19 dec 2015 06:00

19 dec 2015 06:00

Viktig markering av tingsrätten

Under fredagen dömdes en man i Skövde för djurplågeri till tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Mannen ska också underkasta sig den vård och behandling som frivården anser lämplig. Se länkad artikel.

Den som plågar djur riskerar att hamna i fängelse. Det är en viktig markering av domstolen att döma till fängelsestraff, även om de flesta av oss tycker, precis som åklagaren yrkade, att sådana gärningar som mannen dömdes för bör medföra en betydligt längre fängelsevistelse. Tingsrätten anser att det sammanlagda straffvärdet uppgår till i vart fall ett och ett halvt års fängelse. Man väljer dock att ta hänsyn till mannens bakgrund och då blir påföljden istället tre månader.

Det allra viktigaste är dock att tingsrätten så tydligt markerar att djurplågeri kan medföra fängelsestraff. Det är ett viktigt besked till alla djurvänner som tillsammans med inblandade mått mycket dåligt över vad som inträffat.

Skövdebon visade stor ånger under rättegången. Han har erkänt flertalet av gärningarna och han döms för att ha plågat ihjäl ett stort antal katter, över tjugo till antalet.

Han slog och sparkade dem, kastade dem i golvet eller i väggen, vissa dränkte han. De som inte dog vred han nacken av. Vi pratar om försvarslösa katter som råkat ut för denna fullständigt avskyvärda behandling.

Under häktningstiden genomgick mannen en rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning. Den visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

I sådana här fall bör samhället se till att påföljden kombineras med ett livslångt djurförbud. Om man ska tillåtas att skaffa djur igen bör man först ha genomgått en omfattande utbildning, ett slags körkort, för att på prov få äga djur. Men det är ändå tveksamt. Egentligen har man, med sådana gärningar som i det här fallet, förverkat alla rättigheter att skaffa djur en gång till.

Nu återstår det att se om åklagaren tänker överklaga domen. Hon hade krävt ett betydligt hårdare fängelsestraff än vad som blev resultatet.

Den som plågar djur riskerar att hamna i fängelse. Det är en viktig markering av domstolen att döma till fängelsestraff, även om de flesta av oss tycker, precis som åklagaren yrkade, att sådana gärningar som mannen dömdes för bör medföra en betydligt längre fängelsevistelse. Tingsrätten anser att det sammanlagda straffvärdet uppgår till i vart fall ett och ett halvt års fängelse. Man väljer dock att ta hänsyn till mannens bakgrund och då blir påföljden istället tre månader.

Det allra viktigaste är dock att tingsrätten så tydligt markerar att djurplågeri kan medföra fängelsestraff. Det är ett viktigt besked till alla djurvänner som tillsammans med inblandade mått mycket dåligt över vad som inträffat.

Skövdebon visade stor ånger under rättegången. Han har erkänt flertalet av gärningarna och han döms för att ha plågat ihjäl ett stort antal katter, över tjugo till antalet.

Han slog och sparkade dem, kastade dem i golvet eller i väggen, vissa dränkte han. De som inte dog vred han nacken av. Vi pratar om försvarslösa katter som råkat ut för denna fullständigt avskyvärda behandling.

Under häktningstiden genomgick mannen en rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning. Den visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

I sådana här fall bör samhället se till att påföljden kombineras med ett livslångt djurförbud. Om man ska tillåtas att skaffa djur igen bör man först ha genomgått en omfattande utbildning, ett slags körkort, för att på prov få äga djur. Men det är ändå tveksamt. Egentligen har man, med sådana gärningar som i det här fallet, förverkat alla rättigheter att skaffa djur en gång till.

Nu återstår det att se om åklagaren tänker överklaga domen. Hon hade krävt ett betydligt hårdare fängelsestraff än vad som blev resultatet.

  • Peter Henriksson