11 jan 2016 06:00

11 jan 2016 06:00

Dags att förändra synsättet

LEDARE

TUFFT. Att IFK Skövde Handboll har stora ekonomiska problem har väl inte undgått någon. Den stora frågan är hur klubben skall ta sig ur knipan?

Viljan verkar det i alla fall inte vara något fel på. Klubben har fått många positiva signaler den senaste veckan, men frågan är hur långt det räcker?

Privatpersoner som skänker pengar, loppmarknad med mera är naturligtvis bra, men det krävs stora saker för att vända skutan på rätt köl igen.

Skall vi även i fortsättningen kunna hålla ett elitlag på herrsidan i Skövde krävs det att alla hjälper till och försöker dra sitt till strå till stacken. Allt från ideella krafter, till näringsliv och kommun. Läget är allvarligt och problemet är inte nytt även om det blivit akut nu när kommunens fakturor på runt 700 000 kronor har förfallit till betalning.

Här har Skövde kommun en nyckelroll. Jag menar inte att kommunen skall gå in och rädda en klubb när man inte får ihop sin ekonomi, då mycket av problemen är skapade internt och tyder på brister i kontroll och beslut.

Jag tycker dock att kommunen skall ta sig en allvarlig funderare om det finns möjligheter att förändra synen och den policy som gäller mot sina ideella klubbar.

Ta det här med våra stora ungdomscuper som årligen arrangeras och drar tusentals besökare till Skövde. Något som gagnar varumärket Skövde i allmänhet och det lokala näringslivet i synnerhet. Hotellen fylls, restauranger går på högvarv och butikerna har bra ruljans.

Detta är ett mycket stort värde för Skövde som i grund och botten inte är en turiststad och skapat av den lokala idrottsföreningens vilja att arrangera en cup. Skövde vill synas på kartan och kommunen får här ovärderlig hjälp av det lokala föreningslivet.

Vi har Skadevi Cup i handboll och fotboll, cuper i basket, innebandy och ishockey bland annat.

Här vet jag att klubbarna betalar in stora belopp för att hyra skolor till övernattade lag, planhyror med mera. Totalt rör det sig om miljonbelopp bara för detta.

Man kan fråga sig om det verkligen är nödvändigt att betala upp till 30 000 kronor per skola beroende på storlek för att ungdomar skall övernatta där när det ändå står tomt. Skadevi Cup som är störst använde sig av tolv skolor för fotbollen och något liknande för handbollen.

Pengar som kan ses som extra tillskott i kassan eftersom det redan finns en grundhyra för lokalerna.

Att betala för tjänster är en sak, men när det gäller hyra för lokaler, planer och hallar tycker jag att kommunen borde ändra sin inställning när det gäller ungdomsturneringar och tävlingar som drar folk till kommunen.

Jag kan lova att det skulle bidra mycket till att lätta bördorna för klubbarna. Dessutom skulle det skicka en positiv signal till den lokala idrotten.

Viljan verkar det i alla fall inte vara något fel på. Klubben har fått många positiva signaler den senaste veckan, men frågan är hur långt det räcker?

Privatpersoner som skänker pengar, loppmarknad med mera är naturligtvis bra, men det krävs stora saker för att vända skutan på rätt köl igen.

Skall vi även i fortsättningen kunna hålla ett elitlag på herrsidan i Skövde krävs det att alla hjälper till och försöker dra sitt till strå till stacken. Allt från ideella krafter, till näringsliv och kommun. Läget är allvarligt och problemet är inte nytt även om det blivit akut nu när kommunens fakturor på runt 700 000 kronor har förfallit till betalning.

Här har Skövde kommun en nyckelroll. Jag menar inte att kommunen skall gå in och rädda en klubb när man inte får ihop sin ekonomi, då mycket av problemen är skapade internt och tyder på brister i kontroll och beslut.

Jag tycker dock att kommunen skall ta sig en allvarlig funderare om det finns möjligheter att förändra synen och den policy som gäller mot sina ideella klubbar.

Ta det här med våra stora ungdomscuper som årligen arrangeras och drar tusentals besökare till Skövde. Något som gagnar varumärket Skövde i allmänhet och det lokala näringslivet i synnerhet. Hotellen fylls, restauranger går på högvarv och butikerna har bra ruljans.

Detta är ett mycket stort värde för Skövde som i grund och botten inte är en turiststad och skapat av den lokala idrottsföreningens vilja att arrangera en cup. Skövde vill synas på kartan och kommunen får här ovärderlig hjälp av det lokala föreningslivet.

Vi har Skadevi Cup i handboll och fotboll, cuper i basket, innebandy och ishockey bland annat.

Här vet jag att klubbarna betalar in stora belopp för att hyra skolor till övernattade lag, planhyror med mera. Totalt rör det sig om miljonbelopp bara för detta.

Man kan fråga sig om det verkligen är nödvändigt att betala upp till 30 000 kronor per skola beroende på storlek för att ungdomar skall övernatta där när det ändå står tomt. Skadevi Cup som är störst använde sig av tolv skolor för fotbollen och något liknande för handbollen.

Pengar som kan ses som extra tillskott i kassan eftersom det redan finns en grundhyra för lokalerna.

Att betala för tjänster är en sak, men när det gäller hyra för lokaler, planer och hallar tycker jag att kommunen borde ändra sin inställning när det gäller ungdomsturneringar och tävlingar som drar folk till kommunen.

Jag kan lova att det skulle bidra mycket till att lätta bördorna för klubbarna. Dessutom skulle det skicka en positiv signal till den lokala idrotten.