14 sep 2015 06:00

14 sep 2015 06:00

Sportanläggningar betalar sig

Idrottsanläggningar eller snarare bristen på dem debatteras ständigt. Det rör sig om en brokig flora för olika ändamål och bristen verkar vara konstant.

I Skövde handlar det om brist isytor och brist på diverse träningsytor inomhus. Allt från de stora lagsporterna till de mindre mer individuella idrotterna.

I dagarna presenterar Stockholms Idrottsförbund en undersökning som visar att betydelsen av olika idrottshallar är stort. Att de som idrottar sätter stort värde på det kan man förstå, men undersökningen som är gjord av kunskapsföretaget Volante på uppdrag av Stockholms Idrottsförbund visar också lite överraskande att även de som inte använder idrottsanläggningen uppskattar den och tycker det är viktigt att de finns.

Nu är undersökningen gjord i Stockholm, men jag tror inte det skiljer sig så mycket från det övriga landet.

Man har undersökt betydelsen av tre utvalda idrottshallar i Stockholm för boende i respektive stadsdel.

85 procent av de boende ansåg att hallen bidrar till en ökad livskvalité även om de inte använde den eller ej.

97 procent uppger att en idrottshall i närområdet är viktigt för barns och ungas hälsa.

47 procent av de tillfrågade uppger att de till och med kan tänka sig att betala allt från några tior till drygt 500 kronor i månaden för den lokala idrottshallens fortsatta verksamhet och det även om man inte själv är aktiv där. Värdet av det uppskattas till många miljoner kronor.

Jag tycker det är överraskande höga siffror som är värda att beakta. Särskilt för de som håller på med stadsplanering. Att satsa på en sporthall eller en spontanidrottsplats när ett nytt bostadsområde planeras kommer att betala sig i ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Många tycker det är viktigt att bosätta sig på en plats där det finns möjlighet att utöva idrott och friluftsliv.

I Skövde kommun är Stöpen och Skultorp bra exempel hur möjligheten att idrotta inverkar positivt på hela samhället. Stöpen med sin sporthall och med klubben HK Country har varit en viktig plantskola för handboll. Tidigare sa man att det var kyrkan som stod mitt i byn. i Stöpen är det sporthallen där även innebandyn har fått ett bra fäste.

I Skultorp finns det en nybyggd konstgräsplan öppen för spontanidrott och Skultorps IF har en stor verksamhet. När anläggningen invigdes i augusti av den förre förbundskaptenen Tommy Söderberg var han lyrisk över initiativet som han såg som värdefullt även långt utanför fotbollens gränser.

Möjligheter till rörelse och motion handlar om en livskvalité som allt fler väljer att prioritera.

På tal om goda saker är det bra att även flera av våra lokala klubbar tar ställning i flyktingfrågan. IFK Skövde handboll tog initiativ till en insamling av pengar vid elitseriepremiären mot Sävehof i lördags. Skövde Saints skänkte pengar på delar av sin försäljning vid SM-finalerna mot Leksand. Bra initiativ för en stor och angelägen sak.

I Skövde handlar det om brist isytor och brist på diverse träningsytor inomhus. Allt från de stora lagsporterna till de mindre mer individuella idrotterna.

I dagarna presenterar Stockholms Idrottsförbund en undersökning som visar att betydelsen av olika idrottshallar är stort. Att de som idrottar sätter stort värde på det kan man förstå, men undersökningen som är gjord av kunskapsföretaget Volante på uppdrag av Stockholms Idrottsförbund visar också lite överraskande att även de som inte använder idrottsanläggningen uppskattar den och tycker det är viktigt att de finns.

Nu är undersökningen gjord i Stockholm, men jag tror inte det skiljer sig så mycket från det övriga landet.

Man har undersökt betydelsen av tre utvalda idrottshallar i Stockholm för boende i respektive stadsdel.

85 procent av de boende ansåg att hallen bidrar till en ökad livskvalité även om de inte använde den eller ej.

97 procent uppger att en idrottshall i närområdet är viktigt för barns och ungas hälsa.

47 procent av de tillfrågade uppger att de till och med kan tänka sig att betala allt från några tior till drygt 500 kronor i månaden för den lokala idrottshallens fortsatta verksamhet och det även om man inte själv är aktiv där. Värdet av det uppskattas till många miljoner kronor.

Jag tycker det är överraskande höga siffror som är värda att beakta. Särskilt för de som håller på med stadsplanering. Att satsa på en sporthall eller en spontanidrottsplats när ett nytt bostadsområde planeras kommer att betala sig i ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Många tycker det är viktigt att bosätta sig på en plats där det finns möjlighet att utöva idrott och friluftsliv.

I Skövde kommun är Stöpen och Skultorp bra exempel hur möjligheten att idrotta inverkar positivt på hela samhället. Stöpen med sin sporthall och med klubben HK Country har varit en viktig plantskola för handboll. Tidigare sa man att det var kyrkan som stod mitt i byn. i Stöpen är det sporthallen där även innebandyn har fått ett bra fäste.

I Skultorp finns det en nybyggd konstgräsplan öppen för spontanidrott och Skultorps IF har en stor verksamhet. När anläggningen invigdes i augusti av den förre förbundskaptenen Tommy Söderberg var han lyrisk över initiativet som han såg som värdefullt även långt utanför fotbollens gränser.

Möjligheter till rörelse och motion handlar om en livskvalité som allt fler väljer att prioritera.

På tal om goda saker är det bra att även flera av våra lokala klubbar tar ställning i flyktingfrågan. IFK Skövde handboll tog initiativ till en insamling av pengar vid elitseriepremiären mot Sävehof i lördags. Skövde Saints skänkte pengar på delar av sin försäljning vid SM-finalerna mot Leksand. Bra initiativ för en stor och angelägen sak.