28 sep 2015 05:00

28 sep 2015 20:17

Domarfrågan – ständigt aktuell

I onsdags var tränaren Magnus Frisk rejält upprörd över domarinsatsen i Skövde HF:s premiärmatch mot Skuru. I torsdags var det spelaren Anders Svensson som gick till verbal attack mot rättsskiparen när hans Elfsborg tappade poäng mot Göteborg.

Händelser som sätter fingret på en ständigt aktuell fråga.

I grunden är det aldrig ok att skälla på en domare, men när viktiga poäng står på spel är det lätt att känslorna svallar. Personligen kan jag förstå det. Någon nolltolerans kommer vi aldrig att uppnå. Sedan vet alla att man inte skall protestera mot domslut. Det finns ju regelverk att följa med utvisningar, avstängningar och i vissa sporter till och med böter som verktyg för att stävja.

När det gäller kritiken från förre landslagsstjärnan Anders Svensson riktar den sig mot Sveriges bästa domare, Jonas Eriksson, och det är extra intressant. Eriksson gjorde också det enda rätta efteråt, ödmjukt visade han respekt för de som anser att han gjorde en felbedömning.

Det tycker jag är bra och Jonas Eriksson tar med ett sådant uttalande udden ur frågan. Mer sådant, det är aldrig fel att våga erkänna misstag.

Domaren står ju under stor press och måste ta omänskligt många beslut på kort tid, beslut som får konsekvenser och kan kosta miljoner, men eftersom det handlar om människor finns det ingen garanti för att blir hundraprocentligt rätt.

När det gäller handbollen är det helt uppenbart så att standarden varierar. Nu har det inför säsongen vidtagits åtgärder för att få till en jämnare nivå. Antalet elitdomarpar har utökats för att på så vis höja domarkvalitén på främst damsidan. Bland annat är det par som dömde Skövde HF-Skuru nya som elitdomare. Kanske hade det varit läge att skicka ett mer erfaret par till ett möte där två lag med avsikter att vara med i toppen möts?

Men sådana funderingar verkar inte finnas. Är man elitrankad så är man.

Sedan är det naturligtvis inte snyggt att se när det protesteras. Särskilt inte när det rör sig om stora profiler som många gånger är föredömen.

Det kommer även i fortsättningen protesteras mot domslut. Här är jag inte så orolig för våra elitdomare. De är ju tränade och utbildade för att palla när det blåser, värre är det på lägre nivå där domaren är mer ensam. När man får höra att ungdomsdomare har utsatts för verbala påhopp av ledare och föräldrar är gränsen för länge sedan passerad.

Det är ingen hemlighet att lagidrotterna har det tufft med att rekrytera domare. Det är många som inte pallar och väljer att sluta. Ett problem naturligtvis, för sanningen är ju – utan domare inga matcher.

Händelser som sätter fingret på en ständigt aktuell fråga.

I grunden är det aldrig ok att skälla på en domare, men när viktiga poäng står på spel är det lätt att känslorna svallar. Personligen kan jag förstå det. Någon nolltolerans kommer vi aldrig att uppnå. Sedan vet alla att man inte skall protestera mot domslut. Det finns ju regelverk att följa med utvisningar, avstängningar och i vissa sporter till och med böter som verktyg för att stävja.

När det gäller kritiken från förre landslagsstjärnan Anders Svensson riktar den sig mot Sveriges bästa domare, Jonas Eriksson, och det är extra intressant. Eriksson gjorde också det enda rätta efteråt, ödmjukt visade han respekt för de som anser att han gjorde en felbedömning.

Det tycker jag är bra och Jonas Eriksson tar med ett sådant uttalande udden ur frågan. Mer sådant, det är aldrig fel att våga erkänna misstag.

Domaren står ju under stor press och måste ta omänskligt många beslut på kort tid, beslut som får konsekvenser och kan kosta miljoner, men eftersom det handlar om människor finns det ingen garanti för att blir hundraprocentligt rätt.

När det gäller handbollen är det helt uppenbart så att standarden varierar. Nu har det inför säsongen vidtagits åtgärder för att få till en jämnare nivå. Antalet elitdomarpar har utökats för att på så vis höja domarkvalitén på främst damsidan. Bland annat är det par som dömde Skövde HF-Skuru nya som elitdomare. Kanske hade det varit läge att skicka ett mer erfaret par till ett möte där två lag med avsikter att vara med i toppen möts?

Men sådana funderingar verkar inte finnas. Är man elitrankad så är man.

Sedan är det naturligtvis inte snyggt att se när det protesteras. Särskilt inte när det rör sig om stora profiler som många gånger är föredömen.

Det kommer även i fortsättningen protesteras mot domslut. Här är jag inte så orolig för våra elitdomare. De är ju tränade och utbildade för att palla när det blåser, värre är det på lägre nivå där domaren är mer ensam. När man får höra att ungdomsdomare har utsatts för verbala påhopp av ledare och föräldrar är gränsen för länge sedan passerad.

Det är ingen hemlighet att lagidrotterna har det tufft med att rekrytera domare. Det är många som inte pallar och väljer att sluta. Ett problem naturligtvis, för sanningen är ju – utan domare inga matcher.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.