30 nov 2015 06:00

30 nov 2015 06:00

Visst skall Skövde vara med

LEDARE

STCC återkommer till Skövde till våren. Bra eller dåligt? Skövde kommun satsar 600 000 kronor på arrangemanget. Är det rätt sätt att använda skattepengar?

Naturligtvis kan man ha olika åsikter om det, det är ju många som slåss om kakan. Inte minst när det gäller idrott där det tillhör vardagen att försöka få ihop pengar för att det hela skall gå ihop.

Personligen har jag inga problem med att kommunen tillsammans med Volvobolagen gör den här satsningen. Visst skall vi i första hand värna om den lokala idrotten, men det måste också göras satsningar som syns utanför kommungränserna.

I det fallet kan jag tycka att 600 000 kronor är en låg marknadsföringskostnad. Motorfesten drog drygt 11 000 åskådare förra gången och enligt den utvärderingen uppskattas värdet rörande de turistekonomiska effekterna till drygt fem miljoner. STCC lockar många övernattande gäster till kommunen. Sådant vet vi gynnar det lokala näringslivet.

Då kostade tävlingen drygt två miljoner kronor att genomföra. Nu halveras kostnaden beroende på de investeringar som gjordes premiäråret. Med tanke på det hade det inte varit så lyckat om detta bara blivit en engångsföreteelse. Nu pratas det i termer som ”årligt återkommande”, varför inte?

Att Next Skövde tar ett större ansvar lokalt för att genomföra tävlingen är bara positivt.

Inte minst kan de dra med sig andra lokala aktörer som kan tjäna en slant genom att involveras på olika sätt.

För allt är inte bara guld och gröna skogar. Som alltid finns det risk för negativa effekter som man kanske inte direkt tänker på. Exempelvis kan det tänkas att företag som satsar stort på STCC väljer att dra ner sitt sponsorstöd till den lokala föreningen. Jag har hört sådana tongångar i spåren av premiärtävlingen.

En oönskad bieffekt som jag tycker man skall ha med i beräkningen.

Totalt tycker jag att de positiva effekterna överväger och att det är riktigt att Skövde förvaltar sitt arv som arrangörsstad.

Naturligtvis tufft att vara med i konkurrensen, men det är absolut rätt försöka hänga med. Den alltmer populära SM-veckan där många sporter avgörs samtidigt vore något att få hit. Kan man köra världscuptävling på skidor i Ulricehamn borde det gå i Skövde också. Det vore något att sträva efter på Billingens Fritidsområde som är högt prioriterat som med sitt Vasaloppscenter.

Hur som helst, allt som drar folk till kommunen borde ha en bra stöttning. Här får vi inte glömma ungdomsturneringar som årligen genomförs med Skadevi Cup i fotboll och handboll som ledande flaggskepp.

Jag minns en av hotellcheferna som från scenen vid idrottsgalan faktiskt tackade de lokala klubbarna för sina cuper och turneringar som fyller hotellrum på helger där det annars skulle stå ganska tomt. Det tycker jag är bevis nog för hur värdefullt det är.

Naturligtvis kan man ha olika åsikter om det, det är ju många som slåss om kakan. Inte minst när det gäller idrott där det tillhör vardagen att försöka få ihop pengar för att det hela skall gå ihop.

Personligen har jag inga problem med att kommunen tillsammans med Volvobolagen gör den här satsningen. Visst skall vi i första hand värna om den lokala idrotten, men det måste också göras satsningar som syns utanför kommungränserna.

I det fallet kan jag tycka att 600 000 kronor är en låg marknadsföringskostnad. Motorfesten drog drygt 11 000 åskådare förra gången och enligt den utvärderingen uppskattas värdet rörande de turistekonomiska effekterna till drygt fem miljoner. STCC lockar många övernattande gäster till kommunen. Sådant vet vi gynnar det lokala näringslivet.

Då kostade tävlingen drygt två miljoner kronor att genomföra. Nu halveras kostnaden beroende på de investeringar som gjordes premiäråret. Med tanke på det hade det inte varit så lyckat om detta bara blivit en engångsföreteelse. Nu pratas det i termer som ”årligt återkommande”, varför inte?

Att Next Skövde tar ett större ansvar lokalt för att genomföra tävlingen är bara positivt.

Inte minst kan de dra med sig andra lokala aktörer som kan tjäna en slant genom att involveras på olika sätt.

För allt är inte bara guld och gröna skogar. Som alltid finns det risk för negativa effekter som man kanske inte direkt tänker på. Exempelvis kan det tänkas att företag som satsar stort på STCC väljer att dra ner sitt sponsorstöd till den lokala föreningen. Jag har hört sådana tongångar i spåren av premiärtävlingen.

En oönskad bieffekt som jag tycker man skall ha med i beräkningen.

Totalt tycker jag att de positiva effekterna överväger och att det är riktigt att Skövde förvaltar sitt arv som arrangörsstad.

Naturligtvis tufft att vara med i konkurrensen, men det är absolut rätt försöka hänga med. Den alltmer populära SM-veckan där många sporter avgörs samtidigt vore något att få hit. Kan man köra världscuptävling på skidor i Ulricehamn borde det gå i Skövde också. Det vore något att sträva efter på Billingens Fritidsområde som är högt prioriterat som med sitt Vasaloppscenter.

Hur som helst, allt som drar folk till kommunen borde ha en bra stöttning. Här får vi inte glömma ungdomsturneringar som årligen genomförs med Skadevi Cup i fotboll och handboll som ledande flaggskepp.

Jag minns en av hotellcheferna som från scenen vid idrottsgalan faktiskt tackade de lokala klubbarna för sina cuper och turneringar som fyller hotellrum på helger där det annars skulle stå ganska tomt. Det tycker jag är bevis nog för hur värdefullt det är.