28 aug 2015 06:00

28 aug 2015 06:00

Sista ordet om försvaret

Det mullrar i bygden. Arméövning 15 är igång och synen är imponerande. Tyvärr ger själva syftet att öva på att agera som en brigad samtidigt minnen av den gamle kung Pyrrhus. Någon hel brigad har nämligen inte armén lyckats samla till övningen.

Brigad är ett lite lustigt uttryck eftersom det betyder olika saker på olika språk. Men en svensk brigad består traditionellt av 5 600 man. Lite drygt 4 100 övar nu runt Skövde, Karlsborg och Motala i Arméövning 15. I broschyrerna vi alla fått i brevlådorna inför övningen står uttryckligen att tanken är att öva på att samarbeta som en brigad. Det kräver alltså inte bara koordination och planering utan också en del fantasi. (Eller en internationell anpassning eftersom brigaderna i många andra länder är betydligt mindre.)

Att försvaret och särskilt armén betraktas som finansministrars privata sparbössa under flera mandatperioder i följd är ingen hemlighet. Efter Sovjetunionens sönderfall skapades en falsk trygghet som inte har byggts upp av svenska regeringar utan av en hel hoppfull och i efterhand naiv västvärld. De svenska regeringarna har bara utnyttjat tillfället att hämta hem pengar till sina favoritsatsningar och tänka alldeles för kortsiktigt när det gäller hotbilden mot Sverige. Den kan växa väldigt snabbt medan försvaret tar väldigt lång tid att bygga upp igen.

Mina besynnerligt kopplade synapser leder tankarna till Pyrrhus, kung över den grekiska stammen molosserna. Hans historia är mindre känd än hans påstådda analys av sin kostsamma seger över romarna i Asculum 279 år före Kristus: ”En sådan seger till och jag är förlorad”. Det visade sig inte oväntat vara profetiskt av honom. Efter flera strider mot både Rom och Kartago besegrades han gruvligt fyra år senare i Italien och lyckades precis smita undan själv med livet i behåll för att i stället stupa 272 f Kr under en reträtt från Sparta.

Försvarsöverenskommelsen mellan regeringen och tre av fyra Allianspartier (Folkpartiet hade den goda smaken att konstatera att den var skräp) presenterades som en satsning. Den bestod därmed av lite drygt hälften så mycket pengar som vår hårt prövade ÖB Sverker Göransson krävt för att ens klara av att leva upp till det förra försvarsbeslutet.

Det känns positivt, nästan tryggt, att se stora övningar i både armén och flygvapnet. Men någon riktig lösning på det svenska förvarsdilemmat kommer inte att uppstå förrän smyganslutningen till Nato förbyts i en riktig demokratisk debatt och förmodligen anslutning till den gamla Atlantpakten. Någon annan väg finns inte längre.

Pyrrhus hade säkert hade något bevingat att säga även om den svenska försvarsöverenskommelsen. Förmodligen ”En sådan satsning till och jag är förlorad”.

Niclas Lindstrand

Brigad är ett lite lustigt uttryck eftersom det betyder olika saker på olika språk. Men en svensk brigad består traditionellt av 5 600 man. Lite drygt 4 100 övar nu runt Skövde, Karlsborg och Motala i Arméövning 15. I broschyrerna vi alla fått i brevlådorna inför övningen står uttryckligen att tanken är att öva på att samarbeta som en brigad. Det kräver alltså inte bara koordination och planering utan också en del fantasi. (Eller en internationell anpassning eftersom brigaderna i många andra länder är betydligt mindre.)

Att försvaret och särskilt armén betraktas som finansministrars privata sparbössa under flera mandatperioder i följd är ingen hemlighet. Efter Sovjetunionens sönderfall skapades en falsk trygghet som inte har byggts upp av svenska regeringar utan av en hel hoppfull och i efterhand naiv västvärld. De svenska regeringarna har bara utnyttjat tillfället att hämta hem pengar till sina favoritsatsningar och tänka alldeles för kortsiktigt när det gäller hotbilden mot Sverige. Den kan växa väldigt snabbt medan försvaret tar väldigt lång tid att bygga upp igen.

Mina besynnerligt kopplade synapser leder tankarna till Pyrrhus, kung över den grekiska stammen molosserna. Hans historia är mindre känd än hans påstådda analys av sin kostsamma seger över romarna i Asculum 279 år före Kristus: ”En sådan seger till och jag är förlorad”. Det visade sig inte oväntat vara profetiskt av honom. Efter flera strider mot både Rom och Kartago besegrades han gruvligt fyra år senare i Italien och lyckades precis smita undan själv med livet i behåll för att i stället stupa 272 f Kr under en reträtt från Sparta.

Försvarsöverenskommelsen mellan regeringen och tre av fyra Allianspartier (Folkpartiet hade den goda smaken att konstatera att den var skräp) presenterades som en satsning. Den bestod därmed av lite drygt hälften så mycket pengar som vår hårt prövade ÖB Sverker Göransson krävt för att ens klara av att leva upp till det förra försvarsbeslutet.

Det känns positivt, nästan tryggt, att se stora övningar i både armén och flygvapnet. Men någon riktig lösning på det svenska förvarsdilemmat kommer inte att uppstå förrän smyganslutningen till Nato förbyts i en riktig demokratisk debatt och förmodligen anslutning till den gamla Atlantpakten. Någon annan väg finns inte längre.

Pyrrhus hade säkert hade något bevingat att säga även om den svenska försvarsöverenskommelsen. Förmodligen ”En sådan satsning till och jag är förlorad”.

Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.