18 nov 2015 06:00

18 nov 2015 08:29

Lagens strängaste straff

LEDARE

Livstids fängelse för mord. 35-årige Nerijus Bilevicius dömdes i går mot sitt nekande till lagens strängaste straff för mord på 17-åriga Lisa Holm från Skövde.

Skaraborgs tingsrätt har därmed i allt väsentligt gått på vice chefsåklagaren Lars-Göran Wennerholms linje och resonemang. Tingsrätten är helt enig i sitt beslut och menar att det inte råder något tvivel om att Nerijus Bilevicius är den som har mördat Lisa Holm.

Mordet på Lisa Holm är ett av de mest uppmärksammade mordfallen i Sverige någonsin. Och det är fullt förståeligt. En tonårsflicka ska köra moped hem från sitt sommarjobb men blir istället mördad på ett mycket brutalt sätt. Det går inte att förstå allt det fasansfulla som har hänt.

Mediauppbådet var som väntat mycket stort när domen skulle meddelas klockan 11.00 i går tisdag.

Tingsrättens ordförande, och lagmannen, Anna-Karin Lundberg, sammanfattade domen på följande sätt, i en SLA-intervju:

-I det här fallet finns det försvårande omständigheter, det handlar om en 17-årig flicka, nästan ett barn. Hon har överfallits och utsatts för ett rått beteende. Hon måste ha känt en förfärlig ångest innan hon avled.

Enligt rätten har den nu dömde mördaren visat mycket stor hänsynslöshet. Något annat än lagens strängaste straff, livstids fängelse, har därför knappast kommit ifråga när tingsrätten beslutat om påföljden.

En av de viktiga frågor som återstår är varför just Lisa Holm blev Nerijus Bilevicius mordoffer.

-Det är sorgligt att han har vägrat att berätta, säger familjen Holms advokat, målsägandebiträdet Tore Brandtler, till SLA.

Tingsrättsdomen blir nu ett viktigt steg i sorgearbetet, givetvis viktigast för Lisas familj. För dem är sorgen livslång och vi får hoppas att familjen så småningom kan få svar på frågan om varför Lisa blev ett mordoffer.

Den nu meddelade domen är också ett viktigt steg i sorgeprocessen för alla andra som engagerat sig och visat stor empati och medkänsla, ända sedan Lisa Holm försvann den 7 juni och senare under samma vecka hittades mördad.

Det är givetvis troligt att Nerijus Bilevicius, som hela tiden sagt att han är oskyldig, kommer att överklaga tingsrättens beslut, även om försvararen Inger Rönnbäck förklarade för SLA i går att hon först ville sätta sig in mer i domen. Rönnbäck kunde samtidigt meddela att hennes klient var förtvivlad över domslutet.

Sannolikt blir det därför en upprepning av rättegången i hovrätten.

Peter Henriksson

Skaraborgs tingsrätt har därmed i allt väsentligt gått på vice chefsåklagaren Lars-Göran Wennerholms linje och resonemang. Tingsrätten är helt enig i sitt beslut och menar att det inte råder något tvivel om att Nerijus Bilevicius är den som har mördat Lisa Holm.

Mordet på Lisa Holm är ett av de mest uppmärksammade mordfallen i Sverige någonsin. Och det är fullt förståeligt. En tonårsflicka ska köra moped hem från sitt sommarjobb men blir istället mördad på ett mycket brutalt sätt. Det går inte att förstå allt det fasansfulla som har hänt.

Mediauppbådet var som väntat mycket stort när domen skulle meddelas klockan 11.00 i går tisdag.

Tingsrättens ordförande, och lagmannen, Anna-Karin Lundberg, sammanfattade domen på följande sätt, i en SLA-intervju:

-I det här fallet finns det försvårande omständigheter, det handlar om en 17-årig flicka, nästan ett barn. Hon har överfallits och utsatts för ett rått beteende. Hon måste ha känt en förfärlig ångest innan hon avled.

Enligt rätten har den nu dömde mördaren visat mycket stor hänsynslöshet. Något annat än lagens strängaste straff, livstids fängelse, har därför knappast kommit ifråga när tingsrätten beslutat om påföljden.

En av de viktiga frågor som återstår är varför just Lisa Holm blev Nerijus Bilevicius mordoffer.

-Det är sorgligt att han har vägrat att berätta, säger familjen Holms advokat, målsägandebiträdet Tore Brandtler, till SLA.

Tingsrättsdomen blir nu ett viktigt steg i sorgearbetet, givetvis viktigast för Lisas familj. För dem är sorgen livslång och vi får hoppas att familjen så småningom kan få svar på frågan om varför Lisa blev ett mordoffer.

Den nu meddelade domen är också ett viktigt steg i sorgeprocessen för alla andra som engagerat sig och visat stor empati och medkänsla, ända sedan Lisa Holm försvann den 7 juni och senare under samma vecka hittades mördad.

Det är givetvis troligt att Nerijus Bilevicius, som hela tiden sagt att han är oskyldig, kommer att överklaga tingsrättens beslut, även om försvararen Inger Rönnbäck förklarade för SLA i går att hon först ville sätta sig in mer i domen. Rönnbäck kunde samtidigt meddela att hennes klient var förtvivlad över domslutet.

Sannolikt blir det därför en upprepning av rättegången i hovrätten.

Peter Henriksson