15 jan 2016 06:00

15 jan 2016 06:00

Osund kultur en gammal vana

LEDARE: Pampfasoner

Kommunals medlemmar har all anledning att vara arga på sitt fackförbund.

Aftonbladet har granskat den av Kommunal ägda restaurangen Metropol Palais i centrala Stockholm. Det har festats med inhyrda nakna artister på krogen. ”Kommunal drar in pengar på nakenshow och porr” skriver Aftonbladet. Men restaurangen drar inte in några pengar till Kommunal. Krogen har gått med 300 miljoner kronor i förlust, pengar som Kommunals medlemmar får stå för.

Skandalen har fått Kommunals medlemmar att reagera. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson konstaterar att vad som kommit fram skadar förtroendet för fackföreningar. Men fackförbundets minsta problem är nakenshower. Vad som också framkommit är att ledningen bott gratis på förbundets lyxiga spa-anläggning Marholmen i Stockholms skärgård. Kommunals bolag har gett ut en påkostad kokbok, och producerat ett matprogram.

Den som har möjlighet att roffa åt sig gör det ofta. Det gäller även inom näringslivet. Men inom fackförbunden är det en gammal vana att förtroendevalda personer missbrukar sitt förtroende. Begreppet ”fackpamp” har än en gång visat sig användbart. Ledningen har drivit projekt och satsat på verksamhet som inte har någonting med facklig verksamhet att göra, men som medlemmarna genom sina avgifter utan vetskap finansierat. Det visar på en osund kultur inom Kommunal där ledningen inte skött sina uppdrag, för det kan väl knappast ligga i ett fackförbunds syfte att driva en lyxkrog?

Härom dagen meddelades att antalet medlemmar i Kommunal ökat. Under 2015 ökade antalet medlemmar med 7 500 medlemmar. Sedan kom kallduschen. Då kommenterade Kommunals ordförande Annelie Nordström det hela med att det visar på hur viktig fackföreningskampen är. Men när journalister och medlemmar först vill ha tag på Nordström för att få en förklaring höll hon sig undan. Det minsta medlemmarna förtjänar är ett svar på vad som hände och hur det kunde bli så här.

Efter Aftonbladets avslöjanden vore det märkligt om inte medlemsökningen avtar. När fackförbunden tappar medlemmar brukar de skylla på höga avgifter och förespråka en avdragsrätt för fackliga avgifter. Med en avdragsrätt skulle fackförbunden kunna fortsätta att ta ut höga avgifter trots många lågavlönade medlemmar. Det förslaget borde nu en gång för alla avskrivas. Det räcker med att sluta satsa på kokböcker, hotell och lyxkrogar och i stället lägga krut på kärnverksamheten och frågor som rör medlemmarna.

Fackförbunden gynnas genom särlagstiftning. Kanske har den forne IF Metallordförandens klättring till statsministerposten stigit de fackliga ledarna åt huvudet. Men den här gången är det inte säkert att banden till socialdemokratin räddar fackpamparna, för medlemmarnas dom brukar vara hård. I styrelsetopparna finns en osund kultur som måste förändras. Och nästa gång fackliga företrädare klagar på medlemstappet kommer inte heller Löfven att lyssna.

 

Anna Sandström/SNB

 

Aftonbladet har granskat den av Kommunal ägda restaurangen Metropol Palais i centrala Stockholm. Det har festats med inhyrda nakna artister på krogen. ”Kommunal drar in pengar på nakenshow och porr” skriver Aftonbladet. Men restaurangen drar inte in några pengar till Kommunal. Krogen har gått med 300 miljoner kronor i förlust, pengar som Kommunals medlemmar får stå för.

Skandalen har fått Kommunals medlemmar att reagera. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson konstaterar att vad som kommit fram skadar förtroendet för fackföreningar. Men fackförbundets minsta problem är nakenshower. Vad som också framkommit är att ledningen bott gratis på förbundets lyxiga spa-anläggning Marholmen i Stockholms skärgård. Kommunals bolag har gett ut en påkostad kokbok, och producerat ett matprogram.

Den som har möjlighet att roffa åt sig gör det ofta. Det gäller även inom näringslivet. Men inom fackförbunden är det en gammal vana att förtroendevalda personer missbrukar sitt förtroende. Begreppet ”fackpamp” har än en gång visat sig användbart. Ledningen har drivit projekt och satsat på verksamhet som inte har någonting med facklig verksamhet att göra, men som medlemmarna genom sina avgifter utan vetskap finansierat. Det visar på en osund kultur inom Kommunal där ledningen inte skött sina uppdrag, för det kan väl knappast ligga i ett fackförbunds syfte att driva en lyxkrog?

Härom dagen meddelades att antalet medlemmar i Kommunal ökat. Under 2015 ökade antalet medlemmar med 7 500 medlemmar. Sedan kom kallduschen. Då kommenterade Kommunals ordförande Annelie Nordström det hela med att det visar på hur viktig fackföreningskampen är. Men när journalister och medlemmar först vill ha tag på Nordström för att få en förklaring höll hon sig undan. Det minsta medlemmarna förtjänar är ett svar på vad som hände och hur det kunde bli så här.

Efter Aftonbladets avslöjanden vore det märkligt om inte medlemsökningen avtar. När fackförbunden tappar medlemmar brukar de skylla på höga avgifter och förespråka en avdragsrätt för fackliga avgifter. Med en avdragsrätt skulle fackförbunden kunna fortsätta att ta ut höga avgifter trots många lågavlönade medlemmar. Det förslaget borde nu en gång för alla avskrivas. Det räcker med att sluta satsa på kokböcker, hotell och lyxkrogar och i stället lägga krut på kärnverksamheten och frågor som rör medlemmarna.

Fackförbunden gynnas genom särlagstiftning. Kanske har den forne IF Metallordförandens klättring till statsministerposten stigit de fackliga ledarna åt huvudet. Men den här gången är det inte säkert att banden till socialdemokratin räddar fackpamparna, för medlemmarnas dom brukar vara hård. I styrelsetopparna finns en osund kultur som måste förändras. Och nästa gång fackliga företrädare klagar på medlemstappet kommer inte heller Löfven att lyssna.

 

Anna Sandström/SNB