16 sep 2015 06:00

16 sep 2015 06:00

Sista ordet om näringslivsranking

Skövde faller som en sten på näringslivsrankingen. Och samtidigt är staden den fjärde bästa på datorspelsutveckling. Det borde inte gå ihop. Men tyvärr är det en ganska rättvisande bild av ett lokalt näringsliv som håller på att splittras fullständigt.

Jag sitter och lyssnar på en föreläsning på Sweden Game Arena när min mobil (och SLA.se förstås) upplyser mig om att Skövde tappat ytterligare 14 platser på Svenskt Näringslivs årliga ranking över de bästa företagarkommunerna i Sverige. Den allra värsta punkten gäller nyföretagsamhet. Där får vi den föga smickrande placeringen 260 av 290. Särskilt stort är tappet bland unga människors företagande. Det är värsta av allt och ger den sämsta placeringen sedan barometern startade 2008. Mer om detta går att läsa på sidan 6 i dagens tidning.

Det stämmer inte ett dugg med publik och talare på Sweden Game Arena. Unga företagare pratar om kreativa sätt att få ut sina produkter utan traditionella distributionsnät. Några av branschens allra största vandrande framgångssagor sitter i publiken. Och Skövde befäster sin position som nummer fyra av samma 290 kommuner. I den bransch som växer allra snabbast och i dag är större än filmbranschen och musikindustrin. Ihop.

Alla undersökningar ska tas med en nypa salt. (Ungefär lika mycket som om man torkar ut Döda havet.) Men jämför dem med varandra och slå ihop flera stycken så kommer intressanta slutsatser fram. Näringslivsrankingen är fortfarande hyfsad i förhållande till Skövdes storlek, men går helt åt fel håll. Samtidigt startas allt fler små företag inom Gothia Science Park och bidrar till att nosa på pallplaceringar i den hetaste branschen av alla.

Det låter som en motsägelse och det vore skönt att avfärda det som att rankingen inte håller måttet. Men Skövde faller inte på grund av spelföretagen, utan trots dem. Utan dem så skulle det se betydligt värre ut.

De märks inte heller särskilt mycket i debatten heller. Så låt mig tjata en sista gång: detta är Skövdes största hopp för framtiden. Volvo, försvaret och ett Volvo till kommer inte att driva staden för evigt. Ändå går det en Berlinmur i åldersstrukturen ganska exakt vid min ålder där de första hemdatorerna kom (även om ett streck som bytte vinkel på urtidsdatorn ZX81 inte skulle kallas flygsimulator idag). Några av oss har vägrat bli vuxnare. (Jotack, jag är ruggigt stolt över min platinatrofé i ”Bloodborne”. Och alla som vet vad det är vet också hur viktig branschen är.)

För alla som vill avfärda denna industri som leksaker för barn vill jag att ni ska tänka på en sak:

Lego klarar sig riktigt bra på att verkligen göra leksaker.

Niclas Lindstrand

Jag sitter och lyssnar på en föreläsning på Sweden Game Arena när min mobil (och SLA.se förstås) upplyser mig om att Skövde tappat ytterligare 14 platser på Svenskt Näringslivs årliga ranking över de bästa företagarkommunerna i Sverige. Den allra värsta punkten gäller nyföretagsamhet. Där får vi den föga smickrande placeringen 260 av 290. Särskilt stort är tappet bland unga människors företagande. Det är värsta av allt och ger den sämsta placeringen sedan barometern startade 2008. Mer om detta går att läsa på sidan 6 i dagens tidning.

Det stämmer inte ett dugg med publik och talare på Sweden Game Arena. Unga företagare pratar om kreativa sätt att få ut sina produkter utan traditionella distributionsnät. Några av branschens allra största vandrande framgångssagor sitter i publiken. Och Skövde befäster sin position som nummer fyra av samma 290 kommuner. I den bransch som växer allra snabbast och i dag är större än filmbranschen och musikindustrin. Ihop.

Alla undersökningar ska tas med en nypa salt. (Ungefär lika mycket som om man torkar ut Döda havet.) Men jämför dem med varandra och slå ihop flera stycken så kommer intressanta slutsatser fram. Näringslivsrankingen är fortfarande hyfsad i förhållande till Skövdes storlek, men går helt åt fel håll. Samtidigt startas allt fler små företag inom Gothia Science Park och bidrar till att nosa på pallplaceringar i den hetaste branschen av alla.

Det låter som en motsägelse och det vore skönt att avfärda det som att rankingen inte håller måttet. Men Skövde faller inte på grund av spelföretagen, utan trots dem. Utan dem så skulle det se betydligt värre ut.

De märks inte heller särskilt mycket i debatten heller. Så låt mig tjata en sista gång: detta är Skövdes största hopp för framtiden. Volvo, försvaret och ett Volvo till kommer inte att driva staden för evigt. Ändå går det en Berlinmur i åldersstrukturen ganska exakt vid min ålder där de första hemdatorerna kom (även om ett streck som bytte vinkel på urtidsdatorn ZX81 inte skulle kallas flygsimulator idag). Några av oss har vägrat bli vuxnare. (Jotack, jag är ruggigt stolt över min platinatrofé i ”Bloodborne”. Och alla som vet vad det är vet också hur viktig branschen är.)

För alla som vill avfärda denna industri som leksaker för barn vill jag att ni ska tänka på en sak:

Lego klarar sig riktigt bra på att verkligen göra leksaker.

Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.