18 aug 2015 04:00

18 aug 2015 04:00

Den siste sommarprataren

Sist ut av årets sommarpratare var Stefan Löfven. Okej, det kanske inte var något officiellt radiosommarsnack, men det innehöll alla nödvändiga beståndsdelar. Lite moraliserande, lite självklarheter och väldigt lite konkret information.

Löfven har ännu inte blivit någon stor talare, men han håller på att bli en duktig moralist. Den sorten som får även meningsmotståndare att nicka instämmande. Klart att näthatare borde lära sig vanligt enkelt folkvett. (En titt i min mailkorg bekräftar detta, även om det i vissa fall nog snarare krävs medicinering.) Klart att vi inte kan acceptera att det exploderar handgranater i parti och minut i Malmö. Klart att det är vansinnigt att vi samtidigt har hög arbetslöshet och det samtidigt finns lediga jobb som ingen söker.

I det sista fallet hade han faktiskt något (ganska) konkret att komma med: fler platser på yrkeshögskolan. Inte dumt alls, det är en bra väg till de jobb som det idag är svårt att rekrytera till. Det är också en sund insikt att inte alla kan bli modebloggare eller fotbollsproffs utan att det behövs svetsare också (det borde han ju själv känna till väl).

Fast satsningen hade gärna fått vara större. 2 500 platser nästa år och 6 000 därefter låter fint. Men om vi ska tro branschorganisationen Visita (part i målet, javisst, men det är Löfven också) så tappar bara hotell- och restaurangbranschen 9 500 jobb på dubbelstöten, alltså att både höja restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga.

Det hade alltså behövts en betydligt högre siffra. Men de tomma lador som Alliansen lämnade efter sig har genom höjda bidrag blivit ännu tommare. (Fråga mig inte hur det går till, det har förmodligen med irreella tal att göra, som roten ur minus ett. Det förstår jag inte heller.)

Men det var åtminstone tydligt, till skillnad från de utlovade hårda tagen mot kriminalitet. Det låter utmärkt, men det vore trevligt att få veta lite mer vad det består av. Att prata om att bekämpa brottslighetens grogrunder gör att man med blå ögon misstänker att brottsligheten som vanligt ska bortförklaras med inkomstklyftor. En rejäl förolämpning mot alla som växer upp under tuffa förhållanden och blir vanliga hederliga medborgare ändå.

Så fort det handlade om flyktingar och tiggare så blev det riktigt rejält sommarpratsflum. Ingen ska behöva tigga i Sverige. Vad bra! Hatbrott ska inte tillåtas. Nej, de är ju olagliga, därav benämningen brott. Och Sverige har en reglerad flyktingpolitik. Jodå, det finns ett regelverk för vilka som får uppehållstillstånd, det är helt riktigt.

Han hade åtminstone den goda smaken att låta bli att spela Ulf Lundell-låtar till skillnad från alla andra medelålders manliga sommarpratare.

Löfven har ännu inte blivit någon stor talare, men han håller på att bli en duktig moralist. Den sorten som får även meningsmotståndare att nicka instämmande. Klart att näthatare borde lära sig vanligt enkelt folkvett. (En titt i min mailkorg bekräftar detta, även om det i vissa fall nog snarare krävs medicinering.) Klart att vi inte kan acceptera att det exploderar handgranater i parti och minut i Malmö. Klart att det är vansinnigt att vi samtidigt har hög arbetslöshet och det samtidigt finns lediga jobb som ingen söker.

I det sista fallet hade han faktiskt något (ganska) konkret att komma med: fler platser på yrkeshögskolan. Inte dumt alls, det är en bra väg till de jobb som det idag är svårt att rekrytera till. Det är också en sund insikt att inte alla kan bli modebloggare eller fotbollsproffs utan att det behövs svetsare också (det borde han ju själv känna till väl).

Fast satsningen hade gärna fått vara större. 2 500 platser nästa år och 6 000 därefter låter fint. Men om vi ska tro branschorganisationen Visita (part i målet, javisst, men det är Löfven också) så tappar bara hotell- och restaurangbranschen 9 500 jobb på dubbelstöten, alltså att både höja restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga.

Det hade alltså behövts en betydligt högre siffra. Men de tomma lador som Alliansen lämnade efter sig har genom höjda bidrag blivit ännu tommare. (Fråga mig inte hur det går till, det har förmodligen med irreella tal att göra, som roten ur minus ett. Det förstår jag inte heller.)

Men det var åtminstone tydligt, till skillnad från de utlovade hårda tagen mot kriminalitet. Det låter utmärkt, men det vore trevligt att få veta lite mer vad det består av. Att prata om att bekämpa brottslighetens grogrunder gör att man med blå ögon misstänker att brottsligheten som vanligt ska bortförklaras med inkomstklyftor. En rejäl förolämpning mot alla som växer upp under tuffa förhållanden och blir vanliga hederliga medborgare ändå.

Så fort det handlade om flyktingar och tiggare så blev det riktigt rejält sommarpratsflum. Ingen ska behöva tigga i Sverige. Vad bra! Hatbrott ska inte tillåtas. Nej, de är ju olagliga, därav benämningen brott. Och Sverige har en reglerad flyktingpolitik. Jodå, det finns ett regelverk för vilka som får uppehållstillstånd, det är helt riktigt.

Han hade åtminstone den goda smaken att låta bli att spela Ulf Lundell-låtar till skillnad från alla andra medelålders manliga sommarpratare.

  • Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.