06 jul 2015 06:00

06 jul 2015 06:00

IFK bjuder på överraskningar

NYHETER. IFK Skövde handboll har kommit med några prima överraskningar. Först vid årsmötet då de redovisade ett bra ekonomiskt resultat och nu i fredags när de presenterade en ny huvudtränare.

Naturligtvis hänger det ihop. Om man går med plus ökar det möjligheterna till nya lösningar. Jag skrev redan efter årsmötet att resultatet, som innebar att ett underskott på 800 000 kronor vändes till ett plus på 234 000 kronor på ett verksamhetsår, skulle öka handlingsfriheten när det gällde att lösa den komplicerade tränarfrågan. Man stod ju där med Peter Johansson och Joakim Ågren som lyftes bort i förmån för Andreas Larsson och Mats Ljungkvist när elitseriekontraktet säkrades via kval.

Hur skulle man lösa detta?

I fredags kom beskedet. IFK har fortfarande ett negativt eget kapital (630 000 kronor) som de måste jobba hårt med, men självförtroendet i verksamheten gör att de nu vågar gå på offensiven och kontraktera den internationellt meriterade tränaren Patrik Liljestrand.

Jag är rätt övertygad om att det slog ner som stor överraskning hos de allra flesta såväl i som utanför klubben.

Personligen hade jag aldrig trott att IFK skulle presentera en helt ny tränare utifrån. Det är bara att erkänna.

I grunden tycker jag att det känns rätt att det kommer in någon helt ny person i en ledande ställning i Skövdes handboll.

Att det rör sig om en rutinerad kraft med bred erfarenhet av internationell handboll låter också bra.

Jag hoppas att Liljestrand kommer till Skövde och bidrar med något som utvecklar handbollen så att den negativa trenden kan brytas.

Man skall komma ihåg att vi inte är bortskämda med tränare utifrån i Skövdes handboll. Jonny Gustavsson (1993-95) och Roger ”Ragge” Carlsson (95-97) är de senaste. Annars har det mest handlat om Gunnar Blombäck och tränare som kommit fram i spåren av honom.

49-årige Liljestrand kommer till Skövde efter att ha tränat lag utomlands i 15 år. Han har varit verksam i Norge, Tyskland och nu senast i Polen.

I Tyskland tränade han TuS Lübbecke och där värvade han Mattias Gustafsson och Kristian Svensson från Danmark 2010, men deras gemensamma historia blev kort då Liljestrand fick sparken när duon bara hade varit fyra månader i klubben.

Hur som helst känns detta som en spännande lösning. Att Joakim Ågren blir kvar som assisterande kan tyckas lite märkligt, man kan bara hoppas att det är väl grundat hos alla parter. Då behöver det inte vara negativt. Dessutom har Ågren kontrakt.

Peter Johansson som ännu en gång har hamnat i kläm? IFK hoppas ha kvar honom och jobba med talangutveckling. För IFK:s del vore det en mycket bra lösning. Sedan kan jag förstå om Peter själv tar sig en rejäl funderare då han för andra gången blivit petad som tränare för elitlaget.

Annars hoppas jag att IFK nu hittat en lösning som innebär arbetsro. Ända sedan Gunnar Blombäck ersattes av Ljubomir Vranjes, som slutade innan han börjat, har det varit oroligt från och till. Både Henrik Schneider och Peter Johansson har plockats bort trots att de har haft ett år kvar på sitt kontrakt.

Återstår att se om IFK Skövde hittat rätt den här gången. Satsningen känns fräsch, hur det blir får som vanligt framtiden utvisa.

Naturligtvis hänger det ihop. Om man går med plus ökar det möjligheterna till nya lösningar. Jag skrev redan efter årsmötet att resultatet, som innebar att ett underskott på 800 000 kronor vändes till ett plus på 234 000 kronor på ett verksamhetsår, skulle öka handlingsfriheten när det gällde att lösa den komplicerade tränarfrågan. Man stod ju där med Peter Johansson och Joakim Ågren som lyftes bort i förmån för Andreas Larsson och Mats Ljungkvist när elitseriekontraktet säkrades via kval.

Hur skulle man lösa detta?

I fredags kom beskedet. IFK har fortfarande ett negativt eget kapital (630 000 kronor) som de måste jobba hårt med, men självförtroendet i verksamheten gör att de nu vågar gå på offensiven och kontraktera den internationellt meriterade tränaren Patrik Liljestrand.

Jag är rätt övertygad om att det slog ner som stor överraskning hos de allra flesta såväl i som utanför klubben.

Personligen hade jag aldrig trott att IFK skulle presentera en helt ny tränare utifrån. Det är bara att erkänna.

I grunden tycker jag att det känns rätt att det kommer in någon helt ny person i en ledande ställning i Skövdes handboll.

Att det rör sig om en rutinerad kraft med bred erfarenhet av internationell handboll låter också bra.

Jag hoppas att Liljestrand kommer till Skövde och bidrar med något som utvecklar handbollen så att den negativa trenden kan brytas.

Man skall komma ihåg att vi inte är bortskämda med tränare utifrån i Skövdes handboll. Jonny Gustavsson (1993-95) och Roger ”Ragge” Carlsson (95-97) är de senaste. Annars har det mest handlat om Gunnar Blombäck och tränare som kommit fram i spåren av honom.

49-årige Liljestrand kommer till Skövde efter att ha tränat lag utomlands i 15 år. Han har varit verksam i Norge, Tyskland och nu senast i Polen.

I Tyskland tränade han TuS Lübbecke och där värvade han Mattias Gustafsson och Kristian Svensson från Danmark 2010, men deras gemensamma historia blev kort då Liljestrand fick sparken när duon bara hade varit fyra månader i klubben.

Hur som helst känns detta som en spännande lösning. Att Joakim Ågren blir kvar som assisterande kan tyckas lite märkligt, man kan bara hoppas att det är väl grundat hos alla parter. Då behöver det inte vara negativt. Dessutom har Ågren kontrakt.

Peter Johansson som ännu en gång har hamnat i kläm? IFK hoppas ha kvar honom och jobba med talangutveckling. För IFK:s del vore det en mycket bra lösning. Sedan kan jag förstå om Peter själv tar sig en rejäl funderare då han för andra gången blivit petad som tränare för elitlaget.

Annars hoppas jag att IFK nu hittat en lösning som innebär arbetsro. Ända sedan Gunnar Blombäck ersattes av Ljubomir Vranjes, som slutade innan han börjat, har det varit oroligt från och till. Både Henrik Schneider och Peter Johansson har plockats bort trots att de har haft ett år kvar på sitt kontrakt.

Återstår att se om IFK Skövde hittat rätt den här gången. Satsningen känns fräsch, hur det blir får som vanligt framtiden utvisa.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.