07 sep 2015 13:16

07 sep 2015 16:02

Zlatan och ersättningsnivåer

Att Zlatan Ibrahimovic är en av våra bästa fotbollsspelare genom tiderna råder det inget tvivel om, men betyder det att han uppföra sig lite hur som helst?

I veckan uttryckte han sig nedsättande på en presskonferens inför EM- kvalet mot en av landets ledande fotbollsjournalister. Många har reagerat negativt på hans uppträdande som knappast är värdigt en 32-årig superstjärna som är förebild får många unga.

Zlatan sa att han mår bra när han gör saker som får Olof Lundh att få ont i magen.

Nedsättande kommentarer av mobbningskaraktär skall alltid fördömas i alla sammanhang. Jag tycker det är bra att organisationen Friends reagerade och även förbundskaptenen Erik Hamrén höll med om att det nog inte var så bra.

Att sedan Zlatan bara klarade av att spela första halvlek i lördagens EM-kvalförlust mot Ryssland på grund av ryggproblem var naturligtvis trist och nu är läget ovisst inför matchen mot Österrike på tisdag. Jag sticker fram hakan och påstår att det ända kanske inte är så farligt om Ibrahimovic inte kan spela. Det ger andra spelare utrymme att växa och ta för sig. Det tykcer jag spelet i andra halvlek i lördags visade.

När det gäller laget är det helt obegripligt att förbundskapten Erik Hamrén valde att satsa på Martin Olsson som vänsterback i stället för Oscar Wendt. Nog märktes det att Olsson bara hade spelat 45 minuter i Norwich reservlag före matchen mot Ryssland.

På tal om fotboll så blossade det i veckan återigen upp en debatt som handlar om att det generellt sett utgår lägre ersättning att döma en dammatch än en herrmatch.

Jag kan köpa att det utgår en högre ersättning att döma en match i herrallsvenskan än i damernas högsta serie med tanke på det tryck och den press det finns på domarna, även om jag tycker skillnaden kanske är väl stor. Enligt Svenska Fotbollförbundets arvodeslista uppgår ersättningen för en herrmatch till 8 100 kronor och 2 150 för en dammatch. Jämför vi sedan division 1 är skillnaden också stor, 2 200 kronor för en herrmatch och 875 på damsidan.

Jag kan konstatera att det i Västergötland ändå ser rätt bra ut i detta fall. Det skiljer bara en knapp hundralapp till männens fördel när det gäller att döma en match i distriktets högsta serier, division 4 herrar och division 2 damer. Skillnaden mellan dam och herr, pojk och flick, är så liten att den borde kunna jämnas ut helt. Sänk lite för killarna och höj lite för tjejerna och problemet är löst.

I handbollen är det samma fenomen. När IFK Skövde spelade förra säsongen var arvodet 2 700, men när Skövde HF lirar i damelit är domarens arvode 1 600 kronor.

Att sedan många ekonomiskt pressande klubbar suckar när domarna skall betalas är en annan historia, men jämlikhetsdebatten är intressant och väl värd att fundera över.

I veckan uttryckte han sig nedsättande på en presskonferens inför EM- kvalet mot en av landets ledande fotbollsjournalister. Många har reagerat negativt på hans uppträdande som knappast är värdigt en 32-årig superstjärna som är förebild får många unga.

Zlatan sa att han mår bra när han gör saker som får Olof Lundh att få ont i magen.

Nedsättande kommentarer av mobbningskaraktär skall alltid fördömas i alla sammanhang. Jag tycker det är bra att organisationen Friends reagerade och även förbundskaptenen Erik Hamrén höll med om att det nog inte var så bra.

Att sedan Zlatan bara klarade av att spela första halvlek i lördagens EM-kvalförlust mot Ryssland på grund av ryggproblem var naturligtvis trist och nu är läget ovisst inför matchen mot Österrike på tisdag. Jag sticker fram hakan och påstår att det ända kanske inte är så farligt om Ibrahimovic inte kan spela. Det ger andra spelare utrymme att växa och ta för sig. Det tykcer jag spelet i andra halvlek i lördags visade.

När det gäller laget är det helt obegripligt att förbundskapten Erik Hamrén valde att satsa på Martin Olsson som vänsterback i stället för Oscar Wendt. Nog märktes det att Olsson bara hade spelat 45 minuter i Norwich reservlag före matchen mot Ryssland.

På tal om fotboll så blossade det i veckan återigen upp en debatt som handlar om att det generellt sett utgår lägre ersättning att döma en dammatch än en herrmatch.

Jag kan köpa att det utgår en högre ersättning att döma en match i herrallsvenskan än i damernas högsta serie med tanke på det tryck och den press det finns på domarna, även om jag tycker skillnaden kanske är väl stor. Enligt Svenska Fotbollförbundets arvodeslista uppgår ersättningen för en herrmatch till 8 100 kronor och 2 150 för en dammatch. Jämför vi sedan division 1 är skillnaden också stor, 2 200 kronor för en herrmatch och 875 på damsidan.

Jag kan konstatera att det i Västergötland ändå ser rätt bra ut i detta fall. Det skiljer bara en knapp hundralapp till männens fördel när det gäller att döma en match i distriktets högsta serier, division 4 herrar och division 2 damer. Skillnaden mellan dam och herr, pojk och flick, är så liten att den borde kunna jämnas ut helt. Sänk lite för killarna och höj lite för tjejerna och problemet är löst.

I handbollen är det samma fenomen. När IFK Skövde spelade förra säsongen var arvodet 2 700, men när Skövde HF lirar i damelit är domarens arvode 1 600 kronor.

Att sedan många ekonomiskt pressande klubbar suckar när domarna skall betalas är en annan historia, men jämlikhetsdebatten är intressant och väl värd att fundera över.