17 sep 2015 06:00

17 sep 2015 06:00

Sista ordet om Pride

Skövde byter färg i fyra dagar, staden kläs i regnbågens färger. Till och med SLA:s blå logotyp byter färg under tiden. Ska det verkligen behövas en Skövde Pride så här i nådens år 2015? Ja tyvärr. Och om det inte skulle behövas så vore det skäl nog att fira det inte bara i fyra dagar utan i 365 om året.

Egentligen borde detta inte alls vara en politisk fråga. Det borde än mindre vara en fråga där min egen sida (den blå alltså) står för de värsta dumheterna. I min lilla värld står de blå värderingarna för individens frihet – under ansvar. Så länge man inte skadar någon annan så finns det inget problem. Alltså är det komplett ointressant vad några andra vuxna människor har för sig i sovrummet. (Eller var det nu kan vara, det lägger jag mig inte heller i.)

Det är lätt att skylla på religionen, inskränkta människor har som bekant en tendens att läsa Bibeln precis på det sättet som den före detta ängeln som bor på ett varmt ställe gör. Och visst, det finns en fördömelse över homosexualitet i tredje Mosebok. Tillsammans med en massa dravel om vad man får och inte får äta. Jesus, som får anses ganska viktig i sammanhanget, har däremot inte ett ont ord att säga i ämnet. (Eller något alls för den delen.)

Ändå är den oförklarliga skräcken för att någon tänder på någon av samma kön både en modern och vidspridd uppfattning. Vi behöver inte röra oss långt vare sig i historien eller i geografin för att hitta hemska övergrepp.

Alan Turing, som genom att knäcka den tyska ubåtskoden Enigma hörde till de verkliga segrarna under andra världskriget, tvingades till kemisk kastrering som följdes av hans (troliga) självmord. Den vidriga bestraffningen av en krigshjälte genomfördes i Storbritannien 1952.

Lämnar vi den trygga (nåja) västvärlden så blir det än värre. Ryssland har förbjudit ”homosexuell propaganda”, vad i hela fridens namn det nu är. (Jag är rädd att mina Queenplattor ligger risigt till.) Sharialänder som Iran och Saudiarabien är inte helt oväntat allra värst. De hotar med dödsstraff.

Men här då? Vi är väl så civiliserade och förstående som bara går? Nix. Tvångssteriliseringar vid könsbyte avskaffades av riksdagen så sent som för två år sedan, 2013. Det är skönt att säga att samhället har gått framåt sedan dess. Men glöm aldrig att ”sedan dess” var väldigt nyligen.

Så jo, det behövs en Pridefestival även i Skövde. Alla former av frihet är alltid värda att fira.

Så fira den du är, vem och vad du än är. Och att du får vara det.

Niclas Lindstrand

Egentligen borde detta inte alls vara en politisk fråga. Det borde än mindre vara en fråga där min egen sida (den blå alltså) står för de värsta dumheterna. I min lilla värld står de blå värderingarna för individens frihet – under ansvar. Så länge man inte skadar någon annan så finns det inget problem. Alltså är det komplett ointressant vad några andra vuxna människor har för sig i sovrummet. (Eller var det nu kan vara, det lägger jag mig inte heller i.)

Det är lätt att skylla på religionen, inskränkta människor har som bekant en tendens att läsa Bibeln precis på det sättet som den före detta ängeln som bor på ett varmt ställe gör. Och visst, det finns en fördömelse över homosexualitet i tredje Mosebok. Tillsammans med en massa dravel om vad man får och inte får äta. Jesus, som får anses ganska viktig i sammanhanget, har däremot inte ett ont ord att säga i ämnet. (Eller något alls för den delen.)

Ändå är den oförklarliga skräcken för att någon tänder på någon av samma kön både en modern och vidspridd uppfattning. Vi behöver inte röra oss långt vare sig i historien eller i geografin för att hitta hemska övergrepp.

Alan Turing, som genom att knäcka den tyska ubåtskoden Enigma hörde till de verkliga segrarna under andra världskriget, tvingades till kemisk kastrering som följdes av hans (troliga) självmord. Den vidriga bestraffningen av en krigshjälte genomfördes i Storbritannien 1952.

Lämnar vi den trygga (nåja) västvärlden så blir det än värre. Ryssland har förbjudit ”homosexuell propaganda”, vad i hela fridens namn det nu är. (Jag är rädd att mina Queenplattor ligger risigt till.) Sharialänder som Iran och Saudiarabien är inte helt oväntat allra värst. De hotar med dödsstraff.

Men här då? Vi är väl så civiliserade och förstående som bara går? Nix. Tvångssteriliseringar vid könsbyte avskaffades av riksdagen så sent som för två år sedan, 2013. Det är skönt att säga att samhället har gått framåt sedan dess. Men glöm aldrig att ”sedan dess” var väldigt nyligen.

Så jo, det behövs en Pridefestival även i Skövde. Alla former av frihet är alltid värda att fira.

Så fira den du är, vem och vad du än är. Och att du får vara det.

Niclas Lindstrand

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.