03 jul 2015 05:00

03 jul 2015 05:00

Jag är avundsjuk på Töreboda

I dag börjar festen. I Töreboda. Och om två veckor börjar festen igen. I Hjo. I sommarstaden Skövde är det mest spännande som händer att jag hamnar sist i ett visst pubquiz vecka efter vecka. Avundsjuk? Ja. Men inte missunnsam.

Det är lätt att se Törebodafestivalen som ett underverk i miniatyr. Men egentligen är den ett typexempel på hur en framgångsrik festival byggs upp. Man börjar i liten skala på en (relativt) liten ort. Man har tålamod. Man får bygden att sluta upp kring arrangemanget och tycka att det är roligt att det kommer in mer folk än vad man är van vid. 43 000 besökare, som det var sist det begav sig, är en hygglig befolkningsökning för en kommun som till vardags ligger runt 10 000. (Även om den får betraktas som ytterst tillfällig.)

Lite större orter i närheten, framför allt Skövde och Mariestad, kan också glädja sig (trots avundsjukan). Det är lite svårt att få plats med alla besökare i Töreboda, så de sprider sig över bôgda, särskilt som det går bussar från båda städerna. Med resultatet att antalet campare, hotellbesökare, matgäster och för den delen kunder på Systembolaget ökar under några intensiva dagar.

Favoritfestivalen Sweden Rock Festival må vara baserad i Norje (jo, med j) i Sölvesborgs kommun men hela Blekinge och nordöstra Skåne vaknar till liv – eller flyr fältet - när grånat långt hår och nitbälten tar över i fyra dagar. Det kanske inte låter så trevligt, men ekonomin mår väldigt bra av det när det inte finns ett hotellrum ledigt närmare än Kalmar. För att inte tala om hela traktens image. Som besökare njuter man. Som Skövdebo blir man avundsjuk igen.

Men Matfestivalen då? Jo, den är ett storstilat arrangemang som vi ska vara både glada och stolta över i Skövde. Men den ligger sent, sommaren är redan över. Den har heller inte samma lockelse för festivalbesökare från hela landet. Europe och Twisted Sister må vara till åren och ha storhetstiden bakom sig (även om jag personligen tycker att Europes senare rockiga skivor är klart bättre än den där förbaskade synthplopparlåten), men rockarna är ett troget släkte som inte ger upp bara för att bandet inte gjort något vettigt på 30 år. (Jo, jag menar Twisted Sister.)

Festivaldöden är över, den berodde dessutom mer på hybris hos vissa arrangörer än något annat. Idag samsas de stora festivalerna, sprider ut sig över sommaren och landet och har nästan alltid en liten eller mellanstor kommun som säte. Placeras de rätt i tiden och profilen drar de i stället nytta av varandra.

Kan vi ha en rejäl Skövde Rock Festival i Vision 2025 också? Då kan vi få betydligt fler än 60 000 invånare. I några dagar åtminstone.

 

Det är lätt att se Törebodafestivalen som ett underverk i miniatyr. Men egentligen är den ett typexempel på hur en framgångsrik festival byggs upp. Man börjar i liten skala på en (relativt) liten ort. Man har tålamod. Man får bygden att sluta upp kring arrangemanget och tycka att det är roligt att det kommer in mer folk än vad man är van vid. 43 000 besökare, som det var sist det begav sig, är en hygglig befolkningsökning för en kommun som till vardags ligger runt 10 000. (Även om den får betraktas som ytterst tillfällig.)

Lite större orter i närheten, framför allt Skövde och Mariestad, kan också glädja sig (trots avundsjukan). Det är lite svårt att få plats med alla besökare i Töreboda, så de sprider sig över bôgda, särskilt som det går bussar från båda städerna. Med resultatet att antalet campare, hotellbesökare, matgäster och för den delen kunder på Systembolaget ökar under några intensiva dagar.

Favoritfestivalen Sweden Rock Festival må vara baserad i Norje (jo, med j) i Sölvesborgs kommun men hela Blekinge och nordöstra Skåne vaknar till liv – eller flyr fältet - när grånat långt hår och nitbälten tar över i fyra dagar. Det kanske inte låter så trevligt, men ekonomin mår väldigt bra av det när det inte finns ett hotellrum ledigt närmare än Kalmar. För att inte tala om hela traktens image. Som besökare njuter man. Som Skövdebo blir man avundsjuk igen.

Men Matfestivalen då? Jo, den är ett storstilat arrangemang som vi ska vara både glada och stolta över i Skövde. Men den ligger sent, sommaren är redan över. Den har heller inte samma lockelse för festivalbesökare från hela landet. Europe och Twisted Sister må vara till åren och ha storhetstiden bakom sig (även om jag personligen tycker att Europes senare rockiga skivor är klart bättre än den där förbaskade synthplopparlåten), men rockarna är ett troget släkte som inte ger upp bara för att bandet inte gjort något vettigt på 30 år. (Jo, jag menar Twisted Sister.)

Festivaldöden är över, den berodde dessutom mer på hybris hos vissa arrangörer än något annat. Idag samsas de stora festivalerna, sprider ut sig över sommaren och landet och har nästan alltid en liten eller mellanstor kommun som säte. Placeras de rätt i tiden och profilen drar de i stället nytta av varandra.

Kan vi ha en rejäl Skövde Rock Festival i Vision 2025 också? Då kan vi få betydligt fler än 60 000 invånare. I några dagar åtminstone.

 

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.