05 okt 2015 06:00

05 okt 2015 07:23

Lokalbrist alltid lika hett

I veckan presenterade kultur och fritidsnämnden i Skövde sitt investeringsbehov mellan 2017 och 2019. Som alltid en intressant läsning.

Frågan är vad som blir verklighet? Helt klart är att det rör sig om investeringar som är vettiga med tanke på hur Skövde vill utvecklas som kommun.

När det bland annat gäller en ny åkattraktion i Arena Skövde Bad och utveckling av Billingens fritidsområde finns den redan med i investeringsplanen.

Skall Skövde hänga med och behålla attraktionskraften är det ett måste att tillföra äventyrsbadet något nytt, har man givit sig in i leken så...

Samma gäller Billingens fritidsområde. Det räcker inte att bara göra de redan frälsta glada, målet är ju att locka folk från andra orter också.

Sedan då?

Lokalfrågor för idrott är alltid intressant. Här blossar det upp något med jämna mellanrum.

Senast i veckan då futsalen i Arena Skövde blev en het potatis när frågan om det går att ha en nationalarena i futsal om det inte finns elitlag i kommunen. Tjejfotbollen gick helt förståligt i taket då Skövde KIK tog SM-silver i vintras och dessutom spelar i den högsta serie som finns.

Med facit i hand kan jag tycka att var onödigt att göra Arena Skövde till en nationalarena i futsal. En i grunden bra grej har blivit något negativt.

Man kan konstatera att det är trångt i Arena Skövde och det är svårt att få den att räcka till för alla aktiviteter. Idrotten är ju inte ensam där utan får samsas med andra arrangemang. Här skulle en kongresshall lösa en hel del problem. En sådan har funnits med i planerna för arenan, men ingår nu i i den planerade storsatsningen på First hotel Billingehus.

I grund och botten handlar det naturligtvis om att det finns för få hallytor i kommunen. Inomhushallarna räcker inte till för att tillgodose alla intressen.

Av det skälet är det naturligtvis bra att det i investeringsplanen finns med en idrottshall med två fullstora planer, där en av dem skall få en publikkapacitet på cirka 1 000 personer. Här är den ena tänkt att ersätta den gamla idrottshallen som visserligen har sin charm, men har tjänat ut.

Att man även vill tillföra en läktare i den nya Kavelbrohallen tycker jag också är bra, samt att byggs en fullstor hall i Trädgårdsstaden.

Bara hoppas att man klarar att driva igenom detta och att det inte blir någon nedbantad version. Skövde har historiskt alltid haft lätt för att banta ursprungliga förslag, så var det med Billingehov på 80-talet och även med Arena Skövde. Snålheten får inte bedra visheten...

Sedan detta med ytterligare en isyta i Billingehov. Kommunalrådet Katarina Jonsson (M) har lovat att spaden skall sättas i marken under mandatperioden, spännande att se vad det löftet är värt när det kommer till kritan.

Hur som helst, Billingehov byggdes 1984 och en modern ishall av i dag har två fullstora rinkar. Det är bara att kika runt i landet så ser man att det stämmer. I alla fall på orter av Skövdes storlek där det finns utvecklad idrott för ishockey och konståkning.

Frågan är vad som blir verklighet? Helt klart är att det rör sig om investeringar som är vettiga med tanke på hur Skövde vill utvecklas som kommun.

När det bland annat gäller en ny åkattraktion i Arena Skövde Bad och utveckling av Billingens fritidsområde finns den redan med i investeringsplanen.

Skall Skövde hänga med och behålla attraktionskraften är det ett måste att tillföra äventyrsbadet något nytt, har man givit sig in i leken så...

Samma gäller Billingens fritidsområde. Det räcker inte att bara göra de redan frälsta glada, målet är ju att locka folk från andra orter också.

Sedan då?

Lokalfrågor för idrott är alltid intressant. Här blossar det upp något med jämna mellanrum.

Senast i veckan då futsalen i Arena Skövde blev en het potatis när frågan om det går att ha en nationalarena i futsal om det inte finns elitlag i kommunen. Tjejfotbollen gick helt förståligt i taket då Skövde KIK tog SM-silver i vintras och dessutom spelar i den högsta serie som finns.

Med facit i hand kan jag tycka att var onödigt att göra Arena Skövde till en nationalarena i futsal. En i grunden bra grej har blivit något negativt.

Man kan konstatera att det är trångt i Arena Skövde och det är svårt att få den att räcka till för alla aktiviteter. Idrotten är ju inte ensam där utan får samsas med andra arrangemang. Här skulle en kongresshall lösa en hel del problem. En sådan har funnits med i planerna för arenan, men ingår nu i i den planerade storsatsningen på First hotel Billingehus.

I grund och botten handlar det naturligtvis om att det finns för få hallytor i kommunen. Inomhushallarna räcker inte till för att tillgodose alla intressen.

Av det skälet är det naturligtvis bra att det i investeringsplanen finns med en idrottshall med två fullstora planer, där en av dem skall få en publikkapacitet på cirka 1 000 personer. Här är den ena tänkt att ersätta den gamla idrottshallen som visserligen har sin charm, men har tjänat ut.

Att man även vill tillföra en läktare i den nya Kavelbrohallen tycker jag också är bra, samt att byggs en fullstor hall i Trädgårdsstaden.

Bara hoppas att man klarar att driva igenom detta och att det inte blir någon nedbantad version. Skövde har historiskt alltid haft lätt för att banta ursprungliga förslag, så var det med Billingehov på 80-talet och även med Arena Skövde. Snålheten får inte bedra visheten...

Sedan detta med ytterligare en isyta i Billingehov. Kommunalrådet Katarina Jonsson (M) har lovat att spaden skall sättas i marken under mandatperioden, spännande att se vad det löftet är värt när det kommer till kritan.

Hur som helst, Billingehov byggdes 1984 och en modern ishall av i dag har två fullstora rinkar. Det är bara att kika runt i landet så ser man att det stämmer. I alla fall på orter av Skövdes storlek där det finns utvecklad idrott för ishockey och konståkning.

  • Jan Larsson

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.