29 sep 2015 06:00

29 sep 2015 06:00

Sista ordet om vård, skola, omsorg

Förkortningen VSOP är tecknet på att en konjak kan vara hyfsad. VSO är mitt sätt att förkorta de tre ständiga valfrågorna: Vård! Skola! Omsorg! Det ska gärna rytas taktfast som drillsergeanten i en amerikansk krigsfilm. Men det enda viktiga med alla tre verkar vara vem som sysslar med det, inte kvaliteten.

Egentligen behöver jag ju inte nämna skolan, det fixade ju Fridolin på bara 100 dagar. (Den som inte märkt det har fel. Åtminstone i Miljöpartiets parallella verklighet.) Men när nu Skövde fått en ny friskola invigd är det svårt att låta bli att blanda in mellandelen av mantrat också. Särskilt när regeringen och dess mörkröda stödparti bara intresserar sig av om någon tjänar pengar på VSO eller ej, inte hur kvaliteten är.

Förbudsminister in spe Jonas Sjöstedt (så länge man bara är wannabeminister kan man ha många poster) satsade hela valrörelsen på luddiga förbudsförslag mot vinster. Precis hur det ska se ut sitter nu ett halvdussin utredningar och tittar på eftersom sex partier i julas bestämde sig för att utse Sjöstedt även till vågmästare och därmed utpressningsminister. Biten om kvalitetssäkringar inom VSO är spontant sett vettig. Att den bara ska gälla privata utövare är vansinnig. Den avslöjar effektivt att ingen bryr sig om kvaliteten, bara om att ingen ska kunna tjäna pengar i sektorn.

Vänstern drar ständigt fram en undersökning som visar att en majoritet av väljarna inte vill ha vinster i välfärden. Högern kontrar med en annan som visar att en annan majoritet vill ha valfrihet. De sakerna bevisar enbart att som man ropar i skogen får man svar. Går man från andra hållet och ser de kvalitetsundersökningar som gjorts, till och med av Aftonbladet som delägs av LO, så finns det inga systemskillnader mellan privata aktörer inom VSO och offentliga. Det är bara en lättköpt moralistisk poäng att kombinera hemska vanvårdsskandaler med att några tjänar pengar på verksamheten. Ingen har någonsin blivit tröstad av att det åtminstone är en offentlig verksamhet som står för vanvården.

Att hindra att de utskällda riskkapitalisterna för över vinstmedel till skatteparadis är bara rimligt. Att hindra vinster över huvud taget är att ta död på alla privata initiativ, den som vill starta något och bara ta riskerna utan att kunna tjäna något är nog för naiv för att kunna driva ett framgångsrikt företag. Alla branscher mår bra av konkurrens, det är dessutom ett finfint sätt för duktiga medarbetare att höja sina löner vilket absolut behövs inom VSO. Mycket mer än att få in långtidsarbetslösa praktikanter som måste skolas upp. (Men de försvinner från statistiken. Hurra.)

Ska VSO någonsin sluta vara ett mantra varje val så krävs att man börjar med kvalitet. Den behöver upp från en hyfsad VSOP till en utmärkt XO snarast.

Niclas Lindstrand

Egentligen behöver jag ju inte nämna skolan, det fixade ju Fridolin på bara 100 dagar. (Den som inte märkt det har fel. Åtminstone i Miljöpartiets parallella verklighet.) Men när nu Skövde fått en ny friskola invigd är det svårt att låta bli att blanda in mellandelen av mantrat också. Särskilt när regeringen och dess mörkröda stödparti bara intresserar sig av om någon tjänar pengar på VSO eller ej, inte hur kvaliteten är.

Förbudsminister in spe Jonas Sjöstedt (så länge man bara är wannabeminister kan man ha många poster) satsade hela valrörelsen på luddiga förbudsförslag mot vinster. Precis hur det ska se ut sitter nu ett halvdussin utredningar och tittar på eftersom sex partier i julas bestämde sig för att utse Sjöstedt även till vågmästare och därmed utpressningsminister. Biten om kvalitetssäkringar inom VSO är spontant sett vettig. Att den bara ska gälla privata utövare är vansinnig. Den avslöjar effektivt att ingen bryr sig om kvaliteten, bara om att ingen ska kunna tjäna pengar i sektorn.

Vänstern drar ständigt fram en undersökning som visar att en majoritet av väljarna inte vill ha vinster i välfärden. Högern kontrar med en annan som visar att en annan majoritet vill ha valfrihet. De sakerna bevisar enbart att som man ropar i skogen får man svar. Går man från andra hållet och ser de kvalitetsundersökningar som gjorts, till och med av Aftonbladet som delägs av LO, så finns det inga systemskillnader mellan privata aktörer inom VSO och offentliga. Det är bara en lättköpt moralistisk poäng att kombinera hemska vanvårdsskandaler med att några tjänar pengar på verksamheten. Ingen har någonsin blivit tröstad av att det åtminstone är en offentlig verksamhet som står för vanvården.

Att hindra att de utskällda riskkapitalisterna för över vinstmedel till skatteparadis är bara rimligt. Att hindra vinster över huvud taget är att ta död på alla privata initiativ, den som vill starta något och bara ta riskerna utan att kunna tjäna något är nog för naiv för att kunna driva ett framgångsrikt företag. Alla branscher mår bra av konkurrens, det är dessutom ett finfint sätt för duktiga medarbetare att höja sina löner vilket absolut behövs inom VSO. Mycket mer än att få in långtidsarbetslösa praktikanter som måste skolas upp. (Men de försvinner från statistiken. Hurra.)

Ska VSO någonsin sluta vara ett mantra varje val så krävs att man börjar med kvalitet. Den behöver upp från en hyfsad VSOP till en utmärkt XO snarast.

Niclas Lindstrand