11 jul 2015 06:00

11 jul 2015 06:00

Inga skattepengar till rättshaveri

Skattepengar används till många dumma saker. Men det måste vara någon form av rekord att filmbolagens rättshaveristprocess mot Bredbandsbolaget bekostas av statliga bidrag. Att det kan tas bort är en tröst – även om det sker av fel skäl.

Nio miljoner kronor om året är inte mycket i en statsbudget som ligger på närmare 900 miljarder i utgifter. Men när de används till något urbota korkat är det bara att dra in pengarna. Nu överväger regeringen också att ta bort de 36 miljoner som är avsatta för att bekämpa piratkopiering under fyra år. Det är på tiden. Frågan är varför staten någonsin tyckt att den ska betala för det.

Sveriges Radio har hittat ett PM om en ny statlig filmpolitik som är ute på remiss. Där framkommer att stödet till branschorganisationen Film- och TV-branschen kan försvinna – för att den inte gjort av med alla pengarna. Ett något underligt skäl, som blir ännu märkligare när anledningen är att pengarna stoppats undan för rättsprocessen mot Bredbandsbolaget. Som i sin tur är otroligt konstig eftersom stämningen beror på att man genom att anlita Bredbandsbolaget kan använda deras tjänster till att komma åt piratsajter. Alltså krävs att operatören ska gå in och blockera de störande sajterna.

Juridiken får rätten avgöra. Logiken är däremot det näst mest besynnerliga. Följ den fullt ut så är internetoperatörerna ansvariga för betydligt värre saker än piratkopiering. Trakasserier, mordhot, rekrytering till IS, tips om hur man bygger bomber, planering av terrordåd... allt görs möjligt av de onda nätoperatörerna. Om de bara blockerade precis allting så skulle minsann inget ont ske i världen.

Eller ajdå, det skulle det ju. Alla de sakerna fanns före tekniken. Ens om Bredbandsbolaget anställde fler censorer än Nordkorea skulle inte brottslighet utrotas. Så dags att stämma Posten. Den har levererat hot och brevbomber och dessutom piratkopierade VHS-band i mängder. Sedan tar vi Trafikverket, prylarna transporteras ju på vägar. Biltillverkarna är därmed medskyldiga också. Elbolagen ska vi inte prata om, utan dem skulle ju varken internet eller transporter fungera idag. Lika bra att dra med Henry Fords och Thomas Alva Edisons arvingar på en gång.

Dummast av allt är att alltså statliga pengar – skattepengar – används för denna process. Det är det viktigaste skälet till att omgående dra in stödet, inte att det samlas på hög. Piratkopiering är brottsligt, och ska vara det. Därmed är det ett jobb för ordningsmakten, inte för regeringen, att sätta stopp för det.

Vill filmbolagen skämma ut sig kan de göra det för egna pengar.

Niclas Lindstrand

Nio miljoner kronor om året är inte mycket i en statsbudget som ligger på närmare 900 miljarder i utgifter. Men när de används till något urbota korkat är det bara att dra in pengarna. Nu överväger regeringen också att ta bort de 36 miljoner som är avsatta för att bekämpa piratkopiering under fyra år. Det är på tiden. Frågan är varför staten någonsin tyckt att den ska betala för det.

Sveriges Radio har hittat ett PM om en ny statlig filmpolitik som är ute på remiss. Där framkommer att stödet till branschorganisationen Film- och TV-branschen kan försvinna – för att den inte gjort av med alla pengarna. Ett något underligt skäl, som blir ännu märkligare när anledningen är att pengarna stoppats undan för rättsprocessen mot Bredbandsbolaget. Som i sin tur är otroligt konstig eftersom stämningen beror på att man genom att anlita Bredbandsbolaget kan använda deras tjänster till att komma åt piratsajter. Alltså krävs att operatören ska gå in och blockera de störande sajterna.

Juridiken får rätten avgöra. Logiken är däremot det näst mest besynnerliga. Följ den fullt ut så är internetoperatörerna ansvariga för betydligt värre saker än piratkopiering. Trakasserier, mordhot, rekrytering till IS, tips om hur man bygger bomber, planering av terrordåd... allt görs möjligt av de onda nätoperatörerna. Om de bara blockerade precis allting så skulle minsann inget ont ske i världen.

Eller ajdå, det skulle det ju. Alla de sakerna fanns före tekniken. Ens om Bredbandsbolaget anställde fler censorer än Nordkorea skulle inte brottslighet utrotas. Så dags att stämma Posten. Den har levererat hot och brevbomber och dessutom piratkopierade VHS-band i mängder. Sedan tar vi Trafikverket, prylarna transporteras ju på vägar. Biltillverkarna är därmed medskyldiga också. Elbolagen ska vi inte prata om, utan dem skulle ju varken internet eller transporter fungera idag. Lika bra att dra med Henry Fords och Thomas Alva Edisons arvingar på en gång.

Dummast av allt är att alltså statliga pengar – skattepengar – används för denna process. Det är det viktigaste skälet till att omgående dra in stödet, inte att det samlas på hög. Piratkopiering är brottsligt, och ska vara det. Därmed är det ett jobb för ordningsmakten, inte för regeringen, att sätta stopp för det.

Vill filmbolagen skämma ut sig kan de göra det för egna pengar.

Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.