05 dec 2015 06:00

05 dec 2015 06:00

Schlagern sätter Skövde på kartan

MELODIFESTIVALEN

När 2016 års startfält i Melodifestivalen presenterades i veckan så hade Skövde, naturligtvis, två bidrag med. Thomas G:son kunde konstatera att han hade fått med sitt smått ofattbara 43:e bidrag i de här sammanhangen och Calle Kindbom medverkar med sitt tolfte.

Genom åren har dessutom ett antal andra låtskrivare samt artister från Skövde passerat i de här sammanhangen. Uttrycket Schlager-Skövde myntades för ett antal år sedan, och på något sätt blir man lite förvånad för varje år som går och Skövde fortfarande är med.

Melodifestivalen, dess deltävlingar och finalen, hör till de tv-program som det tittas mest på under året. Oavsett om man älskar schlager eller älskar att hata det så följer man gärna de olika deltävlingarna. Att Skövde då nämns vid namn med jämna mellanrum år efter år är ju fantastiskt.

Fortfarande har vi G:sons Euphoria i minnet, som ju i stor stil tog hem hela schlager-EM, och räknas till en av de allra största låtarna i schlagerns historia.

Calle Kindbom var med om att vinna den svenska melodifestivalen 2002, med låten Give me your love.

Det som saknas för Skövdes del är pricken över i:et, att få anordna en av Melodifestivalens deltävlingar i Skövde. Men här finns tyvärr ingen arena/hall som har tillräcklig publikkapacitet, så under nuvarande förhållanden lär det inte bli av. Men tänk vilken fest det skulle vara! Kom ihåg Lidköping där man anordnade Andra chansen i februari 2014. Snacka om jättesuccé.

Varför då allt prat om Melodifestivalen? Det är ju många och stora problem i världen, flyktingkatastrofer, klimathot och terrorhot för att nu bara nämna några av de ämnen som sysselsätter världens ledare och miljontals andra just nu.

Det är väl så att mitt uppe i allt det dystra som händer i världen så behöver vi ibland kunna luta oss tillbaka och koppla av med något väldigt okomplicerat, som Melodifestivalen.

Det är i Norrköping den 20 februari som Skövdetummarna ska hållas extra hårt. Då är After Dark med (Kindbom tillsammans med fem andra har skrivit låten) och i Gävle den 27 februari då Dolly Style tävlar (G:son och två andra har skrivit låten).

Och, vad man än tycker om arrangemanget, visst är det extra kul att Skövde ständigt finns med på ett hörn?

Peter Henriksson

Genom åren har dessutom ett antal andra låtskrivare samt artister från Skövde passerat i de här sammanhangen. Uttrycket Schlager-Skövde myntades för ett antal år sedan, och på något sätt blir man lite förvånad för varje år som går och Skövde fortfarande är med.

Melodifestivalen, dess deltävlingar och finalen, hör till de tv-program som det tittas mest på under året. Oavsett om man älskar schlager eller älskar att hata det så följer man gärna de olika deltävlingarna. Att Skövde då nämns vid namn med jämna mellanrum år efter år är ju fantastiskt.

Fortfarande har vi G:sons Euphoria i minnet, som ju i stor stil tog hem hela schlager-EM, och räknas till en av de allra största låtarna i schlagerns historia.

Calle Kindbom var med om att vinna den svenska melodifestivalen 2002, med låten Give me your love.

Det som saknas för Skövdes del är pricken över i:et, att få anordna en av Melodifestivalens deltävlingar i Skövde. Men här finns tyvärr ingen arena/hall som har tillräcklig publikkapacitet, så under nuvarande förhållanden lär det inte bli av. Men tänk vilken fest det skulle vara! Kom ihåg Lidköping där man anordnade Andra chansen i februari 2014. Snacka om jättesuccé.

Varför då allt prat om Melodifestivalen? Det är ju många och stora problem i världen, flyktingkatastrofer, klimathot och terrorhot för att nu bara nämna några av de ämnen som sysselsätter världens ledare och miljontals andra just nu.

Det är väl så att mitt uppe i allt det dystra som händer i världen så behöver vi ibland kunna luta oss tillbaka och koppla av med något väldigt okomplicerat, som Melodifestivalen.

Det är i Norrköping den 20 februari som Skövdetummarna ska hållas extra hårt. Då är After Dark med (Kindbom tillsammans med fem andra har skrivit låten) och i Gävle den 27 februari då Dolly Style tävlar (G:son och två andra har skrivit låten).

Och, vad man än tycker om arrangemanget, visst är det extra kul att Skövde ständigt finns med på ett hörn?

Peter Henriksson