25 okt 2015 22:17

25 okt 2015 22:17

Kluven inför dramatiken

Allsvenskan i fotboll är på väg att avgöras. Hänger ni med, eller är ni mer ljumna till den dramatiken? Personligen känner jag mig kluven. Visst är det härligt med oviss idrott som drar storpublik, men när det gäller allsvenskan finns det tyvärr negativa aspekter också.

Tråkigt när intresset ökar och det tippas bli nytt publikrekord med upp mot 45 000 åskådare på måndagens toppmatch mellan AIK och IFK Göteborg på Friends Arena i Solna. Det borde bara handla om glädje och fotbollsfest, men det är nog bara en from förhoppning... Hur många timmar kommer matchen att ta?

Hittills har exempelvis samtliga Stockholmsderbyn blivit kraftigt försenade på grund av rök och bengaler. Hur stökigt blir det kring matchen? Med tanke på historien är det ofrånkomligt att få sådana funderingar. Jag hoppas på en fotbollsfest som när Malmö FF besegrade Sjachtar Donetsk i Champions League. Det var en seger svensk fotboll behövde.

Inte nog med att det är oroligt på läktarna i vissa allsvenska matcher. När en enskild spelare i Halmstad får mordhot riktat mot sig själv och familjen är gränsen passerad för länge sedan. Att bli mordhotad när man råkar göra självmål. Vad är det som pågår? Många minns vi colombianen Andrés Escobar som gjorde självmål mot USA i VM 1994 och sedan sköts till döds utanför en bar när han kom hem.

Jag begriper att idrott är viktigt, men när det tar sådana yttringar förstår jag att många vänder idrotten ryggen och tycker den är helt ointressant. I spåren av vansinnesdådet på en skola i Trollhättan kan man ännu en gång ställa oss frågan. Hur är det ställt i Sverige och vart är vi på väg? Utvecklingen skrämmer, minst sagt...

När det gäller allsvenskan tackar domaren Michael Lerjéus för sig efter nästan 200 matcher i högsta serien och över 300 elitmatcher i Sverige och drygt 70 internationella uppdrag. Micke vill ha andra utmaningar och väljer att sluta tvärt och lämna fotbollen helt. Han känner sig färdig med sin domarkarriär efter nio år i den allsvenska hetluften.

Lerjéus kan lämna med högt huvud och visst kommer det att kännas tomt att inte ha någon fotbollsdomare från Skövde i allsvenskan längre. Skövde tappar en av sina få idrottare som verkat på högsta nivån i en stor global sport. Vi har inte så många sådana. På tal om lokala inslag i allsvenskan så hoppas jag att alla som följer fotbollen har noterat att Johan Mårtensson är lagkapten i Henrik Larssons Helsingborg. Nu är HIF inte med i guldstriden, men är ändå ett bra lag med höga ambitioner.

Att Mårtensson från Ulvåker, som även spelat för Tibro AIK och Skövde AIK, har kaptensbindeln i ett av landets mest klassiska lag är värd all beundran. Jag plockar fram ett av mina favoritcitat, sagt av den bortgångne legendariska handbollstränaren Roger ”Ragge” Carlsson. ”Det finns ingen anledning att be om ursäkt bara för att man kommer från Skövde”. Mårtensson och Lerjéus är goda exempel. Till sist: Jag tror att IFK Norrköping vinner SM-guldet.

Tråkigt när intresset ökar och det tippas bli nytt publikrekord med upp mot 45 000 åskådare på måndagens toppmatch mellan AIK och IFK Göteborg på Friends Arena i Solna. Det borde bara handla om glädje och fotbollsfest, men det är nog bara en from förhoppning... Hur många timmar kommer matchen att ta?

Hittills har exempelvis samtliga Stockholmsderbyn blivit kraftigt försenade på grund av rök och bengaler. Hur stökigt blir det kring matchen? Med tanke på historien är det ofrånkomligt att få sådana funderingar. Jag hoppas på en fotbollsfest som när Malmö FF besegrade Sjachtar Donetsk i Champions League. Det var en seger svensk fotboll behövde.

Inte nog med att det är oroligt på läktarna i vissa allsvenska matcher. När en enskild spelare i Halmstad får mordhot riktat mot sig själv och familjen är gränsen passerad för länge sedan. Att bli mordhotad när man råkar göra självmål. Vad är det som pågår? Många minns vi colombianen Andrés Escobar som gjorde självmål mot USA i VM 1994 och sedan sköts till döds utanför en bar när han kom hem.

Jag begriper att idrott är viktigt, men när det tar sådana yttringar förstår jag att många vänder idrotten ryggen och tycker den är helt ointressant. I spåren av vansinnesdådet på en skola i Trollhättan kan man ännu en gång ställa oss frågan. Hur är det ställt i Sverige och vart är vi på väg? Utvecklingen skrämmer, minst sagt...

När det gäller allsvenskan tackar domaren Michael Lerjéus för sig efter nästan 200 matcher i högsta serien och över 300 elitmatcher i Sverige och drygt 70 internationella uppdrag. Micke vill ha andra utmaningar och väljer att sluta tvärt och lämna fotbollen helt. Han känner sig färdig med sin domarkarriär efter nio år i den allsvenska hetluften.

Lerjéus kan lämna med högt huvud och visst kommer det att kännas tomt att inte ha någon fotbollsdomare från Skövde i allsvenskan längre. Skövde tappar en av sina få idrottare som verkat på högsta nivån i en stor global sport. Vi har inte så många sådana. På tal om lokala inslag i allsvenskan så hoppas jag att alla som följer fotbollen har noterat att Johan Mårtensson är lagkapten i Henrik Larssons Helsingborg. Nu är HIF inte med i guldstriden, men är ändå ett bra lag med höga ambitioner.

Att Mårtensson från Ulvåker, som även spelat för Tibro AIK och Skövde AIK, har kaptensbindeln i ett av landets mest klassiska lag är värd all beundran. Jag plockar fram ett av mina favoritcitat, sagt av den bortgångne legendariska handbollstränaren Roger ”Ragge” Carlsson. ”Det finns ingen anledning att be om ursäkt bara för att man kommer från Skövde”. Mårtensson och Lerjéus är goda exempel. Till sist: Jag tror att IFK Norrköping vinner SM-guldet.

  • Jan Larsson