades inget vidare och fick åka hem efter att ha blivit utspelat av Tyskland i åttondelsfinalen.

Nu går diskussionen om att Sverige har tappat sin ställning som en stormakt i damfotboll och förbundskapten Pia Sundhages helgongloria har halkat på sned.

Från att vara hyllad och prisad höjs det nu röster om att hon skall avgå och att Sverige måste börja om från början. Det kan gå fort ibland...

Egentligen har jag ingen bestämd uppfattning om hur det är ställt inom den svenska damfotbollens topp, men ”ingen rök utan eld” passar säkert in här. Sedan brukar sanningen sällan vara svart eller vit, utan någonstans mittemellan.

Hur som helst skall det bli spännande att följa utvecklingen.

Desto roligare med det svenska U 21-landslaget. Ett härligt och spontant lag med Håkan Ericson som förbundskapten. En herre som sysslat mycket med utbildning såväl inom fotbollen som lärare på Örebro universitets hälsovetenskapliga instution.

Sonen till legendariske Georg ”Åby” Ericson har lyckats bygga ett lag av alla unga individualister i en tid då allt fler flyttar utomlands allt tidigare och där ”Kung Zlatan” regerar.

Att höra exmeplevis John Guidetti prata om att landslaget fungerar som ett ett klubblag tycker jag inger hopp inför framtiden. Att det fortfarande finns en så kallad svensk modell som fungerar.

Sedan skall man dock ha klart för sig att man inte skall jämföra A-landslaget med årgångslag, men kul är det hur som helst med en blågul framgång.

När det gäller årgångar så kan man konstatera att kullen med idrottande ungdomar födda 1992 är stark i Sverige. Det är med 92:or som bärande spelare som Sverige tidigare bland annat vunnit JVM-guld i ishockey, JVM-guld i handboll för såväl tjejer som killar och nu U 21-landslaget i fotboll som skall spela EM-final mot Portugal på tisdag.

Idrottsturismen är mycket viktig för Skövde. Det kan inte nog poängteras. Hotell, restaranger och butiker fylls med gäster som annars aldrig haft någon fundering på att besöka Skövde den sista helgen i juni.

Det kändes dock inget vidare när strömmen gick i hela centrala Skövde mitt i fredagens lunchrusning. Avbrottet kunde inte kommit mer olägligt och under 50 strömfria minuter fick vi ännu en gång bevis för hur sårbart vårt samhälle är. Sällan har den så kallade mänskliga faktorn slagit till mer olämpligt.

Utanför den lokala horisonten har det varit mycket mästerskap under några veckor nu. Damlandslaget lyckades inget vidare och fick åka hem efter att ha blivit utspelat av Tyskland i åttondelsfinalen.

Nu går diskussionen om att Sverige har tappat sin ställning som en stormakt i damfotboll och förbundskapten Pia Sundhages helgongloria har halkat på sned.

Från att vara hyllad och prisad höjs det nu röster om att hon skall avgå och att Sverige måste börja om från början. Det kan gå fort ibland...

Egentligen har jag ingen bestämd uppfattning om hur det är ställt inom den svenska damfotbollens topp, men ”ingen rök utan eld” passar säkert in här. Sedan brukar sanningen sällan vara svart eller vit, utan någonstans mittemellan.

Hur som helst skall det bli spännande att följa utvecklingen.

Desto roligare med det svenska U 21-landslaget. Ett härligt och spontant lag med Håkan Ericson som förbundskapten. En herre som sysslat mycket med utbildning såväl inom fotbollen som lärare på Örebro universitets hälsovetenskapliga instution.

Sonen till legendariske Georg ”Åby” Ericson har lyckats bygga ett lag av alla unga individualister i en tid då allt fler flyttar utomlands allt tidigare och där ”Kung Zlatan” regerar.

Att höra exmeplevis John Guidetti prata om att landslaget fungerar som ett ett klubblag tycker jag inger hopp inför framtiden. Att det fortfarande finns en så kallad svensk modell som fungerar.

Sedan skall man dock ha klart för sig att man inte skall jämföra A-landslaget med årgångslag, men kul är det hur som helst med en blågul framgång.

När det gäller årgångar så kan man konstatera att kullen med idrottande ungdomar födda 1992 är stark i Sverige. Det är med 92:or som bärande spelare som Sverige tidigare bland annat vunnit JVM-guld i ishockey, JVM-guld i handboll för såväl tjejer som killar och nu U 21-landslaget i fotboll som skall spela EM-final mot Portugal på tisdag.

  • Jan Larsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.