21 sep 2015 04:00

21 sep 2015 04:00

Hur skall lokalfotbollen lyfta?

KONKURRENS. I fredags var fotbollsderby mellan IFK Skövde och Skövde AIK. Fotbollsfest? Nja. Det är säkert tufft att konkurrera med både after work och fredagsmys hemma i soffan och 624 åskådare tycker jag ändå är rätt ok med tanke på omständigheterna.

Sedan är det naturligtvis trist att inte intresset att titta på våra bästa lokala lag är större, men det är ingen ny fråga.

Inför division 2-säsongen fanns det säkert förhoppningar om en minnesvärd säsong i tvåan, men våra tre bästa lag SAIK, IFK och Tibro AIK i samma serie och dessutom Lidköping och Grästorp representerat.

Klubbarna gjorde vad de kunde och lanserade den så kallade derbytvåan för att lyfte intresset ytterligare.

Att Skövde AIK vinner den är naturligtvis roligt för dem, men något större lyft har det ändå inte blivit, men så blir det väl när IFK ligger sist och Tibro näst sist.

Tibro AIK är jag inte orolig för, de lever sitt eget liv och brukar pendla en del mellan tvåan och trean.

Sedan har vi Skövde. Frågan är vad som skall till för att få fotbollen att lyfta?

IFK Skövde kändes vara på väg, men resan från fyran till tvåan fick ett tvärt slut och nu pratar de om en långsiktig satsning där den goda ekonomin skall vårdas. Division 2-säsongen får ses som ett lärorikt gästspel.

Skövde AIK gör det bra i tvåan med sitt unga lag, men en comeback i ettan känns ändå ganska avlägsen.

Då och då höjs röster om att slå ihop AIK och IFK till Skövde United. Att försöka få till en gemensam satsning som helst skall bära ändå upp i superettan.

För så är det, att spela i ettan är ingen bra affär. En tämligen dyr och anonym serie med många långa resor.

Nej, skall det satsas så skall det göras med sikte på att ta sig igenom ettan på kort tid. I superettan börjar det hända saker ekonomiskt där det handlar flera miljoner från förbund och TV-sändningar.

Visst, det finns klubbar med dålig ekonomi även på den nivån, men möjligheterna känns ändå större och det finns bra exempel på klubbar som snabbt tagit sig igenom ettan och sedan etablerat sig. Östersund är ett bra exempel.

Personligen tror jag inte det är realistiskt med en sammanslagning i Skövde. Det finns för djupa skiljelinjer mellan rött och blått, men vi får väl säga som Fredrik Reinfeldt sa när han vädjade i invandringsfrågan ”öppna era hjärtan”.

För när det talanger vägrar jag tro att det finns någon brist. Det är bara att titta på de unga representationslag som ställs på benen.

Dessutom har Skövde levererat bra spelare till elitfotbollen, jag tänker på killar som Oscar Wendt i Tyskland, Jakob Orlov i Hammarby och Johan Mårtensson i Helsingborg för att nämna några aktuella exempel.

Den lokala fotbollen är stark, det gäller att hitta en väg som leder uppåt. Jag tror på ett prestigelöst samarbete.

Sedan är det naturligtvis trist att inte intresset att titta på våra bästa lokala lag är större, men det är ingen ny fråga.

Inför division 2-säsongen fanns det säkert förhoppningar om en minnesvärd säsong i tvåan, men våra tre bästa lag SAIK, IFK och Tibro AIK i samma serie och dessutom Lidköping och Grästorp representerat.

Klubbarna gjorde vad de kunde och lanserade den så kallade derbytvåan för att lyfte intresset ytterligare.

Att Skövde AIK vinner den är naturligtvis roligt för dem, men något större lyft har det ändå inte blivit, men så blir det väl när IFK ligger sist och Tibro näst sist.

Tibro AIK är jag inte orolig för, de lever sitt eget liv och brukar pendla en del mellan tvåan och trean.

Sedan har vi Skövde. Frågan är vad som skall till för att få fotbollen att lyfta?

IFK Skövde kändes vara på väg, men resan från fyran till tvåan fick ett tvärt slut och nu pratar de om en långsiktig satsning där den goda ekonomin skall vårdas. Division 2-säsongen får ses som ett lärorikt gästspel.

Skövde AIK gör det bra i tvåan med sitt unga lag, men en comeback i ettan känns ändå ganska avlägsen.

Då och då höjs röster om att slå ihop AIK och IFK till Skövde United. Att försöka få till en gemensam satsning som helst skall bära ändå upp i superettan.

För så är det, att spela i ettan är ingen bra affär. En tämligen dyr och anonym serie med många långa resor.

Nej, skall det satsas så skall det göras med sikte på att ta sig igenom ettan på kort tid. I superettan börjar det hända saker ekonomiskt där det handlar flera miljoner från förbund och TV-sändningar.

Visst, det finns klubbar med dålig ekonomi även på den nivån, men möjligheterna känns ändå större och det finns bra exempel på klubbar som snabbt tagit sig igenom ettan och sedan etablerat sig. Östersund är ett bra exempel.

Personligen tror jag inte det är realistiskt med en sammanslagning i Skövde. Det finns för djupa skiljelinjer mellan rött och blått, men vi får väl säga som Fredrik Reinfeldt sa när han vädjade i invandringsfrågan ”öppna era hjärtan”.

För när det talanger vägrar jag tro att det finns någon brist. Det är bara att titta på de unga representationslag som ställs på benen.

Dessutom har Skövde levererat bra spelare till elitfotbollen, jag tänker på killar som Oscar Wendt i Tyskland, Jakob Orlov i Hammarby och Johan Mårtensson i Helsingborg för att nämna några aktuella exempel.

Den lokala fotbollen är stark, det gäller att hitta en väg som leder uppåt. Jag tror på ett prestigelöst samarbete.