03 sep 2015 06:00

03 sep 2015 06:00

Sista ordet om näthatet

Robert Aschberg jagar nya troll. Expressen hänger ut en gammal journalistkollega som gått över till den mörka sidan. Aftonbladet granskar näthatets konsekvenser för unga. Det är rena kriget mellan gammalmedia (som vi föraktfullt blir kallade) och den nya medievärldens värsta avarter. Därmed blir det också lätt för konspirationsteoretiker att tolka allting som att di gamle känner sig hotade.

Slutsatsen är inte helt felaktig, men hoten är mer påtagliga och personliga. Och de går bara i en riktning. Visst gör traditionella medier (nog låter det bättre än gammalmedia?) sig skyldiga till övertramp, förenklingar och vanligt hederligt gangstrande med nyhetsvinklar titt som tätt. Men hittills har jag inte sett en gammal trycksvärtsstinkande dagstidning skicka mordhot till folk. Skulle så ske så skulle ansvarig utgivare få ett åtal emot sig.

Det är knappast heller medier med utgivningsbevis som ligger bakom det än värre hatet mot enskilda tonåringar som inte vill leva längre. Det är inte medier alls, gamla eller nya, i sin traditionella definition utan enskilda människor som tar sig för att bilda en anonym lynchmobb som vuxenvärlden har svårt att förstå och ännu svårare att hantera.

Internet och sociala medier i synnerhet är nära nog ett laglöst land trots att lagarna gäller formellt sett. Ytterst få domar faller över ynkryggar som tryggt bakom sina skärmar förstör livet för andra. Det behövs en sheriff med Chuck Norris hårdhet för att rensa upp i träsket vid det här laget. Men ingen har lust att dra på sig den slitna hatten från Walker: Texas Ranger och ta sig an uppgiften.

Nätjättarna som Facebook och allt vad de heter är inte intresserade av vilket elände deras tjänster används till. Polisen har knappt tid att lägga ned alla ärenden om hot via internet som lämnas in. Skolor och föräldrar har inte en aning om hur man hanterar mobbning via sociala medier. Det är svårt nog att klara av gammal vanlig mobbning vilket alldeles för många fått uppleva.

Så det är inte så konstigt att media tar på sig rollen som avslöjare och granskare av hatare och hotare. Någon måste ju göra det. Men varken löpsedlar eller tv-program kan göra något åt eländet. Det kan bara enskilda människor göra genom att börja tänka sig för och genom att lära sina barn lite vanligt folkvett. Alldeles för många inser inte att det finns en annan människa på andra sidan skärmen.

Knäppskallar fanns före internet, men nu kan de söka sig till likasinnade (och lika sinnessvaga) lättare än någonsin och skapa bilden av att hela världen tycker som de.

I dag är var och en sin egen oansvarige utgivare.

Niclas Lindstrand

Slutsatsen är inte helt felaktig, men hoten är mer påtagliga och personliga. Och de går bara i en riktning. Visst gör traditionella medier (nog låter det bättre än gammalmedia?) sig skyldiga till övertramp, förenklingar och vanligt hederligt gangstrande med nyhetsvinklar titt som tätt. Men hittills har jag inte sett en gammal trycksvärtsstinkande dagstidning skicka mordhot till folk. Skulle så ske så skulle ansvarig utgivare få ett åtal emot sig.

Det är knappast heller medier med utgivningsbevis som ligger bakom det än värre hatet mot enskilda tonåringar som inte vill leva längre. Det är inte medier alls, gamla eller nya, i sin traditionella definition utan enskilda människor som tar sig för att bilda en anonym lynchmobb som vuxenvärlden har svårt att förstå och ännu svårare att hantera.

Internet och sociala medier i synnerhet är nära nog ett laglöst land trots att lagarna gäller formellt sett. Ytterst få domar faller över ynkryggar som tryggt bakom sina skärmar förstör livet för andra. Det behövs en sheriff med Chuck Norris hårdhet för att rensa upp i träsket vid det här laget. Men ingen har lust att dra på sig den slitna hatten från Walker: Texas Ranger och ta sig an uppgiften.

Nätjättarna som Facebook och allt vad de heter är inte intresserade av vilket elände deras tjänster används till. Polisen har knappt tid att lägga ned alla ärenden om hot via internet som lämnas in. Skolor och föräldrar har inte en aning om hur man hanterar mobbning via sociala medier. Det är svårt nog att klara av gammal vanlig mobbning vilket alldeles för många fått uppleva.

Så det är inte så konstigt att media tar på sig rollen som avslöjare och granskare av hatare och hotare. Någon måste ju göra det. Men varken löpsedlar eller tv-program kan göra något åt eländet. Det kan bara enskilda människor göra genom att börja tänka sig för och genom att lära sina barn lite vanligt folkvett. Alldeles för många inser inte att det finns en annan människa på andra sidan skärmen.

Knäppskallar fanns före internet, men nu kan de söka sig till likasinnade (och lika sinnessvaga) lättare än någonsin och skapa bilden av att hela världen tycker som de.

I dag är var och en sin egen oansvarige utgivare.

Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.